• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

US OPEN: Serena prijeti Evert i Navratilovoj

Serena Vilijams osvojila titulu na US Openu trijumfom nad Bjeloruskinjom Viktorijom Azarenkom - 7:5, 6:7, 6:1. Serenina 17. gren slem titula.

 US OPEN: Serena prijeti Evert i Navratilovoj Izvor: MONDO

Nedostaje joj jedna da sustigne legendarne Kris Evert i Martinu Navratilovu.

Viktorija Azarenka je pred finalni meč na US Openu rekla da je Senera Vilijams najbolja teniserka svih vremena. Mnogi bi se saglasili sa Bjeloruskinjom, drugi bi, pak, rekli da to nije tačno već da je bilo boljih.

Ali, dominantnije od Serene u svojoj eri vjerovatno nije bilo. Uprkos tome što će za 17 dana napuniti 32 godine i što biologija čini svoje, trenutno je nedodirljiva za konkurenciju. Ili za dobar dio konkurencije.

Viktorija Azarenka je pružila dostojan otpor Amerikanki, skupo je prodala kožu, ali više od toga nije mogla. Ako je Bjeloruskinji za utjehu to je da je osvojila set protiv Amerikanke, a sve njene protivnice na ovom turniru osvojile su ukupno četiri gema!

Serena je dobila Azarenku u tri seta - 7:5, 6:7, 6:1 i i osvojila je svoju 17. grend slem titulu, petu na US Openu! Nedostaje joj još samo jedna, a za to će morati da sačeka narednu godinu, jer je ovo bio posljednji grend slem turnir u sezoni, da dostigne Kris Evert i Martinu Navratilovu.

Impresivno je igrala Serena na ovom US Openu. Do finala je izgubila samo četiri gema(!), a u finalu su je ometali Azarenka i jak vjetar, koji je u nekoliko navrata odnio lopticu tamo gdje nije željela.



Finalni duel počeo je obostranim brejkovima, ali do finiša prvog seta nije viđeno oduzimanje servisa. Odlična je bila Bjeloruskinja u većem dijelu prvog seta. Imala je pogled lavice, željne trofeja, pogađala je linije... Pri vođstvu 5:4 u prvom setu, pritisnula je Serenu, koja je uspjela da se odbrani. Od tih 4:5 krenula je Serenina serija. Najprije je dobila tri gema da završi prvi set, a potom je napravila brejk na početku drugog, a zatim i gem na svoj servis.

Dakle, od 4:5 u prvom setu serija od 5-0! Serena je djelovala puna samopuzdanja, opuštena, razigrana...

Bila je Amerikanka favorit i u oči duela. Do sada je imala više nego ubjedljiv skor protiv Azarenke: 12-3 u pobjedama.

Uz to, ove godine je bila impresivna. Osvojila je osam titula, uključujući pobjedu na Rolan Garosu. Ove godine izgubila je samo četiri meča!

Na US Openu se prošetala do finala. Nekadašnja osvajačica Rolan Garosa Frančeska Skjavone nije uspjela ni da je "ogrebe", baš kao ni Sloan Stivens, koja ju je iznenadila u Australiji. U četvrtfinalu Serena je ponizila Karlu Suarez Navaro (6:0, 6:0), a u polufinalu je protiv Kineskinje Na Li izgubila samo tri gema.




Azarenka je bila hrabra. Pokušavala je da servira jako, da udara lopticu koliko ima snage, jer je to jedini način da se ugrozi Serena. Ali, nije uspijevala da to radi u ključnim trenucima prvog seta. Čim bi servirala nešto "mekšu" lopticu, uslijedio bi grom sa druge strane.

Imala je Azarenka nekoliko sjajnih poteza, pogotovo u prvom setu, kada je anticipirala igru Serene na mreži ili kada je lobovala daleko u polje.

U drugom setu Azarenka je zaprijetila, "zafrktala" u pravcu Serene, imala je najprije dvije brejk prilike da anulira prednost Serene, ali nije uspjela. Amerikanka je povela čak 4:1 i servirala za 5:1. Ali, onda neočekivana slika - osvajačica 16 grend slem titula se unervozila!

Počela je da griješi, pravi duple servis greške, što je Bjeloruskinja iskoristila i malo po malo "grickala" prednost protivnice. Namirisala je Azarenka šansu.

Imala je Serena 5:4 i servirala je za meč, ali je Bjeloruskinja uspjela da izjednači. A potom je izgubila gem na svoj servis! Ponovo je Serena servirala za meč, ali je i ona "klecnula".

Ušlo se u taj-brejk, koji je bio izuzetno uzbudljiv. Povela je Serena 3:1, da bi Azarenka preokrenula i imala dvije set lopte. Izjednačila je Amerikanka na 6:6, ali je Bjeloruskinja opet imala set loptu. I dobila je Serenu 8:6, kao i prethodna tri taj-brejka u ovoj sezoni.

Početak trećeg seta bio je miran dok Azarenka nije poklonila protivnici brejk za 3:1. Serena kao da je željela da iskali sav nakupljeni bijes, pa je servirala muški - loptice su išle brzinom preko 200 kilometara na sat! Pa, to ni mnogi u muškoj konkurenciji ne mogu.

Sereni može da se dogodi jednom u meču da ispusti veliku prednost, ali ne dva puta. Uspjela je Amerikanka da dođe do 5:1 i da servira za meč. Posljednje adute izvlačila je Azarenka iz rukava, ali nije uspjela.

"Ovo je težak poraz, ali igrala sam protiv najboje teniserke koja je zaslužila pobjedu. Dala sam sve od sebe, borile smo se, ali pobijedila je bolja", rekla je Bjeloruskinja poslije meča.

"Čast je igrati u Njujorku. Hvala Azarenki na sjajnom meču, ona je sjajna osoba", rekla je Serena, a upitana šta se dogodilo u drugom setu odgovorila je: "Vika je veliki borac i zato i ima višestruke titule. Protiv nje meč nikad nije gotov dok ne dobijete meč loptu".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC