• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DK: Poraz srpskog dubla! Kanada vodi 2:1

Zimonjić i Bozoljac poraženi u maratonskom meču od Nestora i Pospišila drugog dana polufinala Dejvis kupa u pet setova. Kanada vodi sa 2:1.

 DK: Poraz srpskog dubla! Kanada vodi 2:1 Izvor: MONDO

Nenad Zimonjić i Ilija Bozoljac poraženi su od Daniela Nestora i Vaseka Pospišila u dublu sa 7:6 (8:6), 4:6, 6:3, 6:7 (5:7), 8:10 poslije četiri sata i 21 minut igre.

Selektori Bogdan Obradović i Martin Lorando izveli su sastav koji su i najavili na žrijebu u četvrtak.

Pobjednik meča Srbija - Kanada u finalu će igrati protiv branioca trofeja, selekcije Češke, koja je u Pragu ekspesno pobijedila Argentinu sa 3:0. Posao im je bio olakšan jer su "gaučosi" nastupali bez najboljeg igrača, Huana Martina del Potra.

Finale Dejvis kupa je na programu od 15. do 17. novembra.

"ITF zašto? Viktor je nevin"

Tokom dubl meča između Srbije i Kanade u Areni su navijači razvili tik iznad klupe Srbije transparent na kome je pisalo "ITF why? Troicki is innocent".

Obezbjeđenje je posjetioca koji je postavio transparent zamolilo da isti i ukloni, što je ovaj i učinio. Međutim, ukoliko su ljudi iz ove teniske organizacije notirali transparent i procijene ga kao negativan po ITF organizator meča, odnosno Teniski savez Srbije, bi mogao da bude novčano kažnjen.
Viktor Troicki je suspendovan dok ITF protiv njega vodi spor zbog neodazivanja na doping kontrolu. Osim što ne smije da učestvuje na turnirima, njemu nije dozvoljeno ni da se pojavljuje u svojstvu posmatrača.

PRVI SET

Odlično su počeli Ziki i Bozoljac. Oni su u prvom gemu zabilježili brejk. Oduzeli su servis protivnicima, iskoristivši drugu brejk loptu - 1:0. Oni su zatim potvrdili taj brejk i duplirali su prednost na startu - 2:0.

Kanađani su se malo razljutili, pa su ubjedljivo riješili gem u svoju korist, smanjivši na 1:2, ali je nakon toga Ilija Bozoljac pokazao je da je izuzetno raspoložen - dobrim servisima omogućio je Srbiji da zadrži prednost (3:1).

Daniel Nestor uspio je da "iščupa" svoj servis, jer su Ziki i Ika ponovo pritisli. Ipak, Kanađanini su poslije 40:40, stigli do prednosti,a onda uspješno okončali taj dio igre. Zimonjić je odlično ubacivao lopte u teren, a zatim je zajedno sa Bozoljcem "letio" za svaki poen što je rezultiralo vođstvom od 4:2.

Razigrao se i Pospišil. Upisao je dva direktna poena u sedmom gemu, nakon dva asa ranije, i bitno doprinio da Kanađani ne dozvole Srbiji da im još jednom oduzme gem na njihov servis.

Kanađani vratili brejk! Odlično je reagovao mladi Kanađanin i u narednom gemu. Sjajnim riternom donio je svom timu 30:15, zatim su poslije smušene intervencije stigli i do dvije brejk lopte (40:15). Ilija je spasio jednu servis "bombom", dok je iskusni Nestor riternom pod noge vratio brejk i izjednačio rezultat na 4:4.

Brzo su gosti riješili naredni gem u svoju korist i prvi put preuzeli vođstvo na meču (5:4). Srpski tandem bio je pod pritiskom nakon toga, ali je Zimonjić, koji ima bogato iskustvo, bez problema sa uspjehom okončao posao na svoj servis. Mini serija Kanade je prekinuta - 5:5.

Neizvjesnost je potrajala još dva gema - svaki tim lagano je dobio gem na svoj servis, pa će osvajača prvog seta odlučiti taj-brejk.

Do prve promjene strana nije bilo iznenađenja (3:3), a onda su Kanađani prvi natjerali srpski tandem na grešku i poveli sa 4:3, a zatim su sigurno poentirali na svoj servis - 6:3 i stigli do tri set lopte.

Bozoljac je zahvaljujući odličnoj reakciji posle dobrog servisa spasao prvu loptu, zatim je dobar posao odradio i Zimonjić, a onda su Kanađani na servis Nestora pogriješili i Bozoljac je bekhendom otkolinio opasnost i donio Srbiji izjednačenje - 6:6.

To im je dalo "krila", pa su još jednom osvojili poen na servis protivnika i došli do prve set lopte. Bozoljac je poslao jedan snažan servis, ali je sudija poslije dosta većanja odlučio da je bio aut, pa je Ika ponovio isto i poslije preokreta donio Srbiji vođstvo od 1:0 u setovima, poslije 54 minuta igre.

DRUGI SET

Radost poslije osvajanja prvog seta kao da je malo uzdrmala srpski tim. Kanađani su uspjeli na servis Srbije na startu drugog seta da se približe na 30:40, ali je Zimonjić ipak sa uspjehom okončao gem u kojem je servirao - 1:0. Na drugoj strani Kanađani su bili ubjedljivi, uz neuobičajenu grešku Nestora na mreži (40:15), koja ipak nije mogla da ih ugrozi - 1:1.

Srbija je opet imala malu krizu. Dozvolila je Kanađanima da stignu do 30:0, ali je Bozoljac sa četiri odlična servisa (od čega je u jednom poenu dva puta zabilježio nec), uspio da preokrene rezultat i povede - 2:1.

On je i u narednom gemu nastavio odlično, pa je Srbija stigla do dve brejk prilike (40:15). Iskusni Nestor pročitao je jednu Zikijevu zamisao i spasao jednu loptu, a onda u nešto dužem poenu Kanađani su opet dobili i izjednačili na 40:40. Iako je Nestor očajno servirao, Kanada je uspjela da veže još dva poena i stigne do izjednačenja - 2:2.

Kanada stiže prva do brejka! Oni su poslije "isčupanog" gema na servis Nestora željeli da se dokažu, pa su sa još četiri sjajna poena u nizu lagano preuzeli vođstvo - 3:2. To ih je naravno ponijelo, prije svih Pospišila koji je veoma dobro servirao. Kanada je sa 11 poena u nizu stigla do visokih 40:0, kada je Ziki prekinuo tu seriju gostiju sa dva uspješna poena (30:40). Ipak, Pospišil je pogodio kada je bilo najpotrebnije, pa je Kanada povećala vođstvo na 4:2.

Srbija je u narednom gemu prekinula seriju Kanade od tri osvojena gema u nizu i smanjila na 3:4, ali su pod dirignetskom palicom Nestora Kanađani iskoristili svoj gem servis i održali razliku - 5:3.

Srbija je u nastavku produžila set, smanjivši na 4:5, ali su gosti iz Kanade iskoristili prvu šansu za izjednačenje u setovima (6:4). Pospišil je bio uspješan na servisu, pa je, uprkos tome što je bilo i 30:30, poslije 93 minuta igre rezultat u setovima izjednačen na 1:1.

TREĆI SET

Treći period igre počeo je bez iznenađenja - 1:1. Srbija je zatim dobila gem na svoj servis, priprijetila u narednom (30:30), ali je Pospišil opet sjajno servirao, pa ništa od brejka - 2:2.

A onda uzbuđenje! Srbija je lagano dobila svoj gem, a onda je napala Kanađane i to se isplatilo. Napravili su brejk! Zimonjić i Bozoljac iskoristili su slabiji servis Nestora i poveli sa 4:2!

Srbija je zatim potvrdila brejk (5:2) i u narednom gemu vrebala je šansu za završetak seta. Probali su da iskoriste nešto slabiju igru Nestora (vodili 30:15), ali je Pospišil pogađao kada je trebalo - 5:3.

Zimonjić i Bozoljac ipak su morali da odserviraju za vođstvo. Uradili su to bez greške i sa "nulom" stigli do vođstva od 2:1 u setovima. Meč traje dva sata i 13 minuta.

ČETVRTI SET

Veliki teniski dubl znalac Daniel Nestor malo je usporio, pa su Zimonjić i Bozoljac odmah napali kada je on bio na servisu na startu četvrtog seta. Dobro su reternirali, stigli do 40:40, ali je u ključnom momentu Ika napravio grešku na mrežu koja je mogla da donese brejk loptu Srbiji. Kanada je poslije toga završila sa uspehom gem - 1:0. Iskalio je bes Bozoljac zbog prokockane šanse bez izgubljenog poena u narednom gemu u kojem je bio na servisu - 1:1.

Uzbuđenja izostaju, za sada. Ni u naredna dva gema nije bilo brejk lopti - 2:2.

Nijedan od timova nije prepustio rivalu svoj gem - 3:3. Iako je "zaškripao" servis Bozoljca na startu šestog gema (Kanadala imala 30:0), u nastavku se brzo uozbiljio i koncentrisao i sa četiri vezana dobra udarca riješio gem u korist Srbije.

4:4 - i dalje "mirno more"... Ko li će prvi pogriješiti?

Kanada je bila na ozbiljnom testu. Srpski tandem "naoštrio" se na servis Nestora, rastrčao se i to je donijelo rezultat (30:0). Ipak u nastavku iskusni Kanađanin je pojačao servis, a Pospišil je odlično asistirao. Ništa još od iznenađenja - Kanada povela 5:4.

Srbija, sa Bozoljcem na servisu, takođe je malo "oscilirala" (30:30), ali je visoki teniser zatim ramom reketa obezbijedio prednost svom timu, a onda završio posao as udarcem - 5:5.

Pospišil Kanadi sa "nulom" donosi prednost - 6:5... Srbija je na ispitu. Ali položila ga je! Iako je Ziki upisao duplu grešku, Srbija je bila uspješna i opet će se igrati taj-brejk (6:6).

Na startu taj-brejka iskorišten drugi servis Nestora, pa je Ziki sjajnim riternom donio Srbiji vođstvo (1:0). Bozoljac je zatim bio uspješan, ali je onda "zapeo" i lopta je završila u autu (2:1). Pospišil je zatim odigrao odlično i sa dva poena preokrenuo rezultat u korist Kanade (3:2). Zikijevi voleji rade - 3:3! A onda Kanađani profitiraju na servis Srbije, a uz snažan servis Nestora stižu do 5:3. Ziki riternom smanjuje na 4:5, a onda čini grešku na mreži i Kanađani stižu do dvije set lopte (6:4). Jedna je spasena, ali je Pospišil jedinim asom u četvrtom setu okončao sa uspjehom taj-brejk u korist Kanade (7:5) i izjednačio rezultat na 2:2.

PETI SET

Na startu odlučujućeg seta dublovi su sigurni na svoj servis - 1:1.

Bozoljac je bio besprijekoran na servisu, a onda su ponovo pokušali da iskoriste to što servira Nestor. Imali su Srbi 30:15, ali je to bilo sve. Kanada izjednačila na 2:2.

Dobila je Srbija još jedan servis gem, a onda je "napala" i servis Pospišila. Stigli su do 30:0, ali je mlađi u kanadskom dublu pogodio tri perfektna servisa,a zatim zabilježio duplu grešku i vratio nadu Srbiji (40:40). Ali ne zadugo... Izdržali su Kanađani pritisak sa druge strane mreže (3:3).

Timovi još ne griješe - 4:4. Doduše bio je Bozoljac na teškom ispitu, Kanađani su od 0:40, stigli na 40:40, a zatim je Iliji sviran prestup prilikom servisa. To ga je zaista iznerviralo, zaurlao je, a onda sa dve "bombe" u nizu otklonio opasnost po svoj tim. Kanađani su mnogo lakše dobili gem na svoj servis.

Nema iznenađenja još uvijek - 5:5.

Bozoljac opet sjajan na servisu, ali i Nestor sa druge strane odgovara istom mjerom - 6:6. Igraće još... ko zna koliko, jer nema taj-brejka u petom setu.

Igra nerava i test koncentracije i izdržljivosti se nastavlja. Kanađani su bili malo agilniji prilikom servisa Zimonjića, ali nisu ozbiljnije ugrozili srpski tim, koji je poveo sa 7:6. Onda je opet usledilo izjednačenje, iako su se na servis Kanađana igrali nešto duži poeni u odnosu na prethodnih četiri sata.

Ziki i Ika imali su žestok test u 15. gemu. Stigli su gosti do 40:40, ali su ipak uspjeli da spriječe iznenađenje. Kanađani su zatim lako poravnali rezultat - 8:8.

I onda Srbija prva griješi. Poslije žestokog pritiska Kanađana Zimonjić pravi dvostruku servis grešku i rivalu donosi prednost, koju on vješto koristi za vođstvo od 9:8 i praktično tako stižu Nestor i Pospišil i do meč prilike.

Uspjeli su Srbi da stignu do 30:15, a onda je Bozoljac drugi servis Pospišila poslao u aut. Nakon toga Kanada je povećala vođstvo i stigla do meč lopte, ali je Bozoljac reagovao kao munja i spasio svoj tim poraza, ali samo za kratko. Boljeom reakcijom i koncentracijom Kanada je dobila naredna dva poena i upisala trijumf poslije skoro četiri i po sata igre.

(MONDO, foto: Tanjug/Dragan Stanković)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC