• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBOJKA (EP): Srbiji ni bronza!

Poraz od Belgije u dramatičnom meču za treće mjesto - 3:2 (23:25, 25:21, 28:26, 21:25, 15:11). Za titulu igraju Njemačka i Rusija.

 ODBOJKA (EP): Srbiji ni bronza! Izvor: MONDO

Svečana ceremonija proteći će bez najboljih srpskih odbojkašica na pobjedničkom postolju!

Bronzanu medalju, na 28. Evropskom prvenstvu, osvojila je Belgija, pošto je u meču za treće mjesto nadigrala Srbiju - 3:2 (23:25, 25:21, 28:26, 21:25, 15:11), poslije više od dva časa igre.

Iako su očekivanja bila drugačija, iako su na takmičenje u Švajcarskoj i Njemačkoj otišle kao favoritkinje, srpske odbojkašice nisu uspjele da sačuvaju najsjajnije odličje, ali ni da osvoje bronzano.

Bilo je teško vratiti se hladne glave u takmičenje, nakon teškog poraza od Rusije u polufinalu. Imale su dosta problema, puno oscilacija, tokom meča za treće mjesto Terzićeve izabranice. Danak je uzeo i umor, ne bi trebalo zaboraviti ni da je ekipa uoči EP učestvovala na Gran priju, kao i da je na početku EP ostala bez startnog primača (povreda Brankice Mihajlović).

Svakako, imaju za čime da žale Ognjenovićeva i drugarice, propustile su dosta šansi da se upišu u listu osvajača medalja. Prevagu je nad iskustvom našeg, odnijela mladost belgijskog tima.

Osim male krize u završnici, početna dionica meča protekla je u znaku srpskog tima. Dobro su funkcionisali sve linije, Molnarova i Ćebićeva "pokrivale" su prijem, Ognjenovićeva je Brakočevićevu i Nikolićevu angažovala u napadu. Odlično je, za razliku od meča protiv Ruskinja, "radio" blok.

Dobro su se kretale srpske odbojkašice, čitale akcije rivala i prednost je brzo rasla (8:5, 14:10, 18:12). Uspjele su Belgijanke da naprave seriju od četiri vezana poena, spasile i dvije set lopte, međutim, potpuni preokret odbojkašice Srbije nisu dozvolile.

Nažalost, desilo se to u drugoj dionici meča. Imale su Srpkinje 10:4, činilo se da gaze ka vođstvu od 2:0 u setovima, kada im se desio neshvatljiv pad u igri i nastala potpuna pometnja. Kola su krenula nizbrdo kada se ušlo u seriju servis grešaka, potom je popustila koncentracija primača, pa realizacija napada.

S druge strane, popularne "crvene đavolice" zaigrale su raznovrsnije, "podigle" blok i napravile seriju od nevjerovanih - 14:2!!! Velikih šest poena (22:16) imale su Belgijanke u završnici seta, nisu pomogne ni izmjene selektora Terzića, lako je rival poravnao na 1:1.

Agonija se nastavila i u trećem setu, koji je trajao čak 30 minuta. Energične i borbene Belgijanke su otvorile ovaj period vođstvom od 5:0. Uhvatile su priključak srpske reprezentativke (6:6), potom se dugo igralo poen za poen. Ipak, u završnici je presudila veća želja rivalki. Fantastično su se branile, isplatio im se rizik na servisu. Srpkinje su spasile tri set lopte ne i četvrtu, pogriješila je u smeču Brakočevićeva i častila Belgiju odlučujućim poenom - 26:28.

Zbile su redove u četvrtom setu Ognjenovićeva i drugarice, zaigrale na sve ili ništa. S druge strane, popustio je i pritisak Belgijanki, nisu uspjele da zadrže nivo igre iz prethodne dvije dionice, čuvale su energiju za taj-brejk. Srbija je imala prednost na oba tehnička tajm auta i pet set lopti (24:19), a druga je iskorišćena za izjednačenje na 2:2 u setovima.

Taj brejk su ponovo bolje otvorile protivnice (6:2) ali se ni srpske devojke nisu predavale. Sjajno je servirala Nikolićeva i na promjeni strana je Srbija imala prednost (8:7). Poslije 10:10 vezale su naše reprezentativke dvije greške, na servisu je pogriješila Brakočevićeva, pa u napadu Krsmanovićeva, potom je ista igračica izblokirana i Belgija je vodila 13:10.

Stigle su Belgijanke do tri meč lopte (14:11), a posljednji poen, za slavlje povodom osvajanja istorijske bronze, bio je - ponovo - poklon srpskog tima. Ognjenovićeva je loptu "skuvala" u mrežu.

STATISTIKA

SRBIJA: Brakočević 33, Krsmanović 11, Molnar 3, Ognjenović 5, Nikolić 10, Rašić 22, Ćebić (libero), Malagurski, Živković, Veljković. Nisu igrale: Malešević, Bjelica. Selektor: Zoran Terzić.

BELGIJA: Dirih 4, Hirman 1, Lejs 10, Albreht 9, Van Heke 35, Ruso 4, Kurtoa (libero), Kulman, Vendestin 9, Bland 12, Van De Viver. Nije igrala: Žili. Selektor: Gert Vende Bruk.

Odbojkašice Srbije u nedjelju se vraćaju iz Njemačke, dolazak na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" očekuje se nešto prije 17 časova.

U finalu 28. Evropskog prvenstva sastaju se Njemačka i Rusija (20.00).

(MONDO, foto: CEV)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC