• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO: Šta nude Šapić i Babić?

Kandidati za novog predsjednika Vaterpolo saveza Srbije objelodanili programe ako budu izabrani.

 VATERPOLO: Šta nude Šapić i Babić? Izvor: MONDO

Skupština Vaterpolo saveza Srbije (VSS) izabraće u srijedu novog predsjednika Saveza, nasljednika Velibora Sovrovića.

Novi predsjednik, a kandidati su istaknuti političari Aleksandar Šapić (Demokratska stranka) i Zoran Babić (Srpska napredna stranka), imaće težak zadatak da najprije postave Savez na stabilne noge, u finansijskom smislu prije svega i da nagomilane probleme, prije svega na relaciji klubovi-Savez, vrate u normalne tokove.

Šapić je proslavljeni vaterpolo reprezentativac, osvojio je gotovo sve što je mogao u karijeri, ali Babić ima deklarativnu podršku svih važnijih klubova u Srbiji. Nema sumnje da mu je to odlična polazna osnova pred Skupštinu u srijedu.

Obojica kandidata su u programima, koja su objelodanili posredstvom sajta VSS, ističu finansijsku konsolidaciju kao prvi korak nakon stupanja na dužnost.

VSS ima dug od oko 1,3 miliona evra, ali kako ga vratiti?

Šapić navodi da je najprije potrebno uraditi analizu stanja, a potom uspostaviti efikasan sistem finansiranja vaterpolo klubova, čemu treba da prethodi saradnja Zajednice vaterpolo ligaša Srbije (ZVLS) i Upravnog odbora Vaterpolo saveza Srbije (UO VSS).

"Plan je da se uradi reprogram isplate rata dugovanja, kao i krajnji rok za isplatu cjelokupnog dugovanja do kraja 2014. godine", naveo je Šapić.

On ističe i da je neohodna transparentnost u svim aspketima finansiranja Saveza, a prije svega onih koji se tiču privrednih subjekata koji daju novac za reklamiranje, kao i u vezi sa troškovima reprezentacije.

"Sredstva izdvojena za te namjene predstavljaju značajan izvor finansiranja sportskih aktivnosti, ali nisu dovoljno transparentna, odnosno, nisu poznati kriterijumi za raspodelu tih sredstava", primjetio je Šapić.

Zoran Babić, sa druge strane, iznosi konkretan plan vraćanja duga Saveza, pozivajući se prije svega na "garancije privrednih subjekata i države u pomoći oko rješavanja ovog problema kroz jaka i sigurna sponzorstva i racionalno poslovanje kancelarije".

"Glavnica duga je planirana da bude sanirana kroz četvorogodišnji plan u kojem bi se u toku prve tri godine dug smanjivao u godišnjem iznosu od oko 400.000 evra", dodao je Babić.

On poručuje da racionalnost i štednja moraju biti glavne odlike poslovanja Saveza u narednom periodu, ali da A selekcija najmanje trpi.

Babić navodi i da treba napraviti sistem sponzorstava, odnosno da tačno budu utvrđena prava i obaveze generalnog sponzora, a potom i ostalih.

To su, možda, i najveće razlike u kandidaturama Šapića i Babića. Ali, Šapić je kao jedan od strateških ciljeva naveo i izgradnju nacionalnog sportskog vaterpolo centra.

Taj centar bi, smatra Šapić, stvorio uslove za treninge državnih timova, organizaciju takmičenja, a mogli bi da ga koriste i vaterpolo klubovi po znatno nižim cijenama nego što koriste sadašnje objekte u kojima igraju.

Šapić, naravno, računa na veliku pomoć države i lokalnih samouprava u realizaciji tog projekta, ali i održavanja i obnavljanja postojeće infrastrukture.

Sve ostalo tačke programa Šapića i Babića su veoma slične, počev od toga da će se zalagati da vaterpolo sport bude zastupljeniji u medijima, da će pokušati da preko Javnog servisa, odnosno RTS izdejstvuju veću televizijsku pokrivenost ovog sporta i događaja, a samim tim i prodavanje TV prava, sveopštu bolju komunikaciju sa medijima, veće marketinške aktivnosti na popularizaciji sporta, razvoj regionalnih centara, jačanje ženskih sekcija u vaterpolo klubovima, bolji i efikasniji rad sa djecom...

(MONDO, foto: Beta/Marko Rupena i MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC