• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte sport lakros

Za sve one koji žele da se upoznaju sa sportom koji se zove lakros (lacross) ovo je mjesto i idealna prilika.

  Upoznajte sport lakros Izvor: MONDO

Vjerovatno ste nekada, na nekom sportskom kanalu gledali sport u kojem igrači hvataju lopticu štapom na čijem je vrhu mrežica, a potom se trude da tu istu lopticu ubace u protivnički gol.

Da, to je sport koji se zove lakros (lacross), koji je u Evropu došao iz Sjeverne Amerike, a u Kanadi, uz hokej, ima status nacionalnog sporta.

Lakros je timski, kontaktni sport (igraju ga i muškarci i žene), koji se igra gumenom lopticom (težina oko 600 grama, puna guma) i sa štapom, na čijem je vrhu loptica sa mrežicom, kojom se hvata loptica. Igrači se dodaju lopticom, a cilj je, naravno, postići gol.

Postoje dvije vrste lakrosa: field i box. Field se igra na fudbalskom terenu, a box je u zatvorenim prostorima.

U field lakrosu ima po 10 igrača sa obje strane (devet igrača+golman). Za ovaj sport postoji oprema, koja košta oko 300 evra, a sadrži: kacigu, štitnike za grudi, laktove, koljena, suspenzore (za muškarce), rukavice sa zaštitom...



Kao i u svakom sportu i ove postoje pravila: po tri igrača su u odbrani, na sredini terena i u napadu. Na protivničkom polju, u jednom trenutku, ne smije da bude više od šest igrača. Ako se to pravilo prekrši dosuđuje se ofsajd.

Takođe, oko golmana postoji zaštićeni prostor od 1,5 metra, koji ne smije da bude povrijeđen, odnosno igrač protivničke ekipe ne smije da uđe u taj prostor i da postigne gol.

u Beogradu nominalno postoje tri lakros kluba, ali su svi oni zapravo ujedinjeni u jedan - Zombiji, a postoji i Savez i reprezentacija, koja niže uspjehe na međunarodnim takmičenjima, sa mnogo jačima od sebe i timovima iz zemalja u kojima je ovaj sport i te kako razvijen.

POGLEDAJTE ZOMBIJE NA DJELU

Budući da je riječ o kontaktnom sportu, naravno, kontakt je njegov sastavni dio. Možete da udarate protivnika štapom, ali samo po štapu ili da napravite neku vrstu bloka, ali tako da štap pravilno postavite. Faulom se smatra svaki start kada protivnik okrene leđa, a vi ga opalite štapom.

To je jedan od razloga zašto postoje štitnici, a drugi je loptica, koja je napravljena od pune gume i koja može da leti i 160 kilometara na sat, a ako vas udari ostaće vam masnica na tijelu.

Ali, hej, nemojte da poslije ovoga odustanete da probate!



Ovaj sport u Beograd je, praktično, donio Kanađanin Brajan Gradecki, koji je sada i trener Beogradskih Zombija, čiji su članovi prave entuzijaste.

Momci se sami finansiraju (imaju malu pomoć od jednog sponzora, čiji je sin član tima), putuju i po 1.000 kilometara da bi odigrali dvije utakmice. Iako je olimpijski sport, još nisu dobili nikakvu pomoć ili bar "mig" od Olimpijskog komiteta Srbije.

"Sport je izuzetno fizički zahtjevan. To je neka mješavina hokeja na travi i ragbija. Svaka pomoć nam je dobrodošla, jer oprema košta oko 300 evra. Planiramo da sljedeće godine učestvujemo na Svjetskom prvenstvu u Denveru, a za svakog člana ekipe potrebno je oko 2.500 evra", kaže za MONDO član Beogradskih Zombija Milan Bibesković.



Tri momka iz Kolorada, koji igraju u lokalnom klubu, a srpskog su porijekla, iskazali su spremnost da igraju za reprezentaciju Srbije na Svjetskom prvenstvu, a oni ujedno pomažu Zombije šaljući opremu.

Beogradski Zombiji će od petka do nedjelje (27. - 29. septembar) na terenu FK BASK organizovati lakros turnir "Zombies Cup 2013".

Na turniru će, pored domaće ekipe, učestvovati još i ekipe iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske i kombinovani tim koji će činiti igrači iz Češke, Poljske i Bugarske.

Zombijima je ovo posljednja priprema pred novogodišnji turnir u Budimpešti gdje će kao prošlogodišnji vicešampioni pokušati da napadnu prvo mjesto.

Bibesković kaže da Zombijima nedostaju utakmice i da je plan da se oformi Dunav liga, u kojoj bi učestvovali timovi iz gradova koji "leže" na jednoj od najvećih evropskih rijeka.

Mnogo više o ovom sportu i o klubu Beogradski Zombiji možete pronaći na sajtu kluba ili na Facebook stranici



Ako ste privučeni ovom pričom, podatak da Zombiji treniraju dva puta nedjeljno na Adi Ciganliji na terenu Beogradskog ragbi kluba: srijedom od 19h i subotom od 16h. Za početnike je obezbijeđena oprema, ali, s obzirom na nedostatak sredstava, članovi potom sami nabavljaju opremu.

(MONDO; foto: Facebook/Zombiji)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC