• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak izbacio jednog, na redu drugi Francuz!

Novak Đoković plasirao se u polufinale Mastersa u Šangaju, poslije pobjede nad Gaelom Monfisom. Sljedeći je Žo-Vilfred Conga!

 Novak izbacio jednog, na redu drugi Francuz! Izvor: MONDO

Zvanični šampion stigao je na dva koraka od odbrane titule:

U četvrtfinalu Mastersa u Šangaju: (1) Novak Đoković - Gael Monfis 6:7 (4:7), 6:2, 6:4! Meč je na "Stadionu" trajao dva časa i 24 minuta, poslije čega je jedna devet godina stara ATP tradicija ostala da važi.

Monfis ni poslije devet pokušaja nije uspio da pobijedi Đokovića!

Prvi nosilac na turniru u Šangaju, u borbi za finale, sastaće se sa (7) Žoom-Vilfredom Congom, sa kojim ima skor 10:5, ali i osam uzastopnih pobjeda u posljednje dvije godine.

Pobjeda nad Monfisom bila je deseta uzastopna za Novaka od 9. septembra i poraza u finalu US Opena od Rafaela Nadala. Đoković ima 16 pobjeda na posljednjih 17 mečeva, a na betonu ove godine skor će mu do daljeg biti - 42:5.

Odbrana titule, koju je prošle sezone teško osvojio u finalu sa Endijem Marejem (5:7, 7:6 (11:9), 6:3) donijela bi Đokoviću zaradu jaču od 700.000 dolara, ali i odbranu 1.000 ATP poena sa kojima bi zadržao teoretske šanse da se do kraja sezone bori za nedavno izgubljeno prvo mjesto na ATP listi.

Ipak, okolnosti su takve da Novak mora da nastavi da pobjeđuje i u Šangaju, a potom i u Parizu i Londonu, a da Nadal drastično padne u formi i doživi neke rane eliminacije, što se nije dogodilo još od Vimbldona.

Zvanični šampion izgubio je prvi set protiv svoje "stare mušterije". Teniseri su počeli "igrom brejkova", sa četiri uzastopna do 2:2, a onda je svako manje-više lako osvajao servis gemove do 5:5, kada je do nove brejk lopte stigao Monfis.

Novak je tada odigrao sjajan poen na brejk loptu, pa se odbranio i onda pri vođstvu od 6:5 dva puta doveo rivala do "djusa", ali ne i do brejk lopte.

Set je otišao u taj-brejk do 3:3, kada je "prelomljen" u korist Francuza. Linijski sudija pogriješio je i pozvao aut na servis Monfisa, koji je tražio čelendž i bio u pravu. Međutim, glavni sudija je tada, umjesto da Monfis ponovi servis, dodijelio poen Novakovom rivalu objašnjavajući da je Đoković "odigrao ritern bez da je mogao da čuje uzvik 'aut!' i da linijski sudija nije mogao da ga omete".

Ovo je inerviralo Novaka, koji je tražio objašnjenje, a kada je nastavio, napravio je grešku na svoj servis, prepustio Monfisu dva poena prednosti (3:5) što je Francuz sačuvao do kraja - 4:7.

Ovo je tek peti set koji je Monfis osvojio u devetom susretu sa Đokovićem, s tim da je svih osam prethodnih izgubio. Oni se nisu sastajali od 2011. godine.

Kada su im se putevi ponovo ukrstili, dve godine kasnije, ispostavilo se da su im navike ostale iste. Posle gubitka prvog seta, Đoković je ostao miran i stabilan, dok je Monfis morao da uleti u svoju "žutu minutu".

Potpunim padom koncentracije, Francuz je prepustio brejk Đokoviću (2:0), poslije čega je sudija Karlos Bernardez ušao u raspravu sa Monfisom, kao što je bio slučaj s Đokovićem u prvom setu.

Naime, Monfis je pokušavajući da stigne jedan Novakov volej napravio špagu, istegao se, prevrnuo i pomalo ugruvao padom na beton, poslije čega je u svom stilu ostao neko vrijeme da leži, pa da se isteže i onda briše peškirom. Sve to, prema Bernardezovom mišljenju, trajalo je predugo pa ga je sudija opomenuo da se pripremi za poen...

...to je Francuza toliko iznerviralo da se nekoliko minuta prepirao sa Bernardezom, pa nastavio priču poslije gubitka gema, pa i u sljedećoj pauzi, a onda je, kada je već bilo izvjesno da gubi set, ponovo proklizao i pao, a onda teatralno počeo da se izvinjava sudiji i juri nazad kako bi što prije bio spreman za sledeći poen.

Nervoza je bila izazvana izgleda i povredom trbušnih mišića, pa je pri Novakovom vođstvu od 5:2, Monfis zatražio medicinsku pomoć. To ga nije spaslo gubitka seta - 6:2, u kojem je Novak odigrao taman koliko je bilo potrebno, uz nekoliko sjajnih poteza čisto da bi ostao fokusiran i zagrijan za ono što ga je očekivalo - treći set.

Nekada 11. igrač svijeta, prošlog maja 119. a sada 42 - Monfis - uspio je da podigne nivo igre u odnosu na drugi set i meč učini zanimljivim, intenzivnim i neizvijesnim sve do polovine trećeg seta. Ipak, poslije svake duže razmjene udaraca, Francuz je gubio dah i tražio pauze, što je Đoković primjećivao, pa se izuzetno brzo namještao na servis.

Novak je "imao" rivala i kod 2:2, 30:30, kada je odigrao loš poen i ispustio brejk loptu. To ga je baš naljutio pa se u pravcu svog boksa nekoliko puta prodrao: "Zašto!?", "Zašto!?"

Što nije napravio u petom, jeste u sedmom gemu - strpljivo je sačekao dve Monfisove greške i napravio brejk za 4:3. Prvu meč loptu imao je na naredni rivalov servis, ali je sačekao svoj da dovrši posao - 6:3.

U subotu u 10:30 po našem vremenu, polufinale Đoković - Conga!

REZULTATI:
(1) Novak Đoković - Gael Monfis 6:7 (4:7), 6:2, 6:4
(7) Žo-Vilfred Conga - Florijan Majer 6:2, 6:3
(6) Huan Martin Del Potro - (15) Nikolas Almagro 6:3, 6:3
(2) Rafael Nadal - (8) Stanislas Vavrinka kasnije

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Matthew Stockman)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC