• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak brani titulu u Šangaju!

Đoković nadigrao Congu u prvom polufinalnom meču Masters 1000 turnira - 6:2, 7:5. Dve svađe sa glavnim sudijom.

  Novak brani titulu u Šangaju! Izvor: MONDO

Novak Đoković nalazi se na korak od druge uzastopne titule na šangajskom Mastersu!

Žo Vilfrid Conga prije meča je stidljivo najavio iznenađenje, ali je na terenu bio daleko od toga. Novak ga je savladao deveti put zaredom u poslJednje tri godine (peti put zaredom bez izgubljenog seta) i povisio na 11:5 u međusobnom bilansu.

Da je drugi teniser svijeta u nekim trenucima bio malo koncentrisaniji - a i da nije bilo nekih diskutabilnih sudijskih odluka sredinom drugog seta - meč bi trajao kraće i bio još manje neizvJestan.

Ali, možda je i bolje što je Novak pravio greške u pobjedi, jer je na taj način bezbolno naučio vrijedne lekcije...

U finalu 2012. godine protiv Endija Mareja napravio je preokret za pamćenje (5:7, 7:6 - 13:11, 6:3), a ovog puta će mu protivnik biti Rafael Nadal ili Huan Martin del Potro.

Novak je prošle nedejlje odbranio titulu u Pekingu, savladavši u finalu upravo Nadala, ali je Špancu i to bilo dovoljno da preuzme prvo mjesto na ATP listi.

Pošto Nole u Šangaju brani maksimalnih 1.000 bodova, a Nadalu se zbog prošlogodišnje pauze sabira sve što zaradi u ovom dijelu sezone, za srpskog asa bi bilo veoma važno da trijumfuje i ne dozvoli rivalu da dodatno poveća prednost.

Đoković je na startu meča protiv Conge djelovao znatno spremnije, prije svega psihološki, ali je ipak propustio priliku da protivnika "ubije u pojam". Pri vođstvu od 3:0 je propustio dve brejk šanse, a zatim dozvolio Francuzu da smanji na 3:2.

Ipak, već u sljedećem gemu se srpski teniser vratio prepoznatljivoj igri, a Conga greškama i prvi set je završen brzo i bez peripetija - 6:2.

U drugom je Conga pružio znatno jači otpor, ali je i tada Novak prvi stigao do brejka, za vođstvo od 4:2, kada je kompletna atmosfera na terenu počela da se "kuva".

U tom i u narednom gemu, u kome je Conga napravio "ribrejk" i smanjio na 4:3, Novak je izgubio po jedan važan poen odlukom glavnog sudije da preinači aut lopte, koje je "zvao" linijski sudija.

Đoković se naročito iznervirao kod Conginog bekhend slajsa na liniju, kod brejk lopte za 4:3. Tražio je da se taj poen ponovi, ali sudija u stolici mirno mu je odgovorio da je lopta bila dobra, a da je on sam kriv što nije odigrao udarac...

U nastavku su igrački kvalitet i pozitivan mentalni pristup srpskog tenisera ipak došli do punog izražaja.

Novak je mnogo lakše osvajao gemove na svoj servis, da bi kod 6:5 prepoznao šansu da izbegne "taj brejk" i iskoristio je serijom silovitih forhenda, pod kojima se Conga povijao, povijao i na kraju slomio.

Teniski "Muhamed Ali" često je pokušavao da stekne prednost bezglavim napadima i izlascima na mrežu, ali to kod Đokovića nije moglo da prođe. Napravio je čak 21 neiznuđenu grešku manje, trudio se da diktira igru sa osnovne linije, a iskoristio je 50 odsto brejk šansi (5/10 - Conga 2/3).

(MONDO, Foto: Beta/AP/Eugene Hoshiko )

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC