• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beker je radio svašta, ali trener nije bio

"Bum bum Beker" će se kao trener Novaka Đokovića vratiti tenisu poslije 15 godina.

 Beker je radio svašta, ali trener nije bio Izvor: MONDO

Novak Đoković povukao je medijski atraktivan, ali i riskantan potez, odlučivši da za svog novog trenera imenuje proslavljenog Nijemca Borisa Bekera.

Prethodnih godina ste o Bekeru mogli da čujete i pročitate razne stvari, ali ne i da je bio nečiji trener.

Štaviše, najmlađi osvajač Vimbldona u istoriji, nakon svog povlačenja sa ATP tura 1999. godine nije obavljao nijedan posao direktno vezan za takmičarski tenis.

Beker je osnovao kompaniju za proizvodnju teniske opreme, komentarisao Vimbldon za "Bi-Bi-Si", učestvovao u raznim TV formama, igrao poker, ženio se, pravio djecu u brakovima i "sa strane", razvodio se... Sve u granicama očekivanog za nekadašnjeg šampiona, koji je od svojih početaka u tenisu predstavljao magnet za medije, prije svega u rodnoj Njemačkoj i u Velikoj Britaniji.

Međutim, da li je Beker u stanju da fenomenalnu igračku karijeru i bogato iskustvo pretoči u vrhunsko trenersko ostvarenje, iako se time nikada nije bavio?

Jedine sudije će biti vrijeme i Đokovićevi rezultati.

Slovak Marijan Vajda, sa kojim je Novak ušao među 100 najboljih na svijetu i ostvario sve velike trijumfe, ostaće u stručnom štabu, ali u drastično smanjenom kapacitetu, barem kada je u pitanju broj turnira na kojima će pratiti (trenutno) drugog tenisera svijeta.

Đoković je već imao dvojicu trenera od avgusta 2009. do aprila 2010, kada je Vajdi pridodao Amerikanca Toda Martina, želeći da unaprijedi servis-volej igru. Takav režim nije dao dobre rezultate i Martin je dobio otkaz.

"Uvijek ćete imati problem kada radite sa dvojicom trenera. Tod je fantastična osoba, ali nije se dobro razumio sa Marijanom", izjavio je tada Novak.

Pod pretpostavkom da ista greška neće biti ponovljena po drugi put, Beker bi trebalo da preuzme najveći dio odgovornosti za Đokovićevu igru i rezultate, posebno na grend slem i turnirima Masters serije.

Novak je u posljednje dvije godine osvojio dve titule iz reda najcjenjenijih - obje u Melburnu - što je malo za njegove standarde i ambicije.

Na Rolan Garosu je gubio od Nadala (1:3) u finalu 2012. i u polufinalu 2013 (2:3). Na Vimbldonu od Federera (1:3) u polufinalu 2012. i od Mareja (0:3) u finalu 2013. Na US openu od Mareja (2:3) u finalu 2012. i od Nadala (1:3) u ovogodišnjem finalu.

Uprkos uspješnom finišu minule sezone i žetvi Masters titula, Novak je poslije podvlačenja crte priznao sebi da je doživio previše poraza od direktnih konkurenata i odlučio da to promijeni.

Endi Marej prije dvije godine je povukao sličan potez angažovanjem Ivana Lendla. Iako mu i dalje fali konstantnosti i mada se na ATP listi uglavnom kreće između trećeg i četvrtog mjesta, Škot je sa Lendlom dobio na samopouzdanju i ostvario neke važne ciljeve.

Donio je Velikoj Britaniji prvu grend slem titulu poslije 76 godina (US open 2012) i prvi trofej na Vimbldonu poslije 77 godina, usput osvojivši i zlato na Olimpijskim igrama u Londonu.

Može li Boris Beker, poređenja radi, da pomogne Novaku da osvoji Rolan Garos, jedini grend slem trofej koji i njemu samom nedostaje u kolekciji?

Beker je tri puta trijumfovao na Vimbldonu, dva puta na Australijan openu i jednom na US openu. Spada među 11 tenisera sa preko 80 odsto dobijenih mečeva na grend slem turnirima, a na čelu ATP liste proveo je ukupno 12 nedelja.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Clive Brunskill, Guliver/Getty Images/Chris Cole)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC