• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šteta, šteta, Srbija nije prvak svijeta!

Imalo je srpski tim istorijsku šansu, ali je uspio: Brazil je prvi put u istoriji postao prvak svijeta! Ipak, sve, sve čestitke srpskim djevojkama!

 Šteta, šteta, Srbija nije prvak svijeta! Izvor: MONDO

Prije nego što bilo šta napišemo - BRAVO DJEVOJKE, PONOSNI SMO NA VAS!

U finalu Svjetskog prvenstva u rukometu, pred više od 20.000 ljudi u "Kombank areni": Srbija - Brazil 20:22 (11:13)!

U utakmici u kojoj je jedna zemlja morala prvi put da postane prvak svijeta, hrabre srpske djevojke imale su veliku šansu dva minuta prije kraja, kada su u konstantnoj jurnjavi za protivnikom stigle do izjednačenja i imale igračicu više na terenu, ali...

Četvrti put uzastopno, računajući od osmine finala, Srbija i Beograd oborili su rekord po broju gledalaca na ženskom rukometu - 19.467!

Prvo je malo poznata Nunjez dala gol iz nevjerovatne pozicije, a onda sjajna Dragana Cvijić napravila kiks i promašila zicer sa pet metara, što je već u narednom napadu kaznila Rodrigez golom sa devet metara i odatle nije bilo povratka.

Bez obzira na sve, moramo da priznamo da je Srbija poražena od boljeg: Brazil je do krune stigao bez poraza i na tom putu dva puta je nadigrao srpsku reprezentaciju. Prvo u grupi, a onda u velikom finalu.

Suze na licima srpskih djevojaka otkrivale su veliku tugu, ali taj osjećaj će brzo proći, jer su one napravile nevjerovatan uspjeh. Reprezentacija Srbije nije se plasirala na posljednja četiri Mundijala, a onda je stigla do finala!

Svaka im čast, kao i selektoru Saši Boškoviću, koji je sjajno vodio ekipu kroz nevjerovatnu pustolovinu koju ćemo dugo pamtiti.

Srpske djevojke imale su priliku da postanu tek treća reprezentacija koja je osvojila titulu svjetskog prvaka od kada se Srbija osamostalila. Prije rukometašica to je uspjelo samo vaterpolistima u Rimu 2009. godine i teniserima naredne sezone u Dejvis kupu.

Šansa je propuštena, ali ovaj tim pokazao je da će i na narednim takmičenjima biti "opasan" po rivale.

Srpski ženski rukomet stigao je do osme medalje na svjetskim prvenstvima (1-4-3), ali ne i do druge zlatne. Prvu je Srbija osvojila još 1973. godine. Tada je takođe bila organizator Mundijala, a u finalu je savladana Rumunija (16:11).

Koliko je ovo veliki rezultat govori i podatak da je posljednju medalju srpski ženski rukomet osvojio je u Italiji 2001. godine, kada je SR Jugoslavija stigla do bronze. Na narednom Mundijalu, 2003. u Hrvatskoj, srpske djevojke stigle su tek do devetog mjesta i onda su nastupile crne godine, nije bilo Srbije u Rusiji 2005, Francuskoj 2007, Kini 2009. i Brazilu 2011.

Ipak, Srpkinje su se vratile u velikom stilu, pobjedama nad Južnom Korejom u osmini finala (28:27), svjetskim prvakom Norveškom u četvrtfinalu (28:25) i Poljskom u polufinalu (24:18), ali postojao je jedan bolji rival i ime mu je Brazil.

Za ovu utakmicu, RSS dobio je 32.000 "trebovanja" za ulaznice, a uoči finala ulaznica je na crnom tržištu dostigla cijenu od 100 evra.

Prije početka utakmice, putem video bima, podršku srpskoj ekipi pružio je i najbolji srpski sportista svih vremena, Novak Đoković. Publika je njegov motivacioni govor dočekala sa oduševljenjem.

OSVAJAČI MEDALJA

SSSR/Rusija 7-2-1
Istočna Njemačka 3-0-1
Norveška 2-3-3
Mađarska 1-4-4
SFRJ/SRJ/Srbija 1-4-3
Francuska 1-3-0
Danska 1-2-2
Rumunija 1-2-0
Čehoslovačka 1-1-1
Zapadna Njemačka/Njemačka 1-0-3
Južna Koreja 1-0-1
Brazil 1-0-0
Austrija 0-0-1
Španija 0-0-1

DA LI STE ZNALI?
U prvom finalu Svjetskog prvenstva, kada se rukomet još igrao napolju i kada su ekipe imale po 11 igrača na terenu, Rumunija je 1956. godine pobijedila domaćina Zapadnu Njemačku rezultatom 6:5.



TOK UTAKMICE

Utakmicu sude Španci Garsija i Marin.

I Brazilke i Srpkinje gromoglasno su otpjevale himne svojih zemalja. Adrenalin "puca", to se vidi u njihovim očima.

Nijedna igračica na terenu nije igrala veću utakmicu u karijeri.

1 - Prvi napad za Brazil i - faul u napadu! Na terenu je i Andrea Lekić, koja je u polufinalu povrijedila petu.

4 - Nervoza! Srpske djevojke promašile su tri kontre, što su Brazilke u ekspresnom roku kaznile i povele 3:1, ali je onda Brazil zasluženo zaslužio kaznu i isključenje zbog grubog starta nad Lekić u trenutku šuta.

6 - Sanja Damjanović odmah je kaznila to i smanjila na 3:2, međutim Srbija je primila gol sa igračem manje.

9 - Nije Srbija dobro otvorila utakmicu: četiri greške, tri gola primljena smo iz kontre, dva sa igračem više i razigrale su se Brazilke. Srpske rukometašice su u igri zahvaljujući sjajnoj igri u napadu, prije svih Damjanović i Cvijić, koje su postigle po dva gola za 5:5.

Srbija mora bolje da igra odbranu!

12 - PRVO VOĐSTVO! Cvija sa sedmerca i 6:5 poslije vođstva Brazila od 5:3. Bošković je iznenadio rivala ubacivanjem Milošević umjesto Krpež na desnom krilu.

15 - Dvije vezane greške u napadu srpskih rukometašica i kazna iz kontre, Da Silva za 6:6. Bošković je brže nego inače povukao sjajnu Tomašević sa gola i poslao Risović koja je odlično počela i čak spriječila vješt pokušaj golmanke Brazila da je lobuje sa svoje polovine.

19 - Srbija vodi 8:7, sve liči da će ovo biti utakmica na "jedan posjed" lopte.

20 - Poslije žutog kartona, sjajna Dragana Cvijić zaradila je i isključenje i moraće na klupu, ali Risović brani udarac iz prvog napada Brazilki sa igračicom više. Srpkinje napadaju bez pivota.



22 - ODLIČNO JE SRBIJA PROŠLA SA IGRAČEM MANJE, zahvaljujući čuvaru mreže Risović! Brazilke su dale samo jedan gol i to sa sedam metara, što je potom poništila povratnica u tim, Cvijić - 9:8!

24 - Sanja Daaaaaaaaaaaamnjanović! Treći gol! Opet srbija Vodi 9:10, ali ne zadugo - Nasimento sa krila - 10:10. Ona je proglašena za najbolju rukometašicu svijeta...

26 - Brazilke okreću! Uz malo sreće, tj. odbitkom od stative - 10:11!

28 - Dugo je trajao napad Brazila, dugo, i onda sedmerac zbog odbrane iz prostora. Nasimento je postigla 20. gol na turniru sa crte iz 25. pokušaja i Brazil ponovo ima dva gola prednosti - 10:12!

TAJM-AUT SRBIJA

29 - Šest dugih minuta Srbija nije dala gol, a primila je još jedan, opet sa sedam metara - 10:13! To je serija Brazila 4:0!

30 - GOL KONAČNO!!! ANDREA LEKIĆ! Koliko je samo ovo trebalo Srbiji - 11:13, deset sekundi prije kraja poluvremena.

POLUVRIJEME - 11:13, Srbija je odlično igrala do 24. minuta, kada je trećim golom Damjanovićeve srpski tim poveo 10:9, ali je tada potpuno stao u napadu, a u odbrani je svaka "ničija" lopta završila u rukama Brazilki, koje su dobile i tri sedmerca za kratko vrijeme. Ipak, gol Lekićeve pred odlazak na odmor vratio je srpski tim na "minus 2", što je jako važno.

U prvom poluvremenu, Alešandra Nasimento 5, Fernanda Da Silva 4 gola, Dragana Cvijić 5, Sanja Damnjanović 3, Andrea Lekić 2.



DRUGO POLUVRIJEME

31 - Baš ono što nije trebalo srpskoj reprezentaciji - dvije tehničke greške u napadu na početku drugog poluvremena i gol Brazila za 11:14!

33 - Igrač više za Srbiju, zbog udarca u lice koji je dobila Damnjanović, ali ne da Srpkinje nisu dale gol, već su ga primile - 11:15! I novi promašen napad, greška Filipovićeve...

Zbog čega selektor ne traži tajm-aut!?

Sa igračem više - 0:2 i 11:16! Brazil je kompletan...


36 - GOL! Lekić sa sedmerca, poslije faula nad Cvijić i isključenja za Brazilke! Sada je 12:16, a računajući i prvo poluvrijeme Srbija je postigli samo dva pogotka za 12 minuta igre.

37 - Gol sa krila! Ognjenović - 13:16 i greška Nasimento sa krila. Srbija ima šansu za mini seriju 3:0, ali KRPEŽ POGAĐA PREČKU SA KRILA! Srećom na golu je Katarinu Tomašević!

40 - Sudar Damnjaovićeve i Nasimento, težak pad Brazilke na leđa, isključenje za srpsku igračicu i sedmerac Brazila za plus 4, ali BRANI TOMAŠEVIĆ, PA OPET BRANI TOMAŠEVIĆ I ONDA OPET SEDMERAC.

Svaka lopta se odbija Brazilkama u ruke!

ALI PONOVO TOMAŠEVIĆ! BRAVO!


40 - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Sa igračem manje, poslije sjajnih odbrana Tomaševićeve - 14:16! I nova odbrana nevjerovatne Katarine Tomašević!

42 - Opet Tomašević i još jedan gol za 15:16, Damnjanović! Četvrti gol poslije solo akcije, prvi u drugom poluvremenu!

I OPET KATARINA TOMAŠEVIĆ!

Ali - dva minuta za Damnjanovićevu... Nikome nije jasno zbog čega, srpska rukometašica ispravno je startovala na Amorim. Veliki vjetar u leđa za Brazilke...

A, poslije 40 sekundi nova dva minuta za srpski tim - Erić je povlačila Nunjez.

Sa dva igrača više, Nasimento je pogodila sa krila i 15:17! Nevjerovatno.

GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Živković! Sjajno - 16:17! Srbija je dala gol sa dva igrača manje. U narednom napadu sa igračicom manje, Nišavić je dala gol sa krila i opet je Srbija "tu" - 17:18.

50 - Tri napada imale su Srpkinje za za 18:18 i tri greške su napravile, pa ih je kaznila Rodrigez - 17:19!

Nakon što Španci nisu dosudili čisto isključenje za Brazil poslije povlačenja za dres Cvijićeve, Erić je ukrala loptu i sjevnula je kontra iz koje je Krpež postigla gol za 18:19, a u narednom napadu PRVA lopta odbijena od stative završila je u rukama srpskih igračica.

Opet Srbija ima napad za izjednačenje, prethodna tri kod rezultata 16:17 nije iskoristila.

NIŠAVIIIIIIIIIIĆ! 19:19! Konačno! Iz šestog napada za izjednačenje u drugom poluvremenu i to iz izgubljene pozicije...

Ipak, brzo su Brazilke vratile vođstvo - 19:20, četiri minuta prije kraja.

Isključenje za Amorim i sedmerac za Srbiju - gol Lekić i 20:20! Srbija se brani sa igračem više!

I prima gol... Tu je bio početak kraja: Nunjez za 20:21, promašaj Cvijićeve, gol Rodrigezove za 20:22 i greška Krpež u pokušaju da se odigra brzi centar.

KRAJ - 20:22!

Pobijedio je bolji i treba mu čestati. Nije bilo realno napraviti preokret poslije 11:16, iako je Srbija bila jako blizu.

DA LI STE ZNALI?
Jednu od najubjedljivijih pobjeda u istoriji Mundijala zabilježila je Jugoslavija, kada je 1975. godine pobijedila Tunis rezultatom 41:3 (+38). Rekord drže Mađarice, koje su 2005. godine pobijedile Australiju rezultatom 57:9 (+48). Na SP u Srbiji, najubjedljiviju pobjedu ostvarile su Poljakinje nad Paragvajkama, bilo je 40:6 (+34).

(MONDO, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC