• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko su novi sportski heroji Republike Srpske?

Na završnoj ceremoniji u tradicionalnoj akciji "Glasa Srpske" Republika Srpska će u ponedjeljak uveče 22. put dobiti najbolje sportiste.

 Ko su novi sportski heroji Republike Srpske? Izvor: MONDO

Biće izabrano njih deset koji su svojim rezultatima obilježili 2013. godinu, a manifestacija po tradiciji održava se u Banskom dvoru sa početkom od 20.10 časova uz direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske.

Biće to 59. put da "Glas Srpske" organizuje manifestaciju, koja je jedna od najstarijih na prostoru bivše Jugoslavije, ali i Balkana. Akcija je utemeljena još davne 1955. godine, a ovako dugom tradicijom se malo koji dnevni list, ali i sportska asocijacija može da pohvali.

Ove godine na adresu "Glasa Srpske" stigla su 22 prijedloga strukovnih saveza, a samo njih deset imaće čast da večeras postane dio sportske istorije Republike Srpske i nađe se na listi najboljih sportista za 2013. godinu.

Najbolji sportista za 2012. godinu bila je plivačica banjalučkog Olimpa Ivana Ninković, koja je na Olimpijskim igrama u Londonu zauzela 41. mjesto na 100 metara prsno, a na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj zauzela je 12. poziciju na duplo kraćoj stazi. Na šampionatu Evrope u kratkim bazenima u Francuskoj na 50 metara prsno bila je deseta.

"Bilo je za mene nezaboravno veče i uvijek ću se sjećati 18. decembra 2012. godine kada sam izabrana za najboljeg sportistu Republike Srpske. Te večeri sam proglašenjem za najbolju među najboljima 'naplatila' sve sate provedene u bazenu, sva odricanja i sve napore otkako sam se počela baviti plivanjem. Svom nasljedniku želim sve najbolje u privatnom i sportskom životu, da i u budućnosti bilježi još bolje rezultate, ali i da sa ponosom nosi titulu najboljeg sportiste Republike Srpske", naglasila je Ivana Ninković u izjavi za "Glas Srpske".

U prvih 37. izbora birani su najbolji sportisti Bosanske Krajine, a čast da bude prvi pobjednik pripala je gimnastičaru Mirku Petričeviću.

"Svih ovih godina 'Glas Srpske' je na veoma visokom nivou organizovao završnu manifestaciju i ne sumnjam da će tako biti i ovog puta. Zato svim sportistima koji se nađu na listi najboljih za 2013. godinu želim još uspješnije rezultate u nastavku karijere", istakao je Mirko Petričević.

U izboru za 1992. godinu za prvog najboljeg sportistu Republike Srpske izabran je karatista Miroljub Kremenović.

"Uvijek se rado prisjećam trenutka kada sam izabran za najboljeg sportistu. Sama pomisao na to veče izaziva i dan-danas u meni velike emocije. Presrećan sam što sam imao čast da budem prvi najbolji sportista, ali i zbog toga što sport Republike Srpske iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate", rekao je Kremenović.

Organizator manifestacije i ove godine dodijeliće još nekoliko priznanja. Biće uručena povelja za izuzetan sportski poduhvat godine, plaketa za dugogodišnji doprinos razvoju sporta, plakete za izuzetan doprinos u afirmaciji i unapređenju sporta, plakete za ambasador sporta Republike Srpske, plaketa "Glasa Srpske" posthumno, plaketa za doprinos, razvoj i unapređenje specijalnih i paralelnih veza Republike Srbije i Republike Srpske u oblasti sporta, plaketa za izuzetne rezultate u sportu za invalide.

Biće dodijeljena i nagrada najboljem sportskom novinaru u 2013. "Zlatno pero - Limun Papić". Stručni žiri u kojem su Darko Grabovac ("Glas Srpske"), Goran Karać ("Nezavisne novine") i Nemanja Babić (RTRS) odredili su najistaknutije među pripadnicima sedme sile.

Zabavni program


U zabavnom dijelu programa prisutne će zabavljati Kamerni teatar "Belkanto" iz Banjaluke i Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" iz Banjaluke. Voditelji programa biće novinari RTRS-a Zvjezdana Milaković i Darko Savić.

Žiri


Posljednju sjednicu stručni žiri imaće pred sam početak završne ceremonije i na njoj će biti donesena o konačnom plasmanu deset najboljih sportista Republike Srpske za 2013. godinu. U stručnom žiriju su pored predsjednika Save Miloševića, još proslavljena jugoslovenska košarkašica Slađana Golić, viši stručni saradnik u Ministarstvu porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Nenad Rađević, urednik sportske redakcije RTRS-a Nemanja Babić i urednik sportske redakcije "Glasa Srpske" Darko Grabovac.

Pokrovitelj


Medijski pokrovitelj 59. izbora deset najboljih sportista u organizaciji "Glasa Srpske" biće Radio-televizija Republike Srpske, koja će od 20.10 časova direktno prenositi svečanost iz Banskog dvora. RTRS će kao i ranijih godina dodijeliti priznanje za najbolje organizovan sportsku manifestaciju na teritoriji Republike Srpske u 2013. godini.

Prijemi

Za goste manifestacije, proslavljena imena srpskog sporta iz Srbije, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović upriličiće prijem u administrativnom centru Vlade RS sa početkom u 16 časova.

Takođe po tradiciji deset najboljih sportista biće gosti organizatora manifestacije. Tako će biti i ovog puta. Tačno u 12 časova direktor "Glasa Srpske" Boris Dmitrašinović upriličiće prijem za dobitnike nagrada, a poslije toga planiran je i svečani ručak.

Savo Milošević, predsjednik Stručnog žirija: Uvijek uz akciju "Glasa Srpske"



Fudbalska legenda sa obje strane Drine, direktor svih fudbalskih reprezentacija Srbije Savo Milošević predsjedavao je ovogodišnjim Stručnim žirijem Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske.

"Izuzetna mi je čast što sam na čelu žirija. Nisam imao dilemu ni sekunde kada me je 'Glas Srpske' pozvao da predsedavam žirijem. Sportski novinari iz Banjaluke svesrdno se trude da ova manifestacija svake godine bude na visokom nivou i da se u srcu Republike Srpske okupi mnogo zvijezda iz sporta sa ovih prostora. Ovo je i moj doprinos šest decenija staroj manifestaciji", rekao je Milošević.

On će i danas predsjedavati posljednjom sjednicom žirija na kojoj će definitivno biti odlučeno koji će od ukupno deset sportista ponijeti titulu najboljeg.

"Nisam bio u prilici da prisustvujem sjednicama žirija, ali sam aktivno učestvovao u radu i detaljno razmatrao rezultate kandidata. Moram da ponovim ono što je opšte poznato da nam nije bilo lako izvrednovati sva ostvarenja. Međutim, u svemu se ima najbolji, pa ćemo danas da odlučimo ko će to da bude u ovoj konkurenciji. U nekim slučajevima nijanse su odlučivale".

Milošević je danas direktor svih fudbalskih reprezentacija Srbije i najveća poveznica između rodne mu Republike Srpske i Srbije, kojoj svim svojim bićem pripada.

"Doći će A reprezentacija Srbije u Republiku Srpsku, ali su moj trenutni prioritet djeca, generacije koje dolaze... Zato zajedno sa Fudbalskim savezom Republike Srpske radimo na zajedničkim okupljanjima mlađih reprezentativnih selekcija. To je naša fudbalska budućnost i perspektiva".

Promocija talenata

I ove godine u sklopu manifestacije "Glasa Srpske" Izbor deset najboljih sportista 12. godinu za redom Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske uručiće nagrade najperspektivnijim sportistima za 2013. godinu.

Ove nagrade dodjeljuju se 12. godinu zaredom i biće uručene prije proglašenja deset najboljih sportista Republike Srpske na večerašnjoj ceremoniji u Banskom dvoru.

"Tokom prethodnih 11 godina podijelili smo dosta nagrada i vjerujem da nikada nismo pogriješili, kada su u pitanju naši mladi sportisti. Uvijek su priznanja odlazila u prave ruke i ubijeđen sam da će tako biti i ovog puta", izjavio je viši stručni saradnik u ministarstvu za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Nenad Rađević.

Po njegovim riječima ništa se nije mijenjalo u odnosu na prošlu godinu.

"I ovog puta nagradićemo deset perspektivnih sportista, ali i dvoje njih, muško i žensko, u kategoriji lica sa invaliditetom. Prijedlozi svih saveza su stigli i mogu da kažem da je komisija koja je odlučivala o nagrađenima imala pune ruke posla. Na kraju smo pažljivo izvagali sve prijedloge i vjerujem da će dobitnicima priznanja ovo biti veliki podstrek u nastavku karijere".

Prošle godine najperspektivnijim sportistima proglašeni su Vera Ostojić (odbojka), Aleksandra Samardžić (džudo), Magdalena Đurić (tekvondo), Sara Jaćimović (šah), Jelena Gajić (atletika), Sandro Poletan (kik-boks), Nikolina Jović (tenis), Neven Crnogaća (rukomet), Tatjana Đekanović (streljaštvo) i Goran Košarac (skijanje). Najperspektivniji sportisti u kategoriji osoba sa invaliditetom bili su Biljana Nedić (košarka u kolicima) i Aleksandar Cvijanović (sjedeća odbojka).

Bosanska Krajina

1955. Mirko Petričević, gimnastičar
1956. Pero Popović, motociklista
1957. Miroslav Nikić, gimnastičar
1958. Jerolim Karadža, rukometaš
1959. Jerolim Karadža, rukometaš
1960. Jerolim Karadža, rukometaš
1961. Jerolim Karadža, rukometaš
1962. Enver Bukić, šahista
1963. Zlatko Esapović, atletičar
1964. Tanasije Kuvalja, biciklista
1965. Ishak Salama, kajakaš
1966. Viktor Kupljenik, padobranac
1967. Enver Bukić, šahista
1968. Jerolim Karadža, rukometaš
1969. Milorad Karalić, rukometaš
1970. Abas Arslanagić, rukometaš
1971. Zlatan Ibrahimbegović, kajakaš
1972. Nebojša Popović, rukometaš
1973. Marijan Beneš, bokser
1974. Milan Vukić, šahista
1975. Zdravko Rađenović, rukometaš
1976. Abid Kovačević, fudbaler
1977. Zdravko Rađenović, rukometaš
1978. Dragomir Vujković, bokser
1979. Bilko Kačar, atletičar
1980. Mersada Bećirspahić, košarkašica
1981. Jovica Elezović, rukometaš
1982. Ermin Velić, rukometaš
1983. Anton Josipović, bokser
1984. Anton Josipović, bokser
1985. Zlatan Arnautović, rukometaš
1986. Zlatko Saračević, rukometaš
1987. Iztok Puc, rukometaš
1988. Slađana Golić, košarkašica
1989. Kemal Arnautović, kajakaš
1990. Draško Božić, sportski pilot
1991. Goran Stupar, rukometaš

Republika Srpska

1992. Miroljub Kremenović, karatista
1993. Sanda Vuković, košarkašica
1994. Dragiša Vuletić, karatista
1995. Vanja Mandić, sambistkinja
1996. Miloš Plećaš, kik-bokser
1997. Siniša Gatarić, karatista
1998. Zoran Kukić, košarkaš
1999. Slađana Golić, košarkašica
2000. Dalibor Blagojević, karatista
2001. Boris Jeličić, karatista
2002. Draženko Ninić, kik-bokser
2003. Draženko Ninić, kik-bokser
2004. Đorđe Paštar, kuglaš
2005. Goran Pašić, kanuista
2006. Lusija Kimani, atletičarka
2007. Dijana Vasić, odbojkašica
2008. Mitar Mrdić, džudista
2009. Nemanja Bilbija, fudbaler
2010. Dragica Drapić, karatistkinja
2011. Mladen Ploskić, karatista
2012. Ivana Ninković, plivanje

(MONDO, foto: Glas Srpske, MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC