• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosanke osvajaju Ande

Prva ženska ekspedicija iz Bosne i Hercegovine naredne godine ide na Ande, a cilj je uspon na najviši vrh Huaskaran na 6.768 metara nadmorske visine.

 Bosanke osvajaju Ande Izvor: MONDO

„Ovo je prvi put u istoriji bosanskohercegovačkog planinarstva da grupa žena ide u visoke planine, i to će nesumnjivo uticati na razvoj planinarstva BiH i afirmaciju žene u planini i društvu uopšte” rekla je za Fenu članica ekspedicije Hasna Smječanin, čije matično Planinarsko-smučarsko društvo "Energoinvest" priprema njihov odlazak na Ande.

A upravo je žena po imenu Eni S. Pek bila prva koja se popela na Huaskaran.

“Ova Amerikanka je 1908. godine prva zakoračila na sjeverni Huaskaran , a tek 24 godine kasnije uslijedio je uspon na 91 m viši južni Huaskaran”, kaže Smječanin.

Ande predstavljaju jedan od najviših planinskih lanaca svijeta, gdje je „Kordiljera Blanka“ među najatraktivnijim i najljepšim dijelovima tog masiva. Planina Huaskaran je najviša planina Perua, a ujedno i najviša planina tropskog pojasa planete Zemlje.
Sa 6.768 metara nadmorske visine, Huaskaran predstavlja sjeverni dio lanca i to je šesta najviša planina Južne Amerike. Planina ima dva vrha, a to su sjeverni (6.655 m) i južni (6.768 m) Huaskaran, koje dijeli sedlo La Garganta (6.100 m), koje je ujedno i mjesto zadnjeg logora za završni uspon na oba vrha.

Ekipu, koja se priprema za Huaskaran, sačinjava sedam vrhunskih planinarki iz različitih planinarskih društava. To su: Hasna Smječanin, Sanja Mitrović, Emira Hukić (PSD Energoinvest), Dženita Merdan (PD Igman), Aida Mujić (No Comment), Daliborka Strika i Lejla Terzić (PD Željezničar).

Sve one imaju dugogodišnje planinarsko iskustvo, koje je stečeno na usponima u Dinaridima, Alpama, Kavkazu i dalekim Himalajima. Većina ih je prošla alpinističku obuku u okviru “Sarajevske škole alpinizma”, neke su sertifikovani planinarski vodiči i sposobni skijaši, a sve ih veže ljubav prema planinskim ljepotama.

Na pitanje kako je nastala ideja o organizaciji jedne ovakve ekspedicije, Smječanin kaže da se to dogodilo spontano tokom brojnih zajedničkih boravaka u planinama.

“Definitivna odluka za realizaciju ovog događaja, izbora planine i vrha, donesena je kada je istaknuti alpinist Dragan Ilić Bleki, prihvatio ulogu vođe ekspedicije. Organizator ovog važnog projekta, značajnog za afirmaciju ženskog planinarstva u BiH je Planinarsko-smučarsko društvo „Energoinvest“ iz Sarajeva. Zahvaljujući entuzijazmu njegovih članova realizovane su mnoge aktivnosti na afirmaciji planinarstva, počevši od organizovanja brojnih planinarskih izleta, tura i pohoda, afirmacijom planinarstva među mlađom populacijom, učešća u osnivanju Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, do raznih volonterskih akcija, no ovaj događaj je najznačajniji angažman”, pojašnjava Smječanin.

Ekspedicija će se realizovati u periodu suve sezone u Andama s trajanjem od mjesec dana. Uspon na Huaskaran predstavlja težak i zahtjevan psihofizički poduhvat. Za uspon je potrebna izuzetna fizička spremnost i adekvatna aklimatizacija. Osnovne alpinističke vještine su potrebne za savladavanje određenih dionica uspona posebno pri kretanju po glečeru, kao i na opasnosti od lavina.

“Sve članice ekipe će proći kroz zahtjevne pripreme u toku ove zime i proljeća na našim planinama. Ove pripreme podrazumijevaće samostalno savladavanje tehničkih poteškoća uspona, vježbe bivakiranja, kao i vježbe na sticanju fizičke kondicije i snage za uspon”, kaže Hasna Smječanin za Fenu.

Na pitanje kako će osigurati novac za realizaciju ovog poduhvata, ona kaže kako članice ekspedicije vjeruju da će potencijalni sponzori prepoznati važnost ovog projekta i pomoći pri realizaciji.

(MONDO, foto: Radio Sarajevo)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC