• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET: Neka ih srebro dama vodi...

Rukometaši Srbije počeli pripreme za Evropsko prvenstvo u Danskoj , kompletni tek od Nove godine. Novi selektor optimista i vjeruje u uspjeh.

 RUKOMET: Neka ih srebro dama vodi... Izvor: MONDO

Rukometna euforija poslije uspjeha srebrnih "orlica" na Svjetskom prvenstvu trese Srbiju.

U takvoj atmosferi najbolji rukometaši Srbije počeli su pripreme za Evropsko prvenstvo u Danskoj, na kojem će za nešto više od dvije nedelje (13. januara protiv Poljske) krenuti u odbranu drugog mjesta, osvojenog prije dvije godine u Beogradu.

Novi selektor Vladan Matić okupio je u hotelu "M" 14 igrača i četiri golmana, ali će ekipa biti kompletna tek od 2 januara, kada će se na raspolaganje 43-godišnjem treneru staviti "bundesligaši" Marko Vujin, Momir Rnić, Nikola Manojlović, Rajko Prodanović, Bogdan Radivojević, Draško Nenadić...

Matić je na klupi "orlova" debitovao početkom novembra na turniru u Češkoj, a ni tada nije imao priliku da upozna sve igrače.

"Prvi put kada sam vodio reprezentaciju nismo bili kompletni, a nismo ni sad. Puno igrača nedostaje i tek će nam se priključiti. Sa jedne strane, to nije loše jer ću moći da upoznam i druge momke sa šireg spiska. Ipak, nisam bio prisutan u srpskom rukometu 15 godina. Sada sam se vratio, a igrom slučaja imaću priliku da se malo više posvetim praćenju igrača, da ih upoznam, pogotovo ovih mlađih. Biće to dobro...", optimista je osvajač dvije svjetske medalje sa selekcijom Savezne Republike Jugoslavije.

"Tek 2. januara ću da imam prvi trening sa Markom Vujinom... Nema mnogo filozofije, kao ni vremena. Poenta je da napravimo dobru atmosferu, da obnovimo što smo radili ranije i da se potrudimo da što bolje odigramo".

Poslije uspjeha djevojaka, ali i rezultata od prije dvije godine, apetiti rukometne javnosti su porasli. Srebro dama moglo bi da bude zvijezda vodilja za Matićeve pulene.

"Za srpski rukomet je izuzetno važno da se postižu lijepi rezultati kao što su dame uspjele prije nekoliko dana u Beogradu. Sve čestitke na osvojenoj medalji i činjenici da su doprinele popularizaciji rukometa u Srbiji. Mi ćemo pokušati da ih ispratimo, ali biće teško. Muški rukomet je druga priča... Nas očekuje Evropsko prvenstvo gdje nema slabih protivnika. Neće biti jednostavno, tek sam došao, upoznajem ekipu, ali sam optimista prije svega jer mislim da imamo dobar tim, kvalitetne igrače, koji odlično igraju u svojim klubovima i na nama je da napravimo pozitivnu hemiju među njima".

Po tri od četiri ekipe iz prvog dijela takmičenja plasiraće se u drugu fazu. Srbija će igrati sa Poljskom, Rusijom i Francuskom.

"Vrlo jaki rivali... Poljaci puno ulažu u rukomet i 95 odsto svoje reprezentacije drže u dva njihova najjača kluba. Dobro su uigrani, već su počeli pripreme i to je njihova prednost u odnosu na nas. Naći ćemo model da ih riješimo, poslije slijede Rusi, pa Francuzi", nije želio selektor da širi priču o protivnicima na Euru.

S obzirom na nedostatak vremena Matić će sa saradnicima odmah prionuti na posao.

"Prvi dio priprema, odnosno četiri-pet dana iskoristićemo da obnovimo ono što smo počeli u EHF nedjelji, a kada se skupimo i budemo kompletni opet ćemo malo da ponovimo i da krenemo dalje. Uspjeli smo da ugovorimo dva kontrolna meča protiv Makedonije i Crne Gore. Svi su već bili zauzeti... Prihvatili smo njihove ponude i nadam se da će to zaista biti prijateljske utakmice i da neće doći do povređivanja igrača. Očekujem da spremni odemo na Evropsko prvenstvo".

Okosnica tima ostala je ista...

"Ne bih, a nemam ni vremena da eksperimentišem. Moraćemo da podmlađujemo reprezentaciju, a za sada su tu najiskusniji i najbolji što Srbija u ovom trenutku ima", jasan je Matić.

Ipak, planove mu je donekle poremetila povreda Nenada Vučkovića. Iskusni rukometaš zbog problema za palcem šuterske ruke neće putovati u Dansku.

"Nažalost Vučko je otpao, ali šta da se radi. On je u mojoj glavi bio jedan od vrlo važnih šrafova u odbrani i u napadu. Pozvali smo Uroša Mitrovića i mislim da će uspjeti da ga dostojno zamijeni".

Matić kaže da sa čelnicima RSS još uvijek nije definisao cilj na Evropskom prvenstvu. Dok su želje najveće, realnost je ipak drugačija.

"Volio bih da pobijedimo sve! Idemo korak po korak, a za početak bih bio srećan da prođemo grupu, poslije ćemo vidjeti. Kao pravi sportisti u svakoj utakmici moramo da idemo na pobjedu. Da budemo smireni i polako..."

Od nedavno jedina profesionalna obaveza Vladana Matića je reprezentacija Srbije. Poslije sporazumnog raskida ugovora sa Celjem, selektor će moći potpuno da se posveti radu u državnom timu.

"Onog trenutka kada sam se dogovorio sa RSS osjetio sam negativnu atmosferu u Celju. Nisu bili zadovoljni zbog toga i samo se čekao trenutak da se raziđemo. Hvala im na dve i po godine divne saradnje. Podigli smo klub, napravili dobru ekipu."

U srpskom timu ima nekoliko mladih igrača koji će u budućnosti predstavljati pokretačku snagu nacionalnog tima. Prije svih Matić misli na Zelenovića, Draška Nenadića, Radivojevića, Marsenića, Ilića, Radovanovića, Milića...

"Oni su naša budućnost i lijepo je za naš rukomet da nam non-stop dolaze talenti, koji će u budućnosti biti nosioci reprezentacije", podvukao je Matić.

Evropsko prvenstvo počinje 12. januara i traje do 26. januara.

(Vladimir Sukdolak/MONDO, Foto: Rukometni savez Srbije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC