• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

2013 - godina srpskih sportistkinja

Godina na izmaku bila je uspješna za srpske sportiste, ali prije svega za srpske sportistkinje.

 2013 - godina srpskih sportistkinja Izvor: MONDO

Borile su se lavovski u 2013. godini i Srbiju promovosale na najbolji način. Nijedna od njih nije ostvarila uspjeh bolji od druge, već su sve napravile vrijedne rezultate.

Atletičarka Ivana Španović blistala je na Svjetskom prvenstvu u Moskvi. Ona je u skoku u dalj osvojila bronzanu medalju sa preskočenih 6,82 metra, postvivši državni i lični rekord. To je bio najveći uspjeh sezone, budući da je sa Emirom Bekrićem, koji je bio treći u trci na 400 metara prepone, ostvarila najveći uspjeh srpske atletike na Svjetskim šampionatima. Mlada Zrenjaninka je prije toga pobijedila na prvenstvu Balkana u dvorani u Istanbulu, postavivši rezultatom 6,73 metra lični rekord u zatvorenom, a zatim je osvojila zlato i na Blakanijadi u Staroj Zagori. Ivana je zbog tih uspjeha proglašena najboljom sportistkinjom Srbije u 2013. u izboru Olimpijskog komiteta Srbije.

Odlične rezultate u godinu na izmaku postigla je i njena koleginica, atletičarka Amela Terzić. Ona je u trci na 1.500 metara na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Tampereu osvojila zlatnu medalju, uz novi lični rekord i rekord Srbije - 4:05,68 minuta. A onda se na Balkanijadi u Staroj Zagori okitila sa dvije najsjajnije medalje u trkama na 1.500 i 3.000 metara. Članica AK Novi Pazar godinu je okončala srebrnom medaljom u krosu na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

Reprezentativka u kajaku Dalma Benedek Ružičić je brzo po dobijanju srpskog državljanstva ostvarila odlične rezultate. Ona je na Evropskom prvenstvu u Portugalu osvojila dvije zlatne medalje - bila je najbolja u disciplini kajak jednosjed na 1.000 metara, a zatim se popela na najviši stepenik pobjedničkog postolja i na duplo kraćoj dionici - trci na 500 metara.

Ivana Maksimović, reprezentativka Srbije u streljaštvu postala je svjetska i evropska rekorderka u gađanju vazdušnom puškom. Ona je na Evropskom prvenstvu u Odenzeu početkom marta u osnovnom dijelu šampionata "upucala" 418 krugova što je najbolji rezultat na planeti i Starom kontinentu po novim pravilima. Kasnije je u finalu Svjetskog kupa u Minhenu osvojila srebrni globus u disciplini vazdušna puška.

Foto: MN Press
Na istom takmičenju u Minhenu Zorana Arunović okitila se sa dvije srebrne medalje - u disciplinama malokalibarski pištolj i vazdušni pištolj. Nedugo poslije toga srpska reprezentativka stigla je i na čelnu poziciju liste najboljih ženskih strijelaca na planeti Međunarodne streljačke federacije u kategoriji vazdužni pištolj.

Odličan uspjeh na finalu Svjetskog kupa u Njemačkoj postigla je i Andrea Arsović. Ona je osvojila srebrnu medalju u disciplini malokalibarska puška trostav, a prethodno se okitila sa dva zlata na Svjetskim kupovima u Čangvonu (gdje je zabilježila i svjetski rekord koji je kasnije oborila Kineskinja Vu) i u Fort Beningu. Ove godine osvojila je i bronzanu medalju na Mediteranskim igrama u trostavu, a nepodredno poslije toga izabrana je i za predsjednicu Streljačkog kluba Partizan.

Kada je reč o pojedinačnom uspjehu srpskih sportiskinja svakako se ne smije izostaviti uspjeh skijašice Nevene Ignjatović, koja je na Univerzijadi u Trentinu osvojila zlatnu medalju u alpskom skijanju, što je najveći uspjeh u tom sportu u posljednjoj deceniji.

Srpska odbojkašica Jovana Brakočević je sa Vakifbankom osvojila titulu Lige šampiona i trofej na Svjetskom klupskom prvenstvu. Korektorka reprezentacije Srbije je na oba takmičenja izabrana za najkorisniju oddbojkašicu, a budući da je MVP bila i na Evropskom prvenstvu 2011, kao i u Evropskoj ligi iste godine, postala je prva Evropljanka koja je izabrana za najbolju igračicu na četiri takmičenja.

Veliki povratak najavila je i Jelena Janković. Ona je u martu pala na 30. mjesto WTA liste, a onda je u nastavku sezone zaigrala mnogo bolje izborivši plasman na završni turnir godine, Masters kup u Istanbulu kao osma na planeti. Tamo je stigla prvi put poslije 2010. godine i dokopala se polufinala, gdje ju je zaustavila najbolja na svijetu, Serena Vilijams. Džej Džej je u 2013. osvojila i jednu titulu, na turniru u Bogoti.

Vrijedan pomena u 2013. godini je svakako i prelazak fudbalerke Jelene Čolović iz subotičkog Spartaka u slavnu Barselonu. Talentovana igračica time je ostvarila najzvučniji transfer u istoriji ženskog srpskog fudbala i sjajno se snašla u novom klubu. Pored odličnih partija koje pruža "srpski ženski Mesi" u svježem pamćenju je maestralan pogodak za pobjedu protiv Atletiko Madrida (2:1) u derbiju prve ženske španske lige.

Ipak, djevojka koja je obilježila 2013. godinu, ali i mnogo šire, je Nataša Kovačević. Nekadašnja reprezentativka Srbije u košarci je poslije teške saobraćajne nesreće početkom septembra u Mađarskoj, poslije koje joj je amputirana lijeva noga ispod koljena, pokazala svijetu šta znači biti veliki borac i heroj u pravom smislu te riječi.

Ona je poslije samo 50 dana poslije nesreće ušla u salu i uputila loptu ka košu, a zahvaljujući upornom radu, velikom optimizmu, uz pomoć ljubavi i, prije svega podrške svojih najbližih, uspjela poslije nepuna dva mjeseca oporavka da stane na noge. Dobila je protezu i nastavila novim putem pokazavši mnogima koje je zadesila nesreća u životu da posmatraju svijet sa vedrije strane. Od strane Olimpijskog komiteta Srbije nagrađena je trofejom "Pjer Kuberten, sport kao škola života" za veliku životnu bitku sa srećnim krajem.

Kada je riječ o ekipnom sportu najveći uspjeh ostvarile su rukometašice Srbije, koje su na Svjetskom prvenstvu u Beogradu osvojile srebrnu medalju. One su u finalu poražene od selekcije Brazila, čime su ostvarile najveći uspjeh u tom sportu pod imenom Srbija.

Prije njih košarkašice Srbije osvojile su četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, čime su se poslije dugo vremena vratile na košarkašku mapu svijeta. Izabranice Marine Maljković ostale su bez medalje poslije poraza od Turske, ali su izborile plasman na Svjetsko prvenstvo, kao i na naredni šampionat Evrope. One su, bez obzira na to što se nisu našle na pobjedničkom postolju u Francuskoj, ostvarile najveći uspjeh u istoriji od kada nastupaju pod imenom Srbija.

Srpske sportiskinje briljirale su u 2013. godini, a mi želimo da im Deda Mraz u 2014. donese još više uspjeha.
(MONDO:Foto:MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC