• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je ovaj dečko? Dithart osvojio Garmiš!

Malo ko je očekivao da će mladi Tomas Dithart, poslije podijuma u Obersdorfu, superiorno osvojiti prvo mjesto u Garmišu!

 Ko je ovaj dečko? Dithart osvojio Garmiš! Izvor: MONDO

Mladi austrijski skakač, Tomas Dithart, o kojem je malo ko pričao uoči početka novogodišnjeg turnira "Četiri skakaonice", prvo je u Obersdorfu stigao do podijuma, odnosno trećeg mjesta, a onda šokirao konkurenciju prvog dana Nove godine.

Dithart je u srijedu, u Garmiš-Partenkirhenu, skokovima od 141 i 140,5 metara oduvao konkurenciju sastavljenu od starijih, iskusnijih, poznatijih i trofejnijih rivala! Sa ukupno 296,1 bodom iz dvije serije, Dithart je bio ubjedljivo prvi.

Na drugom mjestu ostao je bivši šampion "Četiri skakaonice", njegov stariji zemljak Tomas Morgenštern (139 i 139 metara, 284,9 bodova), a treće mjesto pripalo je pobjedniku Obersdorfa, iskusnom Švajcarcu Simonu Amanu (133,5 i 139, za 278,5 bodova).

Vodeći u generalnom plasmanu Svjetskog kupa, Poljak Kamil Štok, završio je tek na sedmom mjestu sa 264,9 poena, a dvostruki uzastopni i aktuelni šampion, Austrijana Gregor Šlirenzauer plasirao se na osmo mjesto sa 264,8 bodova.

Niko osim Ditharta (21) nije letio preko 140 metara u srijedu, a on je to uradio u obe serije i potpuno je zasluženo na naslovnicama evropskih medija.

U Garmišu, Ditharta i Amana razdvojio je Morgentštern na drugoj poziciji, a u Obersdorfu bio je to Norvežanin Andreas Bardal.

U Garmišu je završen njemački dio turneje, a treći ispit za skakače je 4. januara u austrijskom Insbruku. Bišofshofen je zakazan za 6. januar, kada ćemo znati da li će Austrija imati i šestog uzastopnog pobjednika turneje ili će to možda prvi put u karijeri uraditi sjajni Aman, koji nema šta nije osvojio (ima olimpijska i svjetska zlata, kristalne globuse)... Sve osim kultne "Četiri skakaonice".

Ovo takmičenje održava se od 1952. godine, a prethodna dva izdanja pripala su Šlirenzaueru. Prije njega, šampioni su redom bili sve Austrijanci, Morgenštern, Andreas Kofler i Volfgang Locjl, a posljednji koji je osvojio turnir, a da nije Austrijanac, je najtrofejniji skakač u istoriji Jane Ahonen. Njemu je te 2008. godine pripala peta titula (prvu je uzeo 1999), čime je prestigao Nijemca Jana Vajsloga koji je u periodu između 1984. i 1996. godine osvojio četiri.

Vajslog i Bjern Virkola imaju deset pojedinačnih pobjeda na turneji, što bi ove sezone mogli da izjednače Ahonen i Šlirenzauer koji imaju jednu manje.

Najubjedljiviju pobjedu u istoriji ostvario je Poljak Adam Mališ, koji je u sezoni 2000/01 ostavio drugoplasiranog Ahonena na 104,4 boda zaostatka, ali Mališ nije zabilježio sve četiri pobjede. Do danas, odnosno bar do januara 2015. godine, jedini kojem je to uspjelo biće Nijemac Sven Hanavald (2001/02).

Jednom, u sezoni 2005/06, dogodilo se da dva takmičara imaju apsolutno identičan broj bodova, u decimalu, pa su Ahonen i Jakub Janda podijelili trofej.

Njemačka ima 16 titula, Finska 15, Austrija 14, Norveška deset, Čehoslovačka, odnosno Češka dvije, a po jednu Japan, Slovenija, Poljska i SSSR.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Dennis Grombkowski)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC