• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eklston: Evropa nije za Srbe, niti Srbi za F1

Prvi čovjek Formule 1 Berni Eklston uz prasetinu i točeno pivo u Beogradu je govorio o odnosu Srbije i EU, Ferariju, fudbalu, Ani, Jeleni...

 Eklston: Evropa nije za Srbe, niti Srbi za F1 Izvor: MONDO

Stari je lisac Berni Eklston... U namjeri da spasi brak sa 28 godina mlađom i 29 centimetara višom suprugom Slavicom, izabrao je da provede sa njom tri nezaboravne večeri u Beogradu. Znao je da će burek i narodnjaci učiniti svoje i da će se njegova Slavica predomisliti.

Eklstonovi su se prošlog vikenda pomirili u prijestonici Srbije, a sve to nije moglo da prođe neopaženo u medijima. U intervjuu za "Press", najbogatiji Britanac i vlasnik marketinških prava nad Formulom 1 odgovarao je na razna pitanja, a sport jedva i da je bio pomenut.

"Ma koliko vozač bio talentovan, ulazak u Formulu 1 bez sponzora je ravan nuli. To je u suštini priča s vašim Milošem Pavlovićem. Nije lako naći sponzora, zato i sumnjam da ćemo uskoro imati Srbina vozača u Formuli 1", priznao je Eklston (70), koji je tokom boravka u Beogradu proveo tri burne večeri u restoranima "Radmilovac", "Jezero" i "Zlatnik".

Dok je jeo prasetinu i pio točeno pivo, Srbima je poslao i jednu neočekivanu poruku.

"Ovaj dio Evrope, a naročito Srbija, definitivno ide uzlaznom linijom. S druge strane, Evropa počinje polako da plaća danak svom neradu i "vožnji za džabe". Samim tim, ne vidim koja je prednost ulaska Srbije u Evropsku uniju! Najbolje bi bilo da stojite na svojim nogama, da se uspravite sami", poručio je Eklston zemlji koja teži evropskim integracijama, a onda i obrazložio:

"Ovako će EU samo da vas kontroliše, a ta zajednica nema budućnost, naročito ekonomsku. Evropska unija neće moći da održi rast pošto tamo radnici traže 40-satnu radnu nedjelju, a da pri tom na poslu ništa ne rade... Moć i novac se sve više sele na istok, i to u Kinu, a prije svega Indiju. Te zemlje pokušavaju i sve više uspjevaju da uhvate tehnološki korak s naprednim dijelom svijeta i uskoro će stići i prestići Evropu. Moram da viknem: Probudi se, Evropo!"


"Navijam za Ferari"

Htjeli to da priznamo ili ne, Formula 1 procvjetala je od kada se Mihael Šumaher penzionisao.

Posljednja dva šampionata riješena su bukvalno u poslednjim krugovima (i metrima), što je gledanost ovog takmičenja podiglo na rekordne granice. Posljednja trka u sezoni 2007, kada su titulu mogli da osvoje Kimi Raikonen, Fernando Alonso i Luis Hamilton bio je drugi najgledaniji sportski prenos u istoriji televizije.

To je svakako oraspoložilo vremešnog Britanca. On ne namjerava da se povuče iz biznisa.

"Mi nikada nismo imali problema s gledanošću i samo Olimpijske igre mogu da se mjere s našim rejtinzima, i to otvaranje i zatvaranje. Pojedinačno, sportovi nemaju nikakve šanse, globalno gledano".

Biće još bolje, uprkos finansijskoj krizi.

"Sljedeća sezona će biti daleko zabavnija. Mnogo novih momaka dolazi. U 2010. idemo u Južnu Koreju, ugovor je već potpisan, a vode se i pregovori s Rusijom. Ne znam kada će se završiti, ali Velika nagrada Rusije će se voziti na stazi koja treba da se izgradi u blizini Sankt Peterburga", najavio je Eklston dalju selidbu na Istok, dok se zemlje poput Kanade, Velike Britanije, Francuske, Njemačke spremaju da izgube organizaciju Gran Pri trka.

Kod Bernija "klubaštvo" nije tabu tema. Ne krije da navija za Ferari, svidjelo se to ostalima ili ne...

"Ja oduvijek navijam za Ferari. To je zbog "staroga" (Enco Ferari, prim. aut.), koji mi je mnogo puta pomagao. Bio je to veliki čovjek, i otada i potiče moja ljubav prema crvenoj boji. Što se tiče vozača, najomiljeniji svih vremena mi je pokojni Johen Rint, a danas je to Felipe Masa. On je mnogo dobar dečko i posebno je imponovao način na koji je prihvatio gubitak titule. Takođe, tu je i Sebastijan Fetel, koji me oduševljava. On će sigurno biti šampion. Posjeduje ogroman talenat, ali je i potrebno da se nađe u jakoj ekipi. Mnogi momci nemaju sreće da voze pravi automobil. Nekada je to bilo mnogo lakše. Vozači su mogli da mijenjaju ekipu usred sezone ako im tim ne bi obezbijedio odgovarajući automobil".

“Volim Anu i Jelenu"

Formula 1 je njegov život, a strast je fudbal...

"Pored Formule 1, najviše volim fudbal, zato sam zajedno s Flaviom Brijatoreom kupio Kvins Park Rendžers. Trenutno se takmičimo u Čempionšipu, a o Premijer ligi ne želim ni da razmišljam, jednostavno je mnogo skupo takmičenje. U Formuli 1 toga nema. Možda je tri ili četiri vozača plaćeno basnoslovno, dok u fudbalu nije ništa neobično da mediokriteti imaju milionske ugovore. Naravno, ja ne krivim ljude koji šutiraju loptu, već one koji ih toliko plaćaju".

"Takođe sam i zaljubljenik u tenis, naročito u vaše dve ljepotice Jelenu Janković i Anu Ivanović. Naravno, tu je i Đoković... Volim i košarku i rukomet, koji u Engleskoj gotovo i da ne postoji, što je šteta", otkriva čovjek čije se bogatstvo procjenjuje na više od tri milijarde evra.

Berni i Slavica su tokom novembra i početkom decembra preživljavali najveću krizu braka, koji je i decenijama predmet čuđenja i ruganja. Kriza je prevaziđena u Beogradu uz burek, prasetinu i hit "Volela sam oči zelene..."

"Ma, Berni mrzi sarmu. Dok je na početku veze bio zaljubljen u mene, obožavao ju je, sada kada je zavijam, drži se za nos i gunđa", dodala je Slavica, koja je poručila da je rođena u Rijeci, ali da je ponosna na to što su joj koreni u Maglajanima.

"Rođena sam u Rijeci, a ne u Maglajanima, kako vole da napišu. Svi me svojataju, i Hrvati i Slovenci... Ali, korijeni se nikada ne zaboravljaju. A oni su u Maglajanima", podvlači Slavica, bivša "Armanijeva" manekenka.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC