• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineske teniserke konačno slobodne

Kineskoj teniserki Điji Čeng dozvoljeno je da napusti sportski sistem kojim upravlja država i omogućeno joj je da zadrži novac od zarade sa turnira.

 Kineske teniserke konačno slobodne Izvor: MONDO

"Konačno mogu da napravim sopstveni raspored i sada mogu da kontrolišem svoje vrijeme", rekla je 25. igračica svijeta i polufinalistkinja Vimbldona u izjavi za “Čajna Dejli”.

List je naveo da će Čeng moći da zadrži 92 odsto svoje zarade, dok je prethodno mogla da računa samo na 65 odsto, ali i po prvi put neće morati da trenira u zimskom kampu, već će provesti praznike sa roditeljima.

Čeng, koja je u julu postala prva kineska teniserka koja je uspjela da se plasira medju četiri najbolje na Vimbldonu, ovog mjeseca je napustila Teniski savez Kine (CTA) i postala slobodni agent, zajedno sa teniserkama Na Li, Šuaj Peng i partnerkom u dublu Ci Jan.

Većina sportista u Kini takmiči se u klubovima koje sponzoriše država, kao i u provincijskim timovima, kako bi bili u mogućnosti da zaigraju za reprezentaciju na međunarodnoj sceni, ali je CTA, ipak, odlučio da pusti najbolje teniserke.

Ovakva odluka donesena je poslije nekoliko godina sukoba između vlasti, koje žele da se sportisti razvijaju u zemlji i frustriranih sportista zbog strogog režima treninga i manjih primanja.

Čeng i ostale teniserke koje su dobile dozvolu za napuštanje CTA mogu biti pozvane u reprezentaciju i prema riječima zamjenika direktora te organizacije Kao Šenjanga, uvijek su dobrodošle.

"Teniserke mogu potražiti pomoć kada god požele. Ako im se ne svidi nov način treninga, nakon što probaju neko vrijeme, slobodno mogu da se vrate u naš stari sistem", rekao je Kao.

Teniserke će se "odreći" grupe od 17 trenera i osam ljekara, a tim sportskih nutricionista, psihologa i trenera će im pružiti besplatne konsultacije kada one to zatraže, navodi list.

Čeng je rekla da neće biti daleko i da nije napustila svoju zemlju.

"Nije pravilno da se kaže: 'Odletjela je', zato što nikada nisam napustila nacionalni tim", rekla je Čeng.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC