• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luis Hamilton, prvo crn, pa tek onda šampion

Nije li to glupo? Boja kože u tekstovima o šampionu Formule 1 egzistira kao srednje slovo.

 Luis Hamilton, prvo crn, pa tek onda šampion Izvor: MONDO

Džejms Klivlend Ovens, poznatiji kao Džesi Ovens, nanio je 1936. godine na Olimpijskim igrama u Berlinu jedan od najvećih poraza ideji rasne nejednakosti, odnosno dominaciji jedne u odnosu na drugu.

Nacistička Njemačka i sam Firer skamenjeno su gledali kako Afro-amerikanac osvaja zlatne medalje u disciplinama: 100 i 200 metara, skok u dalj, štafeta 4x100 metara... Po tome, Džesi je i danas, 28 godina poslije njegove smrti - jedinstven.

Još ranije, u vrijeme kada su u gradovima oko rijeke Misispi tamnoputi ljudi bivali spaljivani, a SAD o tome ćutale, Bad Fauler (1858 - 1913) postao je prvi Afro-amerikanac koji je zaigrao bejzbol kao profesionalac. Bio je jedini čovjek u timu Keokuk iz Ajove, koji nije bio bijele puti.

Nepune četiri decenije poslije Faulera, rođen je Džordž Herman Rut junior, poznatiji kao Bejb Rut. Tamnoput, naravno. On je Amerikancima pokazao da može da udara lopticu bolje od bilo kog bijelog igrača. Danas ga smatraju trećim najboljim sportistom SAD svih vremena, iza Majkla Džordana i Muhameda Alija.

Teli Holms je bio Afro-američki teniser, koji je 1917. godine osnovao prvu sportsku asocijaciju u SAD, Američku tenisku asocijaciju, koja je okupljala sve tamnopute ljubitelje ove, u to vrijeme, snobovske igre.

Kasnije su se pojavljivali tamnoputi teniseri i teniserke u ATP i WTA turu, ali nije bilo šampiona. A, onda su se stvari bitno izmjenile pojavom sestara Vilijams, Serene i Venus. Ukoliko niste primjetili, "bijeli sport", pretenciozni i nadasve rasistički sinonim za tenisku igru iščezao je iz upotrebe.

I ranije je bilo jasno da "bijeli sport" nije dobio ime po boji opreme u kojoj se igrao tenis u začetku, već zbog toga što je bogata bijela aristokratija širom svijeta smatrala da je ta igra previše "fina" za ljude druge rase. Tek je pojavom dva velika šampiona, Serene i Venus, izraz "bijeli sport" počeo sve rjeđe da se koristi.

LEWIS BLACKMAN HAMILTON

Kakve to veze ima sa subjektom ove priče, Luisom Hamiltonom? Male...

Britanac, koji sa očeve strane vuče korijene sa karipskog ostrva Grenada, postao je prvi tamnoputi vozač u istoriji Formule 1 (godine 1986. testirao je izvjesni Vili T. Ribs, ali bez nastupa), a 2008. Luis je postao i prvi tamnoputi šampion svijeta. Kao jedinu bitnu razliku u odnosu na drevne šampione iz prošlosti, recimo Rozberga ili Stjuarta, navodi se Hamiltonova boja kože.

Nije li to glupo?

Ovaj podatak u tekstovima o novom šampionu egzistira kao srednje slovo.

Hamilton je postao prvi tamnoputi šampion Formule 1 iz prostog razloga što niko njegove puti nije dobio priliku ili pokušao ranije to da uradi. Tu se priča o boji kože završava...

Kada je Luis Hamilton u pitanju, postoji MNOGO drugih podataka o njegovom životu i karijeri, koje bi trebalo istaći.

"To što sam prvi crni vozač koji je osvojio titulu u Formuli 1 mi ne znači ništa posebno, ali taj podatak vjerovatno mnogo znači ovom sportu", rekao je Hamilton, dok revnosni "kvizomani/statističari" primjećuju i da je ujedno i jedini crni vozač koji je osvojio titulu u bilo kojoj relevantnoj seriji u moto-sportu.

TO ŠTO JE NAJMLAĐI, NIJE BITNO

Za početak, svjetski šampion u Formuli 1 zove se Luis Karl Dejvidson Hamilton i rođen je 7. januara 1985. godine. Da li ste znali da je NAJMLAĐI šampion u 61 godini dugoj istoriji ovog kultnog sporta?

Novembra ove godine u spektakularnoj, poslednjoj trci sezone, u Brazilu, vozač Meklaren Mercedesa je u poslednjih stotinak metara uspio da ugrabi petu poziciju i osigura titulu ispred Felipea Mase iz Ferarija.

Imao je 23 godine i 300 dana.

Prethodni najmlađi šampion bio je Fernando Alonso (24 godine, 59 dana).

Još nekoliko rekorda drži Luis. On je najmlađi vozač koji je bio lider šampionata, a uz Žaka Vilneva drži rekord kao najbolje plasirani ruki na kraju sezone (drugo mjesto). Treba podsjetiti i da je Hamilton te 2007. godine imao dva zicera za titulu, u Kini i Brazilu i da je oba puta napravio kikseve, pod čudnim okolnostima, tako da je titulu izgubio za bod.

Evo još jedne zanimljivosti: Luis Hamilton osvojio je titulu 2008. godine iako je čak pet puta bivao kažnjavan tokom sezone, što je ujedno najveći broj sankcija za pojedinca u takmičarskoj godini.

Kako je počelo?

Tako što su mu tata Entoni i mama Karmen dali ime po jednom od najvećih atletičara svih vremena, nekadašnjem rekorderu na 100 metara i skoku u dalj, Karlu Luisu. Dakle, morao je da bude brz...

MALI, JAVI MI SE ZA DEVET GODINA...



Ali, svoju brzinu razvijao je za volanom kartinga, u koji je prvi put sjeo u šestoj godini. Sa deset godina sreo je šefa tima Meklarena, Rona Denisa i rekao mu: "Dobar dan. Ja sam Luis Hamilton. Hoću da vozim za vas jednog dana".

Denis mu je tada napisao autogram i broj telefona, uz riječi:

"Zovi me za devet godina, sredićemo nešto..."

Dvije godine kasnije bio je uključen u Young Driver Support program, Meklaren Mercedesovu fabriku asova. Deset godina kasnije debitovao je na Gran Pri trkama, ostvario i četiri pobjede u prvoj sezoni (2007), ali tragično izgubio titulu na poslednjoj trci. Završio je kao drugi, sa bodom zaostatka u odnosu na Finca Kimija Raikonena iz Ferarija.

Prve trkačke korake napravio je daleko od svog oca Entonija, koji ga danas prati u stopu. Luisovi roditelji razveli su se kada je on imao dvije godine i dječak je nastavio da živi sa majkom i polu-sestrama Nikol i Samantom, sve do 12. godine, kada je prešao kod oca. Tada je upoznao polu-brata Nikolasa. Nažalost, Nikolas ima celebralnu paralizu.

Tata Entoni zbližio se sa sinom tako što mu je kupio karting 1991. godine, u kojem je Luis skrenuo pažnju Meklarenovih skauta... Iako još mlad da bi bio tinejdžer, Hamilton junior je izjavio:

"Trkam se ovim automobilima na daljinsko upravljanje i osvajam titule protiv odraslih osoba!"

Da bi Luisu obezbijedio sredstva da putuje i nastupa na karting šampionatima, Entoni je jedno vrijeme radio tri posla, ali nikada nije propustio nijednu trku.

Mladi Luis je u školi najviše volio da igra fudbal i bio je najbolji uz sadašnjeg asa Aston Vile, Ešlija Janga.

"Da nisam postao vozač Formule 1, vjerovatno bih bio fudbaler, makar minoran...", objasnio je strast za fudbalom jedan od najplaćenijih sportista današnjice, koji nema astronomski ugovor sa Meklarenom, ali koji je znao, uz pomoć menadžera oca Entonija, da naplati glad Britanaca za novom zvijezdom u moto-sportu, poslije povlačenja svjetskih šampiona Dejmona Hila i Najdžela Mensela.

VEĆI ŠVAJCARAC, NEGO ENGLEZ

Na taj novac, Hamilton plaća porez Švajcarcima. On je 29. oktobra 2007. godine objavio da će se iz Londona preseliti u Švajcarsku, a kao razlog, njegov otac, naveo je "preveliku popularnost u Engleskoj". To mediji u Britaniji nisu progutali, tako da su Hamiltonovi priznali da je razlog znatno niža stopa poreza na dobit u Švajcarskoj, nego Engleskoj.

Uostalom, Mihael Šumaher, Kimi Raikonen i Fernando Alonso takođe žive u Švajcarskoj.

A, od 18. decembra 2007. godine, do 18. januara naredne, Hamilton nije smio da vozi kroz Francusku, jer ga je policija te zemlje zaustavila u trenutku kada je vozio brzinom od 196 km/čas. Ništa strašno za njega...

Poslije sjajnih nastupa u Formuli Reno, Formuli 3 i GP2 šampionatu, Luis je predstavljen kao novi vozač Meklaren Mercedesa, u paru sa tada svjetskim šampionom Fernandom Alonsom, pridošlim iz Renoa. Zajednom sa Hamiltonovim debitantskim žarom, grijao se i rivalitet sa Špancem, u to vrijeme najpopularnijim vozačem u karavanu, sa naslovom dvostrukog uzastopnog šampiona svijeta.

Na kraju su obojica ostala kratkih rukava, a kako smo već pomenuli, titulu je osvojio Raikonen, iako su uoči starta VN Brazila i Alonso i Hamilton imali izgleda da osvoje krunu. Bio je to drugi najgledaniji sportski prenos u istoriji televizije, a i danas je ostalo nejasno šta se dogodilo na Luisovom automobilu, kada je nekih 40 sekundi "tiltovao" i milio u prvoj brzini...

Za to vrijeme, Raikonen i ostali vozači stekli su ogromnu prednost, koju Britanac nije uspio da nadoknadi, ostao je na bod od sna da postane prvi čovjek, koji je u debitantskoj sezoni osvojio titulu prvaka svijeta.

Surova borba za titulu dovela je čelnike Meklarena do izbora: ili Hamilton ili Alonso, jer su njihovi odnosi postali nepodnošljivi za jedan tim. Izbor je pao na mlađeg, tako da je Španac morao da napusti Meklaren poslije samo jedne sezone i vrati se u Reno.

"MY STORY"

"Ne postoji niko ko je takmičarski kompetentan kao ja. Alonso je blizu", rekao je jednom prilikom Hamilton, koji je kao razlog sukoba sa Špancem naveo to što mu Alonso kao stariji kolega nikada nije "prišao", "posavjetovao", ali ni "prihvatio da ga debitant napada na stazi".

Cijela ta priča podijelila je svijet na navijače Luisa Hamiltona i navijače Fernanda Alonsa.

Ovi drugi priredili su Hamiltonu nekoliko, u najmanju ruku neprimjerenih gestova, zasnovanih na rasnoj netrpeljivosti. Nažalost, opet se vraćamo na to...

Kada god bi Meklaren testirao na pistama u Španiji, pojavio bi se neki transparent sa uvredama na tribinama ili grupa ljudi, lica ofarbanih u crno, sa natpisima "Hamiltonova familija".

Sve to nije poremetilo Britanca, koji je u na Ostrvu sticao status mega zvijezde. Njegove autobiografije dostigle su milionske tiraže (otuda i tolika kinta kod njega).

Objavio je autobiografiju "My Story", a napisano je još deset biografija o njegovom životu, kao što su "Luis Hamilton: Full story", "Luis Hamilton: The Biography"...

A, on je nastavio da pobjeđuje i bori se sa Felipeom Masom za titulu u sezoni 2008. I, opet se cijela sezona svela na jednu trku, u Brazilu.

Hamiltonu je bilo potrebno peto mjesto za naslov, čemu je on pomalo ziheraški i težio tokom cijele trke. I, onda ga je u poslednjem krugu, u direktnom duelu pretekao nevjerovatni Sebastijan Fetel (ako neko bude pobjeđivao Hamiltona u budućnosti, biće to još mlađi Nijemac), vozeći Red Bul!

Nastao je TOTALNI haos na planeti!

Masa je prošao kroz cilj, Brazil i Italija u paktu su pali u trans, a onda... Hladan tuš!

U LUISOVU KADU SE ULAZI OD PEDIKIRA

U poslednjoj krivini sezone, Luis je pretekao vozača Tojote Tima Gloka i povratio peto mjesto. Glok je "kaskao" mokrom stazom, jer je njegov tim procijenio da je bolje da u finišu trke ne mijenja gume za suvu podlogu, iako je ponovo bila počela kiša.

Ta procjena donijela je Hamiltonu titulu i mjesto u društvu legendi sporta. Ipak, i dalje su glasni i jasni oni koji tvrde da je Glok sa istim gumama vozio odlično u prethodnih pet krugova i da je onda naglo, naglo usporio.

"Mihael Šumaher se povukao one godine kada sam ja došao u Formulu 1. Ne znam da li ja imam neke veze s tim", umio je da bude i pomalo pretenciozan Hamilton, kako je sa popularnošću rastao i račun u banci.

Daleko od toga da će Luis ostati u legendi po nekim drugim poduhvatima, ali mnogi će se sjećati da je bio u šemi sa legendarnom manekenkom Naomi Kempbel, koja je samo 15 godina starija od njega. Bilo je to u novembru 2007. godine, a 12 mjeseci kasnije na zadnjem sjedištu njegovog auta sjedela je još jedna ljepotica, pjevačica Nikol Šerzinger.

U trenutku objavljivanja ove priče, oni su valjda i dalje zajedno...

Nikol, najpopularnija članica grupe Pussycat Dolls, umalo je doživjela srčani napad u Brazilu. Na kraju je među prvima zagrlila svog princa na "srebrnoj strijeli", kako tepaju bolidu Meklarena.

U međuvremenu, izvjesna Kemre Mirel, finalistkinja izbora za mis u Turskoj, otkrila je svijetu da je Luis "sjajan u krevetu", da voli da "posipa voćem njeno golo tijelo" i da bi mu "na skali od 1 do 10, dala ocjenu 11 za umijeće u vođenju ljubavi".

Konkretno.

"Stalno je pričao, govorio mi je koliko sam seksi i kako ima mnogo nevaljalih ideja za nas dvoje... Bilo je zanimljivo. Pratila sam ga", rekla je Kemre medijima.

Ona je dodala da je u Luisov stan u Londonu morala da dolazi direktno od pedikira i da joj je on uvijek provjeravao stopala prije nego što bi je pustio u kadu...

Koliko je Luis impresionirao Turkinju, može se naslutiti, ali ma koliko ona vatrena bila, uvijek će biti "broj 2" u životu šampiona svijeta.

POL-POZICIJA BOLJA OD SEKSA

"Ovo je najbolji osjećaj koji sam ikada doživio. Ne može da se uporedi sa seksom. Ali, znate... Ako moram, rekao bih da je osjećaj bolji od seksa. Jeste!", upoređivao je Luis poslije osvajanja prve pol pozicije u karijeri, 2007. godine na VN Kanade u Montrealu.

Zavodnik, koji fura zulufe u špic, na glavu stavlja kacigu žute boje. Odmah su pomislili da je to plagijat one koju je tokom karijere nosio, po mnogima najveći automobilista svih vremena, pokojni Ajrton Sena, inače Luisov idol. Hamiltonovi kažu da nije...
Objašnjenje je u tome što je na početku karijere, dok je vozio karting, Hamilton nosio žutu kacigu da bi ga Entoni prepoznao sa tribina... On je kasnije dodao plavu, crvenu i zelenu traku na žutu podlogu i taj dezen nije mijenjao od kada je došao u F1 svijet.


"Ne idem u bioskop. Čak i kad stanem na pumpu da sipam gorivo, traže mi autogram", požalio se dečko Nikol Šerzinger, ukoliko junaka ove priče posmatrate kroz prizmu ljubitelja MTV hitova.

Ali, Nikol nikada neće biti predložena za odlikovanje od strane britanske kraljice... Ona je 31. decembra 2008. godine rekla: "Predlažem Luisa Hamiltona za odlikovanje MBE (Member of British Empire)".

Neki Britanci ne misle tako.

"Luis nije ponosan Englez. On je okrenuo leđa svojoj zemlji čim je ušao u Formulu 1. Zašto je svoju zemlju uskratio poreza na luksuzne zarade koje ima, iako te iste poreze plaćaju mnogi drugih vrhunski sportisti, koji nisu predloženi za takvu čast?", napisao je jedan novinar, koji je njegov uspjeh povezao sa "nevjerovatnom podrškom od strane Meklarena tokom školovanja".

Sa apostrofom na "Luis nije ponosan Englez", možda je i u percepciji autora sve bilo crno-bijelo? Više crno, manje bijelo...

(Nikola Janković, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC