• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dakar" bez Sahare, Afrike, Dakara...

Najzahtjevniji reli na svijetu "Dakar" je krenuo, ali 30. izdanje ne vozi se kroz Saharu, vozači neće ni kročiti na afričko tlo, niti vidjeti Dakar.

 "Dakar" bez Sahare, Afrike, Dakara... Izvor: MONDO

Nakon što je prošle godine otkazan zbog terorističkih prijetnji i ubistva francuskih turista u Maliju, organizatori su reli "Dakar" prebacili iz Afrike u Južnu Ameriku.

Vozači 217 motocikala, 177 automobila, 81 kamiona i 25 kvadova među kojima su i dvojica predstavnika Srbije krenuli su u subotu iz Buenos Airesa, a tu će se trka i završiti 18. januara nakon 14 etapa kroz Argentinu i Čile dugih 9.574 kilometra.

Čast da starta prvi pripala je prošlogodišnjem pobjedniku u kategoriji motocikala Sirilu Despreu, a dan ranije svi vozači predstavili su se argentinskoj publici napravivši krug kroz Buenos Aires.

Iako "Dakar" bez Afrike i Sahare više definitivno nije ono što je bio proteklih 30 godina, uzbuđenja ipak ne bi trebalo da nedostaje.

Voziće se kroz divlje terene Patagonije kao i po uskim planinskim putevima preko Anda na više od 4.000 metara nadmorske visine. Pravi pakao vozače očekuje u najsušnijoj pustinji na svijetu Atakami gdje godišnje u prosjeku padne jedan mililitar kiše!


"Puno je toga nepoznatog ove godine, ali kako kažu biće teže nego prije. Etape su dugačke, temperature su veće nego u Africi, a očekuje nas i teža vožnja po pustinji", rekao je Žinije d Vilje vozač ekipe Folksvagena, koji je jedan od favorita na ovogodišnjem reliju.

Ekipa Folksvagena najveće konkurente imaće naravno u Micubišiju, te BMW-u i Gordonu. U kategoriji kamiona glavnu riječ trebali bi da vode Kamaz i Man, a kod motociklista KTM.
Na najpoznatijem reliju na svijetu ove godine Srbija prvi put ima svoje predstavnike. Šampion Srbije u moto-krosu Gabor Sagmajster vozi za Salaj Dakar tim iz Budimpešte, a amater Božo Ristić vozi za japansku ekipu Sugavara.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC