• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET (SP): Srbija startuje protiv "faraona"!

Izabranici Jovice Cvetkovića svoj debi na SP u Hrvatskoj, ali i prvi uopšte pod imenom Srbija, imaće u subotu protiv selekcije Egipta!

 RUKOMET (SP): Srbija startuje protiv "faraona"! Izvor: MONDO

"Računica" kaže da bi rukometaši Srbije mogli da prebrinu brige oko plasmana u drugi krug već na prvom meču SP u Hrvatskoj, koji počinje u petak uveče duelom Hrvatske i Južne Koreje (20.30).

Dan kasnije, u subotu od 18.15, "orlovi" igraju svoj prvi meč u poreču protiv Egipta. To je tim, koji bi prema nekim najavama mogao da bude najveći konkurent Srbima za to treće mjesto u Grupi D, koje vodi u drugi krug takmičenja.

Pored Srbije i Egipta, u istoj grupi takmičiće se evropski šampion Danska i Norveška, koji slove za favorite, odnosno Brazil i Saudijska Arabija, protiv kojih svi već planiraju da upišu bodove. Dakle, pobjede li Egipat, momci Jovice Cvetkovića bi uz dva trijumfa nad Brazilcima i Saudijcima bili učesnici druge faze u Zadru ili Zagrebu, a onda bi u mečevima sa Danskom i Norveškom mogli da pokušaju da iznenade i ponesu koji bod više u novoformiranu grupu.

"Meč sa Egipćanima nam je najvažniji i od ishoda tog susreta će zavisiti mnogo toga. Pobjedom bismo riješili mnogo stvari. Egipćani su slični Tunižanima, koje smo nedavno pobijedili na turniru u Francuskoj. Znaćemo kako da se postavimo", kaže selektor Srbije Jovica Cvetković.

Srbija protiv Egipta debituje na velikim međunarodnim turnirima. Od EP 2006. godine "orlova" nema na smotri najboljih rukometnih selekcija, a i tada su nastupali pod imenom SCG i osvojili deveto mjesto.

"Za mnoge je ovo prvo takmičenje. Zato ne želim da pričam ni o čemu drugom, osim da ćemo se boriti do poslednjeg atoma snage. Spremni smo i koncentrisani, a vidjećete kako se bori za Srbiju!", poručuje krilo Nikola Kojić.

Kapiten srpskog tima Ratko Nikolić želi da sve priče o eventualnim krajnjim dometima ostanu na postavljenom cilju - druga faza.

"Dosta je bilo priče, sada je vrijeme da pokažemo šta znamo. Mi kao Srbi prvi put igramo na velikom takmičenju. Ne želim da tražim opravdanje, naprotiv, od nas niko ništa ni ne traži. Samo, moramo da budemo realni", kaže kapiten.

Egipćani su jednom dogurali i do četvrtog mjesta na SP, pod vođstvom srpskog stručnjaka Zorana Živkovića. Sada ih vodi Hrvat, Irfan Smajlagić, a podjednako su opasan rival kao i prije nekoliko godina kada su pobjeđivali. Najbolji igrač im je as Saragose Husein Zaki, a dobra stvar je što je on doputovao u Hrvatsku tek dva dana pred početak prvenstva.

U to vrijeme, Srbi su već odradili prvi trening u dvorani Žatika, koja prima 3.700 gledalaca i koja je jedna od novoizgrađenih specijalno za potrebe 21. Svjetskog prvenstva u rukometu.

Moguće je da meč Srbija - Egipat neće napuniti dvoranu do vrha, ali organizatori najavljuju da bi duel "orlova" sa Danskom, u nedelju u drugom kolu Grupe D, mogao da bude rasprodat. Na dan utakmice, ulaznica može da se kupi po cijeni od 15 evra.

Prije debija pod imenom Srbija, biće pamćeni uspjesi na Svjetskim prvenstvima dok je bila SFRJ odnosno SRJ. U Švajcarskoj 1986. godine osvojeno je zlato, a četiri godine prije toga srebro. Bronza je uzimana četiri puta: 1970, 1974, 1999, 2001.

Poslednji put na SP Srbija je učestvovala 2005. godine i osvojila petu poziciju. Na prošloj smotri najboljih ekipa svijeta, nije bilo "orlova", a titulu su kao domaćini osvojili Nijemci, protiv Poljske u finalu.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC