• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RELI DAKAR: De Vilije i Koma šampioni!

Južnoafrikanac Žinije De Vilije i Španac Mark Koma osigurali su pobjedu na 30. izdanju Relija Dakar, koji je ove godine vožen u Argentini i Čileu.

 RELI DAKAR: De Vilije i Koma šampioni! Izvor: MONDO

Nakon posljednje etape vožene u subotu u kojoj je De Vilije za volanom Folksvagena bio prvi, a Koma na svom Micubišiju šesti ostala im je još samo formalnost uđu u nedjelju kao pobjednici u cilj u glavnom gradu Argentine.

Trijumf De Vilijea u Folkvagenu je prva pobjeda jednog dizelaša u istoriji najzahtjevnijeg relija na svijetu, a do nje je došao osvajanjem četiri etape, među kojima je i posljednja vožena u subotu od Kordobe do Buenos Airesa.

Specijal dug 227 završen je „foto finišom“ u kome je De Vilije bio samo dve sekunde brži od Rusa Novickija i 17 sekundi od Poljaka Holovčica.
Južnoafrikanac je tako odbranio lidersku poziciju u generalnom plasmanu ispred timskog kolege Marka Milera i Robija Gordona u Hameru.

Ipak, De Vilije je do svog prvog trijumfa na Dakaru došao uz malo sreće jer je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu nakon što se u 12. etapi dotadašnji lider Karlos Sainc slupao i odustao, ali i nakon izbacivanja Kataranin Al Atije poslije šeste etape.

Španac Mark Koma trijumfovao je u konkurenciji motociklista osvetivši se tako Sirilu Despreu za dramatičan poraz u posljednjem Dakaru voženom u Africi 2007. godine kada je pao u posljednjoj etapi prepustivši tron Francuzu.

Ove godine Koma je ipak došao do svoje druge pobjede na Dakaru prvenstveno zahvaljujući pobjedama u tri od prve četiri etape.

U isto vrijeme Despre je zbog problema sa gumama napravio zaostatak od sat i po koji do kraja nije uspio da nadoknadi, jer je Koma naredne etape završavao uglavnom kao drugi sa tek po koji minut zaostatka.

Tako je bilo i u posljednjoj etapi voženoj u subotu.
Portugalac Helder Rodrigez došao je do svoje pve etapne pobjede na ovogodišnjem Dakaru, Norvežanin Ulevalseter bio je drugi, Despre treći.

Koma je sigurnom vožnjom došao do šestog mjesta sa pet minuta zaostatka što mu je bilo i više nego dovoljno za ukupan trijumf u Južnoj Americi ispred Desprea i Davida Fretinja.

Predstavnik Srbije Gabor Sagmajster završio je kao 89. u generalnom plasmanu, nakon osvajanja 63. mjesta u posljednjoj etapi.

Ovogodišnji reli Dakar biće zapamćen po smrti francuskog motocikliste Paskala Terija koji je pronađen mrtav nakon druge etape, te smrti dvoje čileanskih građanina na koje je naletio kamion za prevoz guma.

Nesreću je doživio i španski motociklista Kristobal Gerero koji je završio u komi nakon pada u desetoj etapi.

Prema najavama organizatora Reli Dakar će se i sljedeće godine voziti u Argentini i Čileu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC