• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro "24 časa Beograda"?

Automobilska trka poput svjetski poznate "24 časa Le Mana" mogla bi vrlo skoro da se održi i u Beogradu!

 Uskoro "24 časa Beograda"? Izvor: MONDO

"Novosti" prenose da grad pregovara sa organizatorima da se ta manifestacija održi u srpskoj prijestonici od 18. do 20. septembra.

Član Gradskog vijeća Miroslav Čučković najavljuje da se potpisivanje ugovora očekuje početkom februara.

Najbrži automobli iz serijala FIA GT šampionata trkaće se stazom oko Ušća i preko Brankovog mosta, gdje će se okretati ispod podvožnjaka i vraćati nazad na Novi Beograd.

Inače, ovakve trke "izdržljivosti" voze se u desetak svjetskih gradova. U nekima, ipak, ne traju cijeli dan i noć, već se neprekidno voze od 6 do 18 sati, zavisno od grada u kojem se održavaju.

Od toga koliko trka u septembru privuče inetresovanje Beograđana i koliko bude posjećena, zavisiće i da li će od 2010. godine biti u zvaničnom kalendaru.

Miroslav Čučković najavljuje da će već u maju u Beograd stići "Ferari" sa svojim ekipom, kako bi testirao stazu. Ta probna vožnja trajaće oko sat vremena i za to vrijeme biće zatvorene ulice na trkačkoj trasi.

"Želimo da se ova trka '24 časa Beograda' održi po uzoru na onu u Nirnbergu, Madridu ili Dubaiju. Ovakve trke u svetu privlače oko 150 timova i 600 vozača iz dvadesetak država. Sve te ekipe čini i osoblje od oko 3.000 ljudi, a iskustvo govori da na njih dolazi bar 20.000 gledalaca", izjavio je Čučković.

Član gradskog vijeća kaže da im je cilj da Beograd stave na evropsku mapu VIP turizma, jer trke iz serije "24 časa" prati i dosta stranih fanova automobilizma.

"Sve ovo grad ne bi koštalo ništa, a dobio bi veliku promociju u svijetu, jer bi neke televizije direktno prenosile trku, a većina bi pustila specijalnu emisiju ili prilog. Organizatori su već napravili i reklamni spot kojim će se na raznim televizijama najavljivati '24 časa Beograda'. Mi u gradu planiramo da tih dana uz podršku Turističke organizacije Beograda organizujemo i neke prateće programe poput karnevala brodova".

TRKE "24 sata", osim u Le Manu, održavaju se i na pistama u Nirnburgringu (Njemačka), Dejtonu (SAD), Spa Frankoršampu (Belgija) i Zolderu (Belgija), Manji-Kuru (Francuska).

U kalendaru svjetskog šampionata su i Albasete (gdje takmičenje traje šest sati), Suzuka i Ošersleben (po osam sati), i katarski Losail ("Osam sati Dohe"). Od ostalih "trka izdržljivosti" najpoznatije su one iz serije "1.000 kilometara" - Buenos Ajres, Silverston, Suzuka i Monca.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC