• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AUS OPEN: Novak predao krunu!

Novak Đoković nije izdržao borbu sa Endijem Rodikom i brutalnom vrućinom na centralnom terenu u Melburnu.

 AUS OPEN: Novak predao krunu! Izvor: MONDO

Prošlogodišnji osvajač Australijan opena ovog puta je dogurao samo do četvrtfinala, gde je posle dva i po sata igre predao meč Endiju Rodiku. Amerikanac je u tom trenutku vodio sa po 2:1 u setovima i gemovima.

Bilo je 7:6 (7:3), 4:6, 2:6, 1:2.

Novak je počeo da pokazuje znake fizičke nestabilnosti već sredinom drugog seta, a početkom trećeg zatražio je medicinski tajm-aut.

Međutim, nikako nije uspio da se vrati u meč, djelovao je iscrpljeno i odsutno, pa je poslije nekoliko gemova mučenja predaja bila jedini logičan epilog.

Rodik će se u polufinalu sastati sa Rodžerom Federerom ili Huanom Martinom Del Potrom, dok je srpski tenis odustajanjem Đokovića izgubio i poslednjeg od sedam predstavnika u seniorskoj konkurenciji.

Poslije titula Đokovića u singlu i Zimonjića u mešovitom dublu, odnosno finala i polufinala Ane Ivanović i Jelene Janković prije godinu dana, za Srbe je Australijan open 2009. bio turnir koji će što prije želeti da zaborave.

A u početnoj fazi okršaja Đokovića i Rodika nije izgledalo da Amerikanac može da ugrozi branioca trona. U prvom setu se vodila rezultatski izjednačena bitka, ali je Novak bio znatno kreativniji i raspoloženiji za igru, dok je Amerikanac uglavnom osvajao poene na snagu.

Đokovićev kvalitet više isplivao je na površinu u taj-brejku, kada je serijom briljantnih forhend udaraca poveo sa 4:0, a onda uprkos malom padu koncentracije dobio gem sa 7:3 i set za vođstvo od 1:0.

Imajući u vidu prethodne duele dvojice tenisera, malo ko bi se u tom trenutku kladio na preokret Rodika, međutim, on je sredinom drugog seta počeo da "okreće ploču".

U petom gemu drugog seta prvi put se dogodilo da neko povede sa 0:30. Đoković se u tom gemu izvukao, ali nije na svom narednom servisu, kada je Rodik bio odličan na reternu i na mreži, znatno agresivniji nego na početku.

Iskoristio je prvu brejk šansu na meču (!) i desetak minuta kasnije dobio set sa 6:4, mada je i pri vođstvu od 5:3 imao set-loptu na servis Đokovića.

Koliko su gemovi do tog trenutka bili lišeni neizvesnosti, govori podatak da se čak do dvadesetog gema nije igralo na razliku (40:40) i da su obojica po nekoliko puta uzimala gemove bez izgubljenog poena.

Treći set počeo je razmjenom brejkova, a onda je Đoković posle maratonskog trećeg gema zatražio pomoć lekara. Kako su dan ranije čak tri meča okončana prije vremena, predajama zbog povreda ili malaksalosti, pojavila se bojazan, koja je ubrzo pretvorena u svijest o neminovnom porazu najboljeg srpskog tenisera.

Pokušavao je Novak da živne konzumiranjem vode, sokova, banana, masažom, brisanjem ledenim peškirom... Ništa nije vredilo. Izgubio je šest od narednih sedam gemova i saopštio glavnom sudiji da više nije u stanju da igra.

Čak i dok je bio fit, Novak je imao znatno više neiznuđenih grešaka. Na kraju je razlika bila ogromna (39:14), kao i ukupna prednost Rodika u poenima (114:88). Amerikanac je imao 12 šansi za brejk, od kojih je iskoristio pet, a Novak skromnih 1/1.

Eliminacijom u četvrtfinalu prvog gren slema sezone izgubiće značajan broj poena, ali treće mjesto na ATP listi neće doći u pitanje.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC