• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Mi smo za Ginisa!

"Uz sve probleme smo imali, trebalo bi da uđemo u Ginisovu knjigu rekorda", slikovit je selektor srpskih rukometaša pred meč sa Švedskom.

 Cvetković: Mi smo za Ginisa! Izvor: MONDO

Meč za sedmo mjesto na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Hrvatsku predstavljaće rat srpskih bekova i švedskih golmana.

U četvrtak (17.30, RTS 2), na terenu Arene Zagreb, Srbija i Švedska boriće se za prestižnu sedmu poziciju na svijetu, koja ne donosi ništa, u smislu plasmana na neko buduće veliko rukometno takmičenje. Svako će se uzdati u svoje adute u namjeri da Mondijal ne završi porazom.

Srbi u bekove, koji su zajedno postigli 179, od ukupno 251 gola reprezentacije na prethodih osam mečeva, a Šveđani u trojicu golmana, prvog, petog i 12. na SP, po procentu uspješnosti u odbranama.

Momir Ilić (50/91, 8 mečeva), Mladen Bojinović (35/53, 8), Marko Vujin (32/64, 8), Aleksandar Stojanović (22/43, 7), Žarko Šešum (17/38, 8), Nenad Vučković (16/30, 7) i Danijel Anđelković (7/19, 4), postigli su 71,3% golova srpskog tima i po tom nedostatku ravnoteže u ofanzivnom učinku bekova sa jedne, a krila i pivota sa druge strane, "orlovi" prednjače među učesnicima završnice SP.

Sa druge strane, najlošiji od tri švedska golmana, treći izbor Andreas Palička (34/93, 37%), ima identičan procenat uspješnosti kao i najbolji golman Srbije Dimitrije Pejanović (77/210). Njih dvojica, sa čuvarom mreže Južne Koreje, Ilkom Kangom, dijele 12. poziciju među kolegama.

Prvi golman Šveđana Per Sandstrom drži čelnu poziciju sa 44% uspješnosti (52/118), a drugi "pik" Johan Sjestrand dijeli peto mjesto sa 39% (50/128).

Ukoliko njih trojica "uđu u ritam" protiv bekova Srbije, "orlovi" će imati velikih problema.

"Očekivali smo Slovačku u borbi za plasman, a dogodili su nam se Šveđani. Mene u ovom trenutku, ipak, više interesuje kao su povrijeđeni Ivan Nikčević i Danijel Anđelković i šta se dešava sa njihovim povredama. Mi smo za ovih mjesec dana prošli zaista mnogo poteškoća i kada su povrede u pitanju i razna raspoloženja, ali smo postigli neko poštovanje u svijetu rukometa i više od onoga što smo planirali dolazeći na SP. Nismo više nepoznati. To je dobro. Nama ostaje samo da radimo i da se vjeruje u nas", rekao je selektor srpskih rukometaša Jovica Cvetković, koji je nedavno najavio da će podnijeti ostavku po završetku SP.

O meču sa Šveđanima, poslednjem na Mondijalu.

"Učinićemo sve da odigramo dobro sa kapacitetima koje imamo. Mladen Bojinović je povrijeđen, ima problem sa rukom. Vidjećemo koliko je rezervi ostalo i koliko ćemo moći da se da regenerišemo do utakmice. Ne postoje nikakve tenzije. Sigurno je da su i Šveđani u sličnoj situaciji kao i mi", ocjenjuje Cvetković.

Meč za prestiž neće, ili bar ne bi trebalo da naruši ideju da "orlovi" u svakom meču idu na pobjedu.

"Normalno, idemo kao i na svakoj utakmici da pobijedimo. Šveđani imaju odličnu ekipu, koja se stvara od 2004. godine. Oni podmlađuju ekipu pet godina i došli su na SP sa jedinim ciljem da prođu u drugi krug. Prezadovoljni su što su osvojili dva boda, pošto su postigli više nego što su planirali. Interesantno je da vidimo gdje se mi nalazimo u odnosu na njih", dodao je nekadašnji svjetski šampion kao rukometaš Jugoslavije.

Bez obzira na ishod poslednjeg meča u Hrvatskoj, Cvetković je zadovoljan učinjenim.

"Mi smo postigli previše. Dva boda smo ponijeli iz grupe, a to niko nije očekivao. Lično sam očekivao da u drugu fazu dođemo bez bodova. Uz sve probleme smo imali i ogromno neiskustvo, jer je samo desetina tima ranije bila na velikim takmičenjima, trebalo bi da uđemo u Ginisovu knjigu rekorda", slikovit je selektor.

Onda se osvrnuo na period priprema uoči odlaska u Hrvatsku, uključujući kvalifikacije, a potom i uspone i padove na samom Svjetskom prvenstvu.

"Dobro je to što je poslije mjesec dana stresova, euforije, radosti, tuge, ekipa napravila odličan rezultat, a ostali smo isti kao kolektiv. Sam boravak u reprezentaciji mjesec dana kroz treninge stvara dozu nervoze među igračima".

Cvetkovića plaše prognoze rukometnih radnika iz cijelog svijeta, koji su se okupili u Hrvatskoj, da je "Srbija selekcija budućnosti".

"Pokušavam da sagledam stvari postepeno, da ne idem mnogo naprijed, ali ta predviđanja me kao selektora plaše. Mi smo prije dvije i po godine bili sport, koji se raspadao. Da bi se ta predviđanja i ostvarila, da bi se potencijal pretočio u medalje, nisu dovoljni samo rukometni radnici i RSS, već mora i država da pomogne. Ako do toga ne dođe, sve će ovo biti samo jedan lijep trenutak i ništa više", upozorava Cvetković.

Srbija je na XXI Svjetskom prvenstvu u rukometu pobijedila Egipat, Saudijsku Arabiju, Norvešku i Makedoniju, igrala neriješeno sa Nemačkom, a izgubila od Danske, Poljske i Brazila.

MEČEVI ZA PLASMAN OD 5. DO 12. MJESTA:

U četvrtak (Zagreb):

12.30 - za 11. mjesto - Južna Koreja - Makedonija
15.00 - za 5. mjesto - Mađarska - Njemačka
17.30 - za 7. mjesto - Švedska - Srbija
20.15 - za 9. mjesto - Slovačka - Norveška

POLUFINALE:

U petak:

17.30 - Split - Danska - Francuska
20.30 - Zagreb - Hrvatska - Poljska

Finale i meč za treće mjesto biće odigrani u nedelju.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC