• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOKS: Uskoro kreće regionalna liga?

Bokserski klubovi iz bivše Jugoslavije, ali i Češke, Slovačke i nekih zemalja bivšeg SSSR-a trebali bi u septembru oformiti ligu.

 BOKS: Uskoro kreće regionalna liga? Izvor: MONDO

Predsjednik Boskerskog saveza BiH Blažo Buljić potvrdio je za "Nezavisne novine" da bi prvi mečevi regionalne bokserske lige mogli biti održani već na jesen ove godine.

Inicijativa za pokretanje takmičenja potekla je još prije nekoliko godina od Kanera Doganelija, predsjednika BS Turske i nekadašnjeg čelnika Evropske bokserske asocijacije (EABA). Razgovori na ovu temu već su vođeni u Beogradu i bugarskom Plovdivu, a osim zemalja iz našeg regiona, odnosno cijelog Balkana, svoje interesovanje izrazili su, između ostalog, Česi i Slovaci, ali i države nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

"Vlada veliko interesovanje za ovo takmičenje. Sve države bivše Jugoslavije osim Slovenije su zainteresovane. Takođe, pristanak su dale i još neke evropske države, te bi to mogla biti i jedna vrsta Internacionalne lige, a ne balkanska kako je na samom početku predlagano", dodao je Buljić.

Naredni sastanak na ovu temu planiran je krajem februara u Bugarskoj, kada će biti razgovarano i o određenim tehničkim pitanjima.

"Još nije dogovoreno mnogo detalja. Potrebno je definisati način takmičenja, sjedište buduće asocijacije, Statut, koji će jezici biti službeni, ali se u svemu mora voditi računa da ništa ne bude protivno EABI i AIBI. Ideja je zaista odlična i vrijedi uložiti trud i rad da bi bila sprovedena u djelo", kaže Buljić.

Takmičenje bi trebalo da bude na nivou klubova. Prema prvim predviđanjima, u prvoj sezoni moglo bi se okupiti dvadesetak klubova, što će naravno zavisiti od finansijskih mogućnosti.

"Predviđam da bi BiH mogla imati dva predstavnika u ovom takmičenju. Hrvatska se nada da će imati dva ili tri kluba, jednako kao i Srbija. U razgovoru sa kolegama iz Makedonije takođe sam saznao da bi i oni trebali imati najmanje dva kluba. Ukoliko se to i desi, biće to zaista dobra prilika za razvoj ovog sporta i njegovog vraćanja na puteve stare slave, bar kada je u pitanju bivša Jugoslavija. Predstavnici pojedinih zemalja u ovom projektu vide i priliku za promociju turizma. Slovenci su za sada odustali od nastupa jer smatraju da trenutno nemaju kvalitetne boksere koji bi mogli napraviti značajnije rezultate, ali vjerujem da će i oni u narednim godinama uzeti učešće", naglasio je Buljić.

Muhidin Mulabdić, v.d. generalnog sekretara Bokserskog saveza BiH, podržao je formiranje lige, ali navodi da bi novac mogao biti jedini kamen spoticanja.

"U potpunosti podržavam ideju, ali moramo znati da to neće biti lako sprovesti u djelo. Jako je bitno definisati na koji način će biti finansirano buduće regionalno takmičenje i koliko će koštati. Neće biti niti malo lako obezbijediti kvalitetnu ekipu kada znamo da niti jedan klub u našoj zemlji nema pretjerano velike finansijske mogućnosti. Naravno, treba razgovarati o svemu i ako klubovi pronađu svoj interes, bilo bi izuzetno dobro da se okušaju i na ovaj način na međunarodnoj sceni", izjavio je Mulabdić.

Selektor bokserske reprezentacije BiH Hamid Guska regionalnu ligu vidi kao pozitivan korak u kojem svi zajednički moraju učestvovati za dobrobit sporta.

"To je odlična ideja i zaista bi mi bilo drago da se uspije ostvariti. Što jača takmičenja i više jakih mečeva u svakom slučaju mogu nam donijeti samo dobre plodove. To bi sigurno podiglo kvalitet boksa na jedan zavidno visok nivo. Privukla bi se i publika na tribine, a na određeni način takmičarima bi to bila i dobra priprema za neke još značajnije međunarodne smotre poput svjetskih i evropskih prvenstava ili Olimpijskih igara. Međutim, postoje određene poteškoće koje prate tu ideju ovih nekoliko godina koliko je aktuelna. Održano je nekoliko radnih sastanaka, ali se uglavnom sve završavalo kada su trebali biti konkretizovani detalji oko troškova i propozicija. Nadam se da će se i to uskoro prevazići", rekao je Guska.

U BiH trenutno Premijer liga broji šest ekipa, a najozbiljniji kandidati za regionalno takmičenje, kao vodeći i organizacijski najsposobniji, su banjalučka Slavija i Radnik iz Bijeljine.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC