• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AUS OPEN: Teniski kralj Nadal!

Rafael Nadal osvojio prvi titulu u Melburnu i pokazao da mu trenutno nema ravna u ATP turu.

 AUS OPEN: Teniski kralj Nadal!  Izvor: MONDO

Rafael Nadal pobijedio je Rodžera Federera u još jednom nezaboravnom okršaju dvojice majstora, nakon pet setova, četiri sata i 23 minuta igre, osvojivši Otvoreno prvenstvo Australije prvi put u karijeri.

Konačan rezultat je 3:2, po setovima 7:5, 3:6, 7:6 (7:3), 3:6, 6:2.

Nadalu je to treći gren slem trofej zaredom, a ukupno šesti u karijeri. Federer je ostao na 13 najznačajnijih titula, tako da je Pit Sampras sa 14 i dalje rekorder.

Najbolji teniser svijeta je poslije Rolan Garosa (šljaka) i Vimbldona (trava) uspio da savlada švajcarskog asa i na tvrdoj podlozi u Melburnu, čime je definitivno preuzeo primat na ATP Turu.

Nadal je riješio meč u svoju korist kada je oduzeo Federeru servis za vođstvo od 3:1. Švajcarac je vodio 30:0, a onda vezao četiri greške i tako praktično samom sebi potpisao poraz.

Neumorni momak sa Majorke od tog trenutka nije imao težak zadatak - bez problema je povisio na 5:2, propustio dvije vezane meč lopte, da bi Federer prilikom treće šanse poslao forhend u aut...

Nadal je dokazao da je ne samo najbolji, već i najspremniji teniser današnjice. Dva dana ranije odigrao je još duži maraton sa Fernandom Verdaskom, posljednja dva meča na turniru trajala su mu skoro deset sati, pa ipak je u trenucima odluke imao sigurniju ruku i jače nerve!

Nije čudo što je Federer, poslije petog uzastopnog poraza od svog "vječitog rivala", briznuo u plač nasred Rod Lejver arene.

"Zdravo momci... Sada se osjećam bolje", izjavio je nekadašnji svjetski "broj jedan", prije nego što su emocije uradile svoje.

Nadal je primio trofej iz ruku Roda Lejvera, a zatim se Federer koliko-toliko smirio i smogao snage da kaže još koju reč.

"Rafa je pobijedio, nije u redu da ja pričam posljednji. Hvala teniskim legendama koje su ovde, hvala i vama, vidimo se sledeće godine", procijedio je Švajcarac, koji je u Melburnu imao više navijača od novog šampiona.

Nadal je poslije devetnaestog duela sa Federerom (13:6 u pobjedama, od toga 11:4 u finalima turnira) ponudio kolegi riječi utjehe.

"Znam koliko ti je teško, ali ti si najbolji teniser u istoriji, osvojićeš sigurno četrnaesti gren slem!"

"Bilo je uživanje igrati pred ovakvom publikom, vaša podrška je bila sjajna. To što sam dobio trofej iz ruku Roda Lejvera za mene je velika stvar", skromno je izjavio Španac.
Kao i protiv Verdaska, Nadal je imao manje direktnih poena (50:71), ali i manje neiznuđenih grešaka (41:64) od protivnika.

Federer je čak osvojio jedan poen više u ukupnom zbiru (174:173), ali je Nadal imao bolju realizaciju brejk šansi - 7/16, naspram 6/19. Pored toga, Rodžerov prvi servis je sa 52 odsto ubačaja bio ispod nivoa gren slem finala.

ČETVRTI SET: Federer je na furiozan način završio set i izjednačio na 2:2, ali tek pošto je pri rezultatu 2:2 u gemovima odbranio tri brejk lopte. Da mu je Nadal tada oduzeo servis, našao bi se na tri gema od titule.

Ovako, Federer je iskoristio krizni momenat u igri protivnika, poveo sa 4:2 i rutinskom realizacijom gemova na svoj servis vratio stvari na početak.

TREĆI SET: Nadal je veći dio seta proveo "na konopcima". Federer je više puta bio nadomak oduzimanja servisa, ali je pri rezultatu 4:4 i 5:5 propustio po tri brejk lopte.

Najbolji teniser svijeta dočekao je svoju šansu u taj-brejku, dok je Federer imao nekoliko neoprostivih grešaka, uključujući dvostruku servis grešku, kojom je definitivno izgubio set.

DRUGI SET: Federer je zapao u probleme sredinom drugog dijela meča, pošto je Nadal napravio brejk i poveo sa 3:2. Ali Švajcarac je uzvratio već u sledećem gemu i serijom od 4:0 riješio set u svoju korist.

Prelomni je bio osmi gem, u kojem je Federer prokockao četiri brejk lopte, a Nadal dvije šanse da izjednači na 4:4, da bi nekadašnji prvi reket svijeta ipak napravio drugi brejk zaredom.

PRVI SET: Nadal je realizovao sve tri brejk šanse, a Federer dvije od četiri. Španac je prvi oduzeo servis protivniku (1:0), Švajcarac je odmah izjednačio, a zatim i poveo sa 4:2.

Međutim, dva vezana poena koja je Nadal u narednom gemu osvojio samo njemu svojstvenim udarcima, kada je bio u praktično izgubljenim pozicijama, vratila su inicijativu na njegovu stranu.

Izbrisao je brejk zaostatka, a onda dotukao velikog rivala.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC