• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuska šampion, Hrvati bijesni

Rukometaši Francuske osvojili su titulu prvaka svijeta u sred Zagreba!

 Francuska šampion, Hrvati bijesni  Izvor: MONDO

U velikom finalu, pred 15.000 navijača Areni Zagreb, olimpijski šampioni iz Pekinga pobijedili su domaćina Mondijala, Hrvatsku sa - na kraju ubjedljivih - 24:19 (11:12).

Poslije igre koju su Francuzi prikazali na terenu najvećeg rivala u posljednjih nekoliko godina, pred 15.000 bučnih hrvatskih navijača, nema sumnje da su najveća rukometna sila današnjice.

Dominacija Francuza od 45. minuta igre, kada je bilo 18:18 i konačan poraz u svojoj kući Ivano Balić i Igor Vori nisu uspjeli sportski da prime.

Balić i Nikola Karabatić (rođen u Nišu), dvojica najboljih rukometaša današnjice, umalo se nisu potukla tokom meča, a na ceremoniji dodjele medalja, Balić je odbio da mu srebro bude okačeno oko vrata, a potom je izbjegao i da podigne pehar za vicešampiona svijeta!?

U posljednjim trenucima meča, kada je postalo jasno da je Francuska novi šampion, Vori je bio isključen, a prije nego što je napustio igru, krenuo je da pogodi sudiju loptom u glavu. Ispostavilo se da je pivot Hrvata samo "lupio lažnjak" danskom arbitru, ali je ovaj to prilično stresno podnio. Danac je potom pokazao Voriju crveni karton.

Igralo se "gol za gol" do 45. minuta, kada je do izražaja došla franucksa dominacija u snazi, ali i njihova smirenost. Kako se meč bližio kraju, četa Lina Červara delovala je sve nervoznije, a Balić je pravio greške kakve nije u karijeri.

Červar ga je, kada je brod počeo da tone, čak zadržao i na klupi.

Do rezultata 18:18, hrvatska selekcija uglavnom kontrolisala situaciju na terenu i imala "aktivan" rezultat. Posljednjih 15 minuta, međutim, bili su apsolutno u znaku "trikolora", njihove neprobojne odbrane, hitrih kontranapada i smišljenih akcija iz kojih su postizali efektne golove.

Kola domaće ekipe krenula su nizbrdo kada je ispustila vođstvo od 13:11, a Gigu sa tri uzastopna pogotka preokrenuo rezultat na 14:13. Igra nerava trajala je do 45. minuta (18:18), a potom je sjajni francuski golman Omeje postao nesavladiv.

Uz njega, briljirao je Gigu, koji je meč završio sa čak 10 pogodaka.

Igra hrvatskih rukometaša se u drugom dijelu nastavka susreta jednostavno "raspala". Izloženi velikom psihološkom pritisku, do završetka utakmice, dakle punih 15 minuta, postigli su jedan jedini gol (Lacković) i to ih je u potpunosti slomilo.

S druge strane, Francuzi su delovali sigurno i racionalno, znalački koristeći greške protivnika, pa su zahvaljujući preciznim Narcisu, Abalou i Giguu zasluženo obezbijedili pobjedu za zlatnu medalju.

HRVATSKA: Losert, Balić 1, Duvnjak 2, Lacković 4, Kopljar, Vori 2, Gojun, Horvat, Šprem 3, Špoljarić, Metličić 1, Valčić, Alilović, Čupić 6.

FRANCUSKA: Fernandez 2, Dinar, Žil, Karabu, Karabatić 2, Kempe, Žunilon, Omejer, Abati, Abalo 2, Soraindo 2, Gigu 10, Ostertag, Narcis 6.

Poljacima poslije srebra - bronza

Rukometaši Poljske osvojili su bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj i tako nastavili kontinuitet osvajanja medalja na Svjetskim prvenstvima, pošto su na prethodnom u Njemačkoj osvojili srebro.

U borbi za postolje savladali su reprezentaciju Danske ubjedljivo - 31:23.

Poljaci su otpor aktuelnih evropskih šampiona slomili u posljednjih deset minuta meča. U 48. minutu, rezultat je bio 23:21 za Poljsku, a Danska nije iskoristila tri situacije sa igračem više, tako da je tim Bogdana Vente ubrzo otišao na šest razlike i rutinski utakmicu priveo kraju.

Najefikasniji akter susreta bio je Karel Bielecki sa 10 golova. Poljacima je ovo treća medalja sa svjetskih prvenstava u istoriji, bronzu su osvojili i 1982. godine.

KONAČAN PLASMAN:

1.Francuska
2.Hrvatska
3. Poljska
4.Danska
5.Nemačka
6.Mađarska
7. Švedska
8. Srbija
9. Norveška
10. Slovačka
11.Makedonija
12. J. Koreja

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC