• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bojan Križaj i olimpijsko zamuckivanje

Bojan Križaj je uz Roka Petrovića i Mateju Svet bio idol generacijama ex-Jugoslavije koje su skijanje pratile sredinom i krajem osamdesetih godina.

 Bojan Križaj i olimpijsko zamuckivanje  Izvor: MONDO

Rođen je u poznatoj skijaškoj porodici i već sa tri godine je naučio skijati. Prve poene u Svjetskom kupu osvojio je u decembru 1976. godine.
Četiri godine kasnije postao je prvi Jugosloven koji je trijumfovao na trkama Svjetskog kupa za skijaše pobijedivši 20. januara 1980. u slalomskoj trci u Vengenu.

Na ZOI u Lejk Plesidu Križaj je u veleslalomu osvojio sjajno četvrto mjesto, pri čemu mu je olimpijska bronza izmakla za svega dve stotinke sekunde.

“Super je to rezultat u Svjetskom kupu, ali na Olimpijskim igrama nije, jer se samo medalje priznaju. Ja sam to zaboravio. Ne patim zbog te dve stotinke, jer sam možda zbog njih postao i poznat”, rekao je Križaj.

Četiri godine kasnije pripala mu je čast da u ime svih sportista položi zakletvu na otvaranju ZOI u Sarajevu 1984. godine, a ona je ostala upamćena po tome što je Križaj dosta zamuckivao.

“Bila je tada dilema na kojem jeziku ću položiti svečanu zakletvu. Ja sam insistirao da to bude moj jezik, dakle slovenački i zbog toga sam se osećao suvereno i nisam htio da čitam sa papira nego sam mislio kako ću poslije par čitanja znati tekst napamet onako iz glave. Međutim kad si sam počne da ti se dešava ono kao kad si na startu trke, a znaš da nisi fizički spreman tj. da nisi u vrhunskoj formi. Nekako sam se izvukao, a onda sam kasnije vidio da se to još nekom desilo na otvaralju Ljetnih Olimpijskih igara tako da nisam bio jedini“, rekao je Križaj.

Vrhunac karijere imao je 1987. godine kada je osvojio mali Kristalni globus slalomskog pobjednika Svjetskog kupa. Do trijumfa je došao u konkurenciji sjajnih asova kao što su Mark Đirardeli, Pirmin Curbrigen i Ingemar Stenmark.

Svoju karijeru Bojan Križaj zaključio je 1988. godine na trci u austrijskom Zalbahu, i to na vrlo zanimljiv način. Križaj je tada stao na pola staze i moglo bi se reći odskijao u legendu.

“Promoter tog scenarija je bio Tone Vugrinec, tadašnji trener jugoslovenske reprezentacije. Razmišljali smo kako da napravimo kraj karijere i došli smo na tu ideju. Ljudi su to sjajno prihvatili i mnogo mi je drago zbog toga”, završio je Križaj koji je i danas vezan za skijanje i od koga se još uvijek može dosta toga naučiti.

(Nemanja Babić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC