• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treneri iz Srpske: Srbija može mnogo!

Razgovarali smo sa rukometnim stručnjacima iz Republike Srpske o predstojećem Evropskom prvenstvu u Danskoj i kvalifikacijama za SP 2015. u Kataru.

U nedjelju u Danskoj počinje 11. Evropsko prvenstvo za rukometaše, koje će trajati do 26. januara. Za medalje, ali i plasman na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Kataru boriće se 16 reprezentacija podijeljenih u četiri grupe.

Titulu osvojenu 2012. godine u Beogradu brani selekcija domaćina, Danska.

Grupa A: Danska, Češka, Makedonija, Austrija
Grupa B: Španija, Island, Mađarska, Norveška
Grupa C: Srbija, Francuska, Poljska, Rusija
Grupa D: Hrvatska, Švedska, Bjelorusija, Crna Gora

Tri prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe obezbijediće plasman u naredni krug takmičenja, gdje će biti formirane dvije nove grupe sa po šest selekcija. Reprezentacije koje osvoje prva dva mjesta u obje grupe plasiraće se u polufinale prvenstva Starog kontinenta.

Svakako nama nazanimljivija biće grupa C, u kojoj će Srbija odmjeriti snage sa jakim selekcija Francuske, Poljske i Rusije. Srpska reprezentacija na posljednjem šampionatu Evrope, koje je održano prije dvije godine u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Vršcu, osvojila je srebro, pa se svi u taboru "orlova" nadaju da i u Danskoj mogu zabilježiti sličan rezultat.

Osvajanje medalje na Evropskom značiće i direktan plasman na Svjetsko prvenstvo. Prve tri selekcije automatski će obezbijediti vizu za Katar, dok će ostali morati u baraž. Jedna od visoko plasiranih evropskih selekcija biće rival Bosni i Hercegovini, koja je kolo prije kraja kvalifikacija za Mundijal sosigurala prvo mjesto.

O svemu ovome za MONDO govore rukometni stručnjaci iz Republike Srpske: Bojan Crnomarković, pomoćni trener u banjalučkom Borcu, te treneri premijerligaša Dervente Zoran Dokić, Prijedora Bojan Unčanin, Kozare iz Kozarske Dubice Goran Stojanović i Aleksandar Dugić, kormilar dobojske Sloge.

1. Ko su favoriti za osvajanje medalja i koje selekcije bi mogle da iznenade na Evropskom prvenstvu u Danskoj?
2. Koji je domet reprezentacije Srbije na EP?
3. Kako komentarišete nastup reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i može li bh. tim obezbijediti plasman u Katar?


BOJAN CRNOMARKOVIĆ - RK BORAC



1. Smatram da su glavni favoriti na prvenstvu domaćin Danska, aktuelni svjetski šampion Španija, Hvatska i Francuska. Mislim da su to četiri selekcije koje imaju najviše šanse da se domognu zlatne medalje. Sigurno da će neke selekcije iz prikrajka čekati svoju šansu, poput Srbije i Poljske. Ipak, to su favoriti na papiru. Treba sačekati početak prvenstva i vidjeti u kakvoj su formi reprezentacije, pa onda se upustiti u neku dublju analizu.

2. Reprezentacija Srbije može da ostvari plasman do petog mjesta. Veliki uspjeh predstavljalo bi osvajanje nekog od mjesta koje obezbjeđuje direktan plasman na Svjetsko prvenstvo.

3. Prijatno sam iznenađen igrom i rezultatima reprezentacije Bosne i Hercegovine. Pretrpjela je brojne izmjene u igračkom kadru, tim je podmlađen i mislim da je selektor Dragan Marković veoma dobro složio ekipu. Sasvim zasluženo bh. tim osvojio je prvo mjestu u grupi, jer je kroz cijele kvalifikacije bio najbolja reprezentacija. Ipak, mnogo teži rivali očekuju je u baražu. U rukometnom sportu taj "filter" za odlazak na SP je izuzetno težak. Ukoliko bude sreće u žrijebu, u dvije utakmice može svašta da se desi. Treba odigrati hrabro, pa ko zna, možda se i domognu Svjetskog prvenstva.

ZORAN DOKIĆ - RK DERVENTA



1. Nije baš zahvalno prognozirati favorite prije početka Evropskog prvenstva. Ima mnogo interesantnih reprezentacija i poznato je da je Evropsko mnogo jače od Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara. Mnogo je reprezentacija koje konkurišu za najviši plasman. U posljednje vrijeme kvalitet evropskih selekcija se izjednačio, približile su se jedna drugoj, a sve zavisi i sa kakvim sastavima će doći u Dansku. Obzirom da je u posljednjih nekoliko dana bilo mnogo povreda, teško je izdvojiti neke favorite.

2. Reprezentacija Srbije je veoma interesantna. Mnogo je rukometaša koji igraju u jakim evropskim klubovima, što je dobra stvar za selektora i sve koji navijaju za Srbiju. Ukoliko ih zaobiđu povrede i ako bude dobra atmosfera u reprezentaciji, Srbija može svakoga da pobijedi. Obzirom da su "orlovi" vicešampioni Evrope, vjerujem da mogu i sada ostvariti dobar rezultat.

3. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine doživljavam na poseban način. Obzirom da sam jedno vrijeme bio u stručnom štabu reprezentacije, trenutni način rada mi se uopšte ne sviđa. U ovom haotičnom stanju na svakoj utakmici nastupa drugi sastav, a dešava se da nastupaju i igrači koji ne igraju za svoje klubove! Ukoliko se nastavi tako, ne vidim blistavu budućnost za bh. reprezentativni rukomet, obzirom da još nema iskristalisan sastav od 16 reprezentativaca. Smatram da reprezentacija BiH teško može izboriti nastupa na Svjetskom prvenstvu, obzirom da će u baražu igrati protiv mnogo ozbiljnije selekcije nego što je to bio slučaj u kvalifikacijama.

BOJAN UNČANIN - RK PRIJEDOR

1. Danska kao domaćin najveći je favorit. Tu su i Hrvatska, koja je sa prethodnih prvenstava Evrope i svijeta donosila medalje, kao i Španija, jedna od najozbiljnijih selekcija na prvenstvu. Selekcija Francuske znatno je jača sa oporavljenim Nikolom Karabatićem i Tijerijem Omejerom. I reprezentacija Srbije, koja ima veoma dobru ekipu. Tu je i novi selektor koji će imati motiva da se dokaže, obzirom da je prvi put na klupi neke reprezentacije. I ostale selekcije imaju šanse za medalju, ali su one daleko manje. Na svakom prvenstvu bude neko iznenađenje

2. Nadam se da će srpski tim dogurati barem do polufinala, ali mnogo toga zavisi od sreće i zdravstvenog biltena sa kojim će raspolagati selektor Vladan Matić. Evropsko prvenstvo je mnogo jače i teže od Svjetskog, jer na njemu učestvuju mnogo kvalitetnije ekipe i nemoguće je kao na Mundijalu nekoga pobijediti sa 10-15 golova razlike. Svaka utakmica je "na nož" i sigurno da je to jedan hendikep za EP, obzirom da se igra veliki broj jakih utakmica za kratko vrijeme.

3. Reprezentacija BiH osvajanjem prvog mjesta u kvalifikacijama napravila je veliki uspjeh. Ipak, kako su i sami igrači naglasili, igra nije bila na očekivanom nivou. Bilo je mnogo oscilacija, pa selektor i igrači ne mogu biti potpuno zadovoljni prikazanim. Ali, rezultat je na kraju najvažniji, samo pobjede se pišu i primarni cilj je ostvaren. Ostala je još jedna utakmica sa Portugalijom, koja nema takmičarski značaj, tako da se svi u bh. selekciji nadaju da će imati snage da preskoče i posljednju prepreku i izbore plasman na neko veliko takmičenje.

GORAN STOJANOVIĆ - RK KOZARA

1. Po meni, prvi favorit na prvenstvu Evrope je Danska. Pored njih, dodao bih Francusku. To su selekcije koje su po mom mišljenju najbolje i među njima treba tražiti osvajača zlatne medalje.

2. Vjerujem da će Srbija biti iznenađenje ovog prvenstva. Srpski tim ima kvalitet, izuzetno dobre igrače i smatram da može daleko dogurati. Iako je grupa izuzetno teška, mislim da izabranici Vladana Matića mogu proći dalje, a najvažnija utakmica biće im ona sa Poljskom.

3. Gledao sam posljednje utakmice reprezentacije BiH protiv Letonije i Estonije. Bili su mnogo bolji i zasluženo osvojili prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi. Ukoliko budu imali sreće i dobiju nekog slabijeg rivala u baražu, mislim da mogu otići i na Svjetsko prvenstvo.

ALEKSANDAR DUGIĆ - RK SLOGA



1. Od favorita izdvojio bih selekciju Danske, koja je domaćin i branilac titule evropskog prvaka, Francusku, Hrvatsku i Srbiju, a pomenuo bih reprezentaciju Mađarske, koja bi po meni mogla da iznenadi i dođe do medalje.

2. Ukoliko gledamo individualni kvalitet igrača, Srbija je favorit za osvajanje jedne od medalja. Ne treba zaboraviti da su "orlovi" na prošlom prvenstvu bili drugi i ovo je prava prilika da se, obzirom na dobru atmosferu koja vlada u timu, ostvari dobar rezultat.

3. Grupa u kojoj je BiH igrala kvalifikacije uopšte nije naivna. Portugalija je bila apsolutni favorit za prvo mjesto. Međutim, bh. tim pokazao je da ima potreban kvalitet, ali i dalje za brigu su te oscilacije u igri i odaziv igrača. Odnos prema reprezentaciji je najveći problem. Ranije se dešavalo da igrači ne pružaju ni izbliza partije kao u klubovima, ali sada su se mnoge pozitivne stvari poklopile, što je dalo ovakav rezultat. BiH je imala veliku šansu u prethodnim kvalifikacijama, ali nije uspjela. Sada je to mnogo teže. Sigurno da su reprezentacije koje se ne budu direktno plasirale na Mundijal mnogo kvalitetnije od Bosne i Hercegovine, tako da je teško očekivati plasman BiH na Svjuetsko prvenstvo u Kataru 2015. godine. Ipak, na programu su dvije utakmice u kratkom vremenskom periodu, može da se desi iznenađenje, tako da je sve moguće. Za reprezentaciju BiH veoma je bitno da se plasira na neko veliko takmičenje, prije svega sa psihološkog aspekta.

Evropsko prvenstvo u Danskoj igraće se u četiri grada: Herningu, Olborgu, Orhusu i Kopenhagenu. Prvenstvo otvaraju Island i Norveška u nedjelju, 12. januara od 16 časova, a finalni meč na programu je 26. januara u Herningu.

(Bojan Jakovljević - MONDO, foto: MONDO, Glas Srpske)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC