• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Magnus, pred kojim je Bil Gejts zanijemio

Da li ste čuli za Magnusa Karlsena? Bil Gejts bio mu je neizmjerno zahvalan za osećaj nemoći koji mu je priredio.

Bil Gejts (58), čovjek koji može da ima sve što poželi, žudio je za tim osjećajem.

To njegovih 76,8 milijardi dolara na računu u banci nisu mogli da plate. To je osjećaj nemoći i inferiornosti, sa kakvim se nije susreo dugo, dugo godina.

Osnivač "Majkrosofta" često se prijateljima žalio da mu smeta poniznost sa kojom se susreće gdje god krene. Sasvim drugačije bilo je kada je sjeo preko puta mladog Norvežanina, 20-godišnjeg šahovskog vunderkinda, Magnusa Karlsena.

Dio vas čuo je za Magnusa, ali većina vjerovatno nije.

Zato smo odlučili da vam ispričamo ovu priču...


Bil Gejts Foto: Guliver/Getty Images/Chip Somodevilla

Gejts je dobio priliku da odigra partiju šaha sa dečkom iz Tensberga. Amerikanac je imao na raspolaganju dva minuta za svoj potez, a Norvežanin samo 30 sekundi. Poznati norveški televizijski voditelj Fredrik Skavlan, čiji se "šou" prenosi i u Švedskoj, Danskoj i na Islandu, to nije očekivao... Ugovarao je meč dugo, sve je bilo spremno za spektakl, ali je trajalo minut i 20 sekundi.

Da, 80 sekundi.

Toliko je za pobjedu nad Gejtsom bilo potrebno novom šampionu svijeta u šahu, koji je novembra prošle godine na spektakularan način okončao dugogodišnju vladavinu Indijca Višvanatana Ananda, tako što ga je pobijedio 6,5 prema 3,5 u sred njegove zemlje, u Čenaju. Za njega je to bila igra mačke i miša, a Gejts mu je bio neizmjerno zahvalan na tome što se konačno osjetio nekompetentnim.

"Vau, to je bilo brzo", rekao je Karlsenu, koji je zbog svog r'n'r izgleda dobio nadimak "šahovski Džastin Biber".

Ovaj TV program biće emitovan naredne srijede u Londonu, ali i u Skandinaviji, a agencija "Rojters" imala je uvid u njegov sadržaj, pa je tako priča stigla i do Srbije, prije nego što je emitovana.

Na Skavlanovo pitanje da li se ikada osjetio intelektualno inferiornim, Gejts je bez problema odgovorio:

"Da, kada sam igrao protiv njega", rekao je pokazujući prema skromnom Magnusu, koji je od dječačkih dana znao da nosi nešto posebno u sebi.

Da li vas sada zanima ko je ovaj momak?


Magnus Karlsen Foto: Guliver/Getty Images/Denis Doyle

On je rođen 30. novembra 1990. godine u gradiću Tensberg i već kao dečak je organizovao simultanke, a sa 13 godina i 148 dana postao je velemajstor (najprestižnija titula u svijetu šaha), tačnije postao drugi najmlađi velemajstor od kada je ova titula uvedena 1950. godine. Poređenja radi, naš najmlađi velemajstor Aleksandar Inđić stekao je tu titulu sa 17 godina.

Magnus je imao 13 kada je odigrao remi sa u tom trenutku prvim šahistom svijeta, tačnije šampionom svijeta, jednim od najboljih svih vremena, Garijem Kasparovim. Svima je već tada bilo jasno da je pitanje vremena kada će mali Magnus postati veliki, besmrtan, odnosno upisati sebe u red onih koji su bili šampioni svijeta.

A, od 1886. godine, svijet je vidio samo 20 neprikosnovenih šampiona svijeta u šahu i jubilarni 20. je Karlsen. On je u Čenaju, rezultatom 6,5 prema 3,5, bez poraza i pobjedama u petoj, šestoj i devetoj partiji, pobijedio slavnog Ananda, koji je vladao svijetom šaha od 2007. do 22. novembra prošle godine.

Karlsen je postao najmlađi prvak svijeta svih vremena i ne samo to. Impresivno izdanje u epskom meču sa Anandom donijelo mu je Elo rejting od 2.872 što je najbolji rezultat svih vremena. On je tako "skinuo" rezultat koji je imao Kasparov 1999. godine, od 2.851. Elo rejting je nešto nalik ATP listi ili FIFA rang listi, gdje se po posebnom obrascu računaju rezultati jednog šahiste u periodu od pet godina.

Šta Magnusa čini toliko posebnim? On, za razliku od većine drugih velikana, nema svoje standardno otvaranje i tom dijelu partije ne pridaje posebnu važnost. Dozvoljava da ga igra odvede donekle i u nepoznato, što ostali šampioni ne vole. Stručnjaci kažu da je on najjači u srednjem dijelu partije i da tek tada protivnik može da prepozna koju igru Magnus igra, a tada često bude kasno.

Tako Anand nije uspio da zabilježi nijednu pobjedu, već samo da upiše sedam remija, uz tri poraza.

Kažu, samo je igru Anatolija Karpova svojevremeno bilo jednako teško prepoznati kao ono što sprema Karlsen. A, ima samo 20 godina...

Koliko je to malo za takva dostignuća?

Pa, Anand je prvu titulu prvaka svijeta osvojio sa 38, Karpov sa 31...
(Nikola Janković:Foto: Guliver/Getty Images/Oli Scarff)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC