• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vavrinka među velikanima, ko se tome nadao?

"Ja nisam. Nisam očekivao ni da zaigram u finalu", priznao švajcarski teniser u Australiji, poslije osvajanja prvog grend slem trofeja u karijeri.

Trijumfom nad Rafaelom Nadalom u napetom i ne previše lijepom meču za trofej, Stanislas Vavrnika zaokružio je svoju uspješnu epizodu u Melburnu.

Švajcarac je počeo učešće na Australijan openu kao osmi nosilac. Na putu do trofeja pobijedio je Andreja Golubjeva (6:4, 4:1, odustao), Alehandra Falju (6:3, 6:3, 6:7, 6:4), Vašeka Pospišila (predao), Tomija Robreda (6:3, 7:6, 7:6), Novaka Đokovića (2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7), Tomaša Berdiha (6:3, 6:7, 7:6, 7:6) i, u meču za pehar, Rafaela Nadala (6:3, 6:2, 3:6, 6:3).

Oni koji su "namirisali" njegovu pobjedu mogli su da lijepo zarade, s obzirom na to da su u kladionicama kvote na takav ishod porasle i do 40!

Ko se nadao - profitirao je. Da li je i Vavrinka bio među njima?

"Srećan sam što sam postao šampion. To je nešto o čemu nisam razmišljao", priznao je sjajni teniser, rođen u Lozani, 1985. godine. Vavrinka će od ponedjeljka postati treći igrač na ATP listi. Ujedno će biti i najbolje rangirani Švajcarac, ispred Rodžera Federera.

Šampion Australijan opena, sa snažnim jednoručnim bekhend udarcem, do ove zime je posmatran kao teniser kome najviše odgovara brza podloga. Međutim, poslije pobjeda nad Novakom Đokovićem i Rafaelom Nadalom, jasno je da je počeo da se odlično snalazi i na sporim terenima.

Njegov trijumf nad "Brojem jedan" očekivano je ispraćen u velikim svjetskim medijima kao jedna od vijesti dana. Većina autora i komentatora složna je u ocjeni da je sjajnom igrom protiv zdravog Rafaela Nadala (u prvom setu, 6:3) dokazao da bi pobijedio Španca i da je bio u stanju da potpuno spreman završi meč.

Naravno, čestitke na fer-pleju idu i Nadalu.

"Bio sam impresioniran načinom na koji je Vavrinka smogao mentalnu snagu da završi meč. U jednom trenutku je izgledao kao da postaje nervozan, umoran... Promašivao je lake udarce i vikao na svoj tim. Sada smo shvatili koliko je teško pobijediti povrijeđenog igrača. Posebno povrijeđenog Rafu. To nije lako ni kada je 60 odsto spreman", izjavio je za BBC Australijanac Pet Keš, nekadašnji šampion Vimbldona.

I penzionisani britanski teniser Endrju Kasl odao je priznanje Vavrinki.

"Nisam vjerovao da Vavrinka ima u sebi to što je potrebno da pobijedi Đokovića, Berdiha, a onda Nadala i da tako osvoji grend slem. Ipak, uspio je. I pored povrede (Nadala), vjerujem da bi vjerovatno pobijedio u svakom slučaju", poručio je on.

U Španiji, očekivano ukazuju na povredu Rafaela Nadala kao odlučujući detalj meča.

"Švajcarac je iskoristio fizičke probleme koji su otežali nastup svjetskog 'Broja jedan'", piše "Marka".

Šampion Australijan opena je očekivano nasmijan sjeo pred novinare na konferenciji poslije pobjede.

"Nevjerovatno je. Nisam očekivao da u karijeri zaigram u finalu grend slema. Stvarno sam srećan i mnogo godina radim naporno da bih popravio svoju igru, da bih pobjeđivao u velikim mečevima, na velikim stadionima", rekao je Vavrinka.

"Već prošle godine sam očekivao da igram bolje, da se bolje nosim sa pritiskom. Sada sam zreliji, imam 28 godina, igram od desete godine i vjerujem da je sada vrijeme da igram najbolji tenis. Uživam u onome što radim i nadam se da ću uspjeti da se izborim sa pritiskom", podvukao je Švajcarac.

Vavrinka je nekoliko puta rekao da mu je jedna misao irskog književnika Semjuela Beketa vodilja kroz život i karijeru. Čak je i istetovirao, pa na njegovoj lijevoj ruci piše:

"Pokušaj. Pogriješi. Bez obzira. Pokušaj opet. Pogriješi opet. Pogriješi bolje".

(MONDO, Foto: Guliver/Getty images/Clive Brunskill)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC