• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DK: Preokret Džumhura za pobjedu nad Grčkom

Dejvis kup tim Bosne i Hercegovine izborio je plasman u drugo kolo Druge grupe Evroafričke zone. Odlučujući poen za 3:1 donio Damir Džumhur.

Najbolji teniser BiH pobijedio je poslije velikog preokreta Aleksandrosa Jakupovića rezultatom 3:2 u setovima 4:6, 3:6, 6:2, 6:3, 6:4.

U prepunoj dvorani "Ramiz Salčin - Mojmilo" u Sarajevu, najbolji bh. teniser je omogućio plasman u  drugo kolo u kojem će se od 4. do 6. aprila sastati sa Finskom, koja je u prvom kolu bila uspješnija od Bugarske. A selektoru Ameru Deliću veliku pobjedu na svom debiju na klupi BiH.

Selektor Amer Delić i sam Damir Džumhur su bili presrećni zbog pobjede.

„Moram reći da je publika bila odlična u predhodna tri dana. Nakon 0:2, Damir je u trećem pojednostavio stvari kako u glavi tako i na terenu. Opustio se i nastavio da igra kako zna“,
kazao je Delić za BHT 1, koji je o narednom protivniku, Finskoj rekao:

„Ne znam hoće li igrati Jarko Nijeminen, ali bez obzira na to mi smo spremni“.

Džumhur je zahvalio svima, a posebno navijačima.

„Ovo sigurno ne bi mogli da ije bilo ove publike, još jednom im veliko hvala na fantastičnoj podršci. Bio sam po pritiskom, ali sam uspio da pronađem svoju igru. Drago mi je da sam se vratio nakon 0:2 i što sam donio veliko slavlje navijačima. Spremni smo i za Fince“
, riječi su Džumhura.

REZULTATI

Petak

Mirza Bašić - Aleksandros Jakupović 3:0 (6:3, 6:2, 6:2)
Markos Kalovelonis - Damir Džumhur 3:1 (7:6, 7:6, 3:6, 6:3)

Subota

Tomislav Brkić/Mirza Bašić - Aleksandros Jakupović/Markos Kalovelonis 3:1 (5:7, 6:0, 6:4, 7:5)

Nedjelja

Damir Džumhur - Aleksandros Jakupović 3:2 (4:6, 3:6, 6:2, 6:3, 6:4)

TOK MEČA

PRVI SET:

Prva tri gema Džumhur i Jakupović osvojili su bez problema na sopstveni servis. U četvrtom, grčki predstavnik imao je 0:30, ali je Sarajlija uspio da se izvuče i izjednači na 2:2 u gemovima.

To kao da je bio nagovještaj prvog brejka na meču, koji je uslijedio već u narednom gemu. Džumhur je odlično odigrao na servis Jakupovića i oduzeo servis protivniku bez izgubljenog poena!

Odlično je 144. igrač svijeta igrao na mreži, osvojio 10 poena zaredom i stigao do 4:2.

Međutim, grčki teniser vrlo brzo uspio je da se vrati u igru. Svoj servis riješio je veoma lako, stigao do 4:3, a onda iskoristio nekoliko grešaka Džumhura i izjednačio na 4:4.

Jakupović je dobio i treći vezani gem za 5:4, Džumhur je nastavio sa neprecizinim udarcima, da bi Grk sjajnim riternom na liniju u 10. gemu stigao do prve set lopte na servis jedanaest godina mlađeg protivnika. Nije je iskoristio. Ipak, uslijedio je odličan forhend i nova set lopta, koju Džumhur nije uspio da odbrani. Nakon 33 minuta igre, prvi set: 4:6.

DRUGI SET:

Iako je bh. teniser u prvom setu vodio 4:2, narednih pet dobio je Jakupović, uključujući i prvi u drugom setu.

Serijom dobrih servisa, Džumhur je konačno uspio da prekine neugodnu seriju grčkog tenisera i izjednači na 1:1.

Bio je domaći teniser blizu brejka u petom gemu, vodio sa 30:0, ali je Jakupović sa četiri uzastopna poena osvojio gem i poveo 3:2.

Slabo šta je polazilo Džumhuru za rukom. Slaba realizacija prvog servisa i neprisiljene greške (čak 11, protivnik svega četiri) koštale su ga još jednog brejka, nakon kojeg je Jakupović stigao doo 5:3 i korak od osvajanja i drugog seta.

Nije Sarajlija imao šanse protiv izuzetno raspoloženog Jakupovića, koji je sjajno servirao i drugi set riješio u svoju korist rezultatom 6:3.

TREĆI SET:

Pri rezultatu 2:1 u trećem setu, Džumhur je stigao do tri vezane brejk lopte, iskoristio odmah prvu i konačno se vratio u meč zahvaljujući greškama Jakupovića, 3:1.

Ipak, već u narednom gemu uzvratio je Grk brejkom i smanjio na 3:2. Brejk za brejkom, treći u nizu, doveo je Džumhura na 4:2.

Konačno je reprezentativac BiH zaigrao kako se od njega očekuje. Svoj servis bez problema pretvorio je u 5:2, a zatim još jednom oduzeo servis Jakupoviću, treći put u ovom setu, za 6:2 i smanjenje rezultata na 1:2 u setovima.

ČETVRTI SET:

Oba tenisera uspješno su realizovali svoj servise u prva četiri gema. Imao je Džumhur brejk šansu na 2:1, ali je Jakupović uspio da izjednači.

Nakon najdužeg gema i pet izjednačenja, bh. teniser stigao je do novog brejka i poveo sa 4:2, a zatim brzinski i do petog gema.

Uzbudljivo je bilo u devetom gemu četvrtog seta, koji je Džumhur uspio da riješi u svoju korist 6:3 i izjednači na 2:2 u setovima.

Igraće se peti, odlučujući set.

PETI SET:

Na startu - odmah brejk za Damira, BiH vodi 1:0! Potvrdio je potom brejk i rutinski održavao prednost do 5:3 i onda zaprijetio na servis Grka. Međutim, Jakupović je sve napade odbio poslije nekoliko izjednačenja i ostao u igri. Džumhur je poslije 15:30 uspio da s dva dobra servisa stigne do meč lopte, koju je iskoristio odličnom forhend paralelom za pobjedu.

(MONDO, foto: Klix.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC