• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZOI: 3, 2, 1... kreću najskuplje Igre ikad!

Zimske olimpijske igre u Sočiju spremne su za početak. Obezbjeđenje na Igrama, u koje je uloženo 50 milijardi dolara, je na najvišem nivou.

Ruske vlasti na čelu sa predsjednikom Vladimirom Putinom u izgradnju olimpijskih borilišta uložile su četiri puta više od planiranih 12 milijardi dolara.

Time je oboren rekord ljetnih igara u Pekingu 2008. godine koje su koštale 44 milijarde dolara.

Koliko je ta suma velika najbolje ilustruje podatak da su prethodne Zimske igre u Vankuveru koštale "samo"osam milijardi dolara.

Za prve zimske igre na teritoriji Rusije, prethodno je Moskva 1980. godine organizovala ljetne igre, ukupno je izgrađeno 11 borilišta podeljenih u dve grupe - Olimpijski park u gradu na obalama Crnog mora i planinski kompleks u Krasnaja poljani.

Informacije sa lica mjesta govore da je bezbjednost na najvišem mogućem nivou. Soči se praktično nalazi u "prstenu" više od 40.000 policajaca i vojnika, sve sa ciljem da se sportisti iz 88 zemalja, među kojima je i Srbija, osjećaju kao kod kuće i da, kako i dolikuje, pobijedi olimpijski duh.

Ipak, kako se ništa ne prepušta slučaju mnogobrojne delegacije imaju i dodatno sopstveno obezbjeđenje, posebno se to odnosi na državljane SAD, ali i ostale zapadne zemlje.

I u srpskoj delegaciji su vodili računa o bezbjednosti, pa su uz srpske sportiste i dvojica pripadnika BIA.

Prvi utisci iz Sočija su uglavnom pozitivni, ali ima i onih drugih, koji se prije svega odnose na smještaj takmičara (mali kreveti, neobični toaleti), ali i novinara, pošto neki hoteli nisu završeni. Zimske olimpijske igre uslovile su i veliki porast cena u Sočiju, pa je sve gotovo duplo skuplje nego obično.

Na borilištima je slika drugačija - spremna su i dotjerana da ugoste prve takmičare.

Bosna i Hercegovina će u Sočiju će imati skroman tim sastavljen od pet takmičara. Žana Novaković, Igor Lajkert i Marko Rudić takmičiće se u alpskom skijanju, Mladen Plakalović u skijaškom trčanju, dok će se Tanja Karišik za što bolji rezultat boriti u skijaškom trčanju i bijatlonu.

U Sočiju će učestvovati blizu 3.000 sportista sa svih meridijana koji će se boriti u sedam sportova, ukupno 15 disciplina i biće podeljeno ukupno 98 "kompleta" medalja, koje su dva dana pre početka Igara bezbedno dopremljene u Soči.

Najbrojnija ekspedicija je SAD sa 230 sportista, pet više od domaćina Rusije.

Srbiju će predstavljati osmoro sportista - Milanko Petrović, nosilac zastave na ceremoniji otvaranja, takmičiće se u bijatlonu i nordijskom trčanju, Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo su posada srpskog bob dvosjeda, Ivana Kovačević i Rejhan Šmrković, takođe u nordijskom trčanju, Nevena Ignjatović i Marko Vukičević u alpskom skijanju i Nina Micić u snoubordu.

Zimske olimpijske igre u Sočiju, 22. po redu, održaće se od 7. do 23. februara.

(MONDO, Foto: Beta/AP/Wong Maye-E)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC