• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šumi pomjera oči i reaguje na glas

Sedmostruki šampion Formule 1 pokazao trenutke svijesti poslije 100 dana boravka u komi nakon nesreće u Francuskoj.

Oporavak Mihaela Šumaher teče sporo, ali se uočava napredak, što daje veliku nadu da će se on izvući iz veoma teškog stanja.

Najnovije vijesti iz bolnice u Grenoblu su da bivši šampion Formule 1 "pokazuje trenutke svijesti", odnosno da ima određene kontakte očima i da reaguje na glasove najbližih.

Ohrabrujuće vijesti posle 100 Mihaelovih dana u komi izazvale su talase radosti među njegovim najvećim fanovima, ali i prijateljima i ostalim ljubiteljima sporta. Poslije pesimističkih prognoza da je tri mjeseca boravka u komi dug period poslije kojeg i lekari počinju da sumnjaju u oporavak, došlo je do vidljivih pomaka, ali uprkos tome, svi u najbližem okruženju Šumahera i dalje su oprezni.

Portparol sedmostrukog svjetskog šampiona Sabine Kem ostala je "zakopčana" uprkos dobrim vijestima i kratko je saopštila da se porodica i prijatelji nadaju najboljem, iako ljekari biraju da ostanu oprezni u procjenama.

"Izvjesni pokreti i kontakt očima predstavljaju znake buđenja iz kome. To jesu ohrabrujući znaci i veoma sam srećan što ih čujem, ali uprkos svemu mi moramo ostati i dalje veoma oprezni. Povrede mozga su veoma ozbiljne i može se svašta dogoditi. Nikada ne znate šta se može desiti poslije teških povreda koje je Mihael imao", izjavio je francuski neurohirurg Filip Dek, izbjegavši da da konkretne procjene da li će se Šumaher potpuno oporaviti.

Uprkos svemu raduje činjenica da postoje izvjesni pomaci na bolje, iako je još pod velom tajne koliko će potrajati buđenje iz kome. Stručnjaci tvrde da to može trajati danima, nedeljama, pa čak i mjesecima.

Šumaher se po nekim procjenama sada nalazi u posljednjoj, trećoj fazi buđenja.

Ljekari su mu na početku tog procesa, smanjili količinu lijekova, a prema nekim šturim informacijama, Šumaher nije na najbolji način odgovorio na tu prvu fazu. Ali po riječima Petera Bibera Talera, šefa hirurgije sa klinike u Minhenu, to nije neobično za pacijente sa teškim povredama, kakve ima Nijemac, jer tijelo mora da smanji gasove anestetika koji su akumulirani u masnom tkivu.

Druga faza buđenja obuhvata takozvano "odvikavanje", odnosno postepeno skidanje pacijenta sa respiratora. Prema riječima Petera Bibera Talera to se radi oprezno. Naime, omogućava se plućima da rade bez pomoći mašine, i to se čini sve dok pacijent ne može samostalno da diše.

A onda u trećoj fazi pacijent se, u najboljem slučaju, probudi. Tada pomjera i otvara oči, pokazuje izvjesne kontakte očima, ustima, ali i reaguje izrazima lica na uticaje iz okruženja.

Neurohirug iz Univerzitetske klinike Oldenburg Andreas Ciger izjavio je da je za pacijente koji su u komatoznom stanju "uz samostalno disanje to najvažniji znak početnog oporavka".

Mihael Šumaher teško je povredio glavu na skijanju u Francuskoj, 29. decembra i od tada se nalazi u stanju indukovane kome.

(MONDO:Foto: Guliver/Getty images/Ker Robertson)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC