• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić oštro o "vječitima", poruka i za Duleta

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, sasvim očekivano, oštro je regaovao na verbalni rat koji traje između Partizana i Crvene zvezde.

Transfer neprijatnosti emitovan iz studija TV B92, u kojem su jedan pored drugog, na dva, tri metra razdaljine, sjedili Duško Vujošević i Nebojša Čović, stigao je i do prvog potpredsjednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića.

Dvije večeri poslije emisije "Utisak nedjelje", autorke Olje Bećković, u kojoj su se visoki funkcioneri crno i crveno-bijele porodice gađali i ciframa i uvredama, emisije u kojoj je moglo da se čuje da je "Crvena zvezda dobila 15 puta više novca od Partizana", "moralni gmižavče", "barabo belosvjetska", "sumnjam u tvoju bolest", lider naprednjaka gostujući na RTS, tačnije u emisiji "Upitnik" iznio je sljedeće podatke:

"Košarkaši Partizana od države su dobili 1.950.000 evra za ovu takmičarsku sezonu, dok je Košarkaškom klubu Crvena zvezda uplaćeno 1.370.000 evra".

Ali, i ne samo to...

Ispostavilo se da je sukob Vujoševića i Čovića "uživo", koji je za cilj imao da se utvrdi ko je koliko novca dobio, zapravio imao kontra efekat za klubove koje su predstavljali, jer je i prije početka "Upitnika", ranije u utorak, Vučić jasno poručio:

"Idite na tržište pa kao što funkcionišu Junajted, Liverpul ili Barselona - baš me briga koji ćete model izabrati. Država ima važnijih stvari na koji će da troši novac. Osnovaćemo državni fond za podršku i solidarnost bolesnoj djeci i mnogo više novca ićiće u taj fond, a mnogo manje u Zvezdu i Partizan, pa neka mi 17.000 puta skandiraju, a svakako će imati oko manje čega da se svađaju u budućnosti", rekao je Vučić u danu kada nas je napustila mala Anastasija Trajković.

Još oštriju poruku poslao je tokom emisije, kada je priznao i da ga bole uvrede navijača Partizana.

"Da! Mene to veoma boli... Mogao sam da kao i većina drugih političara da kažem da me to ne interesuje, ali boli me, jer to ničim nisam zaslužio, a vidjećete i zašto", rekao je Vučić i dodao:

"Navijam za Crvenu zvezdu od rođenja, iako sam igrao košarku u Partizanu. Upravo sam zbog toga, kao pravedan i odgovoran političar, uradio koliko sam mogao da i jedni i drugi dobiju isto. Mene ne pogađaju političke izjave gospodina Vujoševića, mene zanimaju navijači koji mi pjevaju pesme, a to nisam zaslužio".

Nadovezao se...

"Šta god da bude i kako god da bude, šta god mi skandirali, a boli me, vidjećete kad budem pročitao ove podatke koliko sam pošten i fer odnos imao prema njihovom klubu, odnos kakav nikada ranije nisu imali".

Uz najavu da će javnost biti obaviještena o tačnim ciframa, konstatovao je:

"Ogroman novac država troši na ta dva kluba, a svi ostali u poređenju sa tim dobijaju u promilima i to je jako loše, najviše zbog pritisaka koji stižu iz razumije se kog kluba. Zato sam napravio analizu onoga što je dato i sve lijepo sabrao... U fudbalu je tokom prethodnih 12 godina veću podršku zemlje imala Crvena zvezda nego Partizan, ali se ni tu ne radi, kako je rečeno, o 'pet puta tri miliona evra', već o ugovoru na 400.000 evra godišnje - ne tri miliona godišnje!", demantovao je Vujoševićevu izjavu da je FK Crvena zvezda od kompanije "Telekom Srbija" dobio ugovor od tri miliona evra po sezoni.

"U jednom trenutku, Partizan je dobio jaku injekciju od EPS-a, od 800.000 evra, ali je generalno Crvenoj zvezdi pripalo više. Ali... Najveća razlika je u 'Gaspromu', a on je čisto rusko preduzeće i država Srbija nema udjela u vlasničkoj strukturi "Gasproma". Da budem pošten, srpska država odigrala je 2010. ili 2011. godine ulogu u potpisivanju ugovora između Zvezde i 'Gasproma', ali kakve ja veze imam s tim?", pitao je konstatujući da tada nije bio na vlasti.

Vučić je potom rekao da je KK Partizan dobio više novca od KK Crvena zvezda...

"U košarci je drugačije i ne računajući 2004, 2005. i 2006. godinu, Partizan je do danas imao veću podršku države od Crvene zvezde. Za ostale klubove odvajale su se manje sume..."
, rekao je i nadovezao se:

"Konkretno, u sezoni 2013/14, Partizan je ostvario najveću prednost u odnosu na Crvenu zvezdu, kada su sume u pitanju. Dobio je 1,9 miliona evra, a Zvezda 1,35 miliona evra. To je skoro 600.000 evra razlike i zaista nisam razumio šta su tačno zamjerke?"

Kada je riječ o fudbalu, Crvena zvezda je potpisala ugovor sa Telekomom od 249 miliona dinara na period od pet godina, a Vučić je precizirao da je oko 400.000 evra godišnje.

Prema njegovim riječima, Košarkaški klub Partizan je na ime donacija i sponzorstava dobio od Dunav osiguranja 155 miliona dinara, a od Komercijalne banke milion i 750 hiljada evra.

Za razliku od Partizana, KK Zvezda je od Dunav osiguranja dobio 406 miliona evra, a od Komercijalne banke 450 hiljada evra, kazao je Vučić.

Potom je povisio ton...

"Hoću da kažem da na mene niko neće vršiti pritisak, jer ne vrši ni Ketrin Ešton, ni Rusi, ni Amerikanci, sa mnom tako ne može da niko da razgovara, jezikom prijetnji i ucjena, osuda... Uđite u politiku pa se takmičite. Taj novac plaćaju poreski obveznici Srbije i zato ćemo one klubove koji to nisu najbolje razumjeli morati da usmjerimo da nađu one koji im odgovaraju. Država razumije potrebe sporta, pomagaće i dalje, ali mnogo manje!"

Za kraj, nagovijestio je u kom pravcu će ići "vječiti", bez obzira o kom sportu se radi.

"Rješenje je privatizacija, da budu čisti odnosi i da imamo ljude u sportu koji se bave sportom, a ne politikom. Takođe, i političare koji se ne miješaju u sport, tako da će svi članovi SNS-a morati da se povuku iz sporta..."

Lider naprednjaka u toku dana rekao je da priznaje svoju grešku kada je kao političar pokušao da pomogne tim klubovima.

"Bio sam jedan od krivaca što su klubovi dobili veliku podršku i bio sam pomalo naivan vjerujući da, kada se za nekoga borite, radite i mnogo vremena utrošite da nekome pomognete, da taj neko bar umije da kaže 'hvala', a ne da vas naziva najpogrdnijim imenima. Ali, taj moj lični odnos nema mnogo veze, priznajem svoju političku grešku - grešku u načinu učešća i razmišljanja kako da se potroši državni novac", kazao je Vučić.

(MONDO, Foto: Beta/Miloš Miškov)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC