• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novače, sad ga lomi!

Mastersom u Monte Karlu počinje "sezona šljake", tokom koje najbolji srpski teniser može da se vrati na prvo mjesto ATP liste.

Rafael Nadal se februara prošle godine vratio na ATP tur poslije sedam mjeseci pauze zbog povrede koljena i poput tajfuna zbrisao sve pred sobom.

Na prvih 13 turnira, zaključno sa US openom, osvojio je 10 titula i igrao u dva finala, uz jedini kiks na Vimbldonu, kada je ispao u prvom kolu od Belgijanca Darsisa.

Kao što znamo, ATP lista funkcioniše na način da se teniseri stalno takmiče sami sa sobom, tačnije sa svojim rezultatima od prije godinu dana. Ako su rezultati bolji, raste i bodovni saldo. I obrnuto.

Nadal u svoj omiljeni period sezone, sa turnirima na šljaci, ulazi kao ubjedljivo prvi na svijetu, sa 2.050 bodova više od Novaka Đokovića (13.730 - 11.680).

Prednost jeste velika, ali može lako i da se "istopi", posebno ako Srbin u "svom" Monte Karlu ponovo odigra šampionski i ne dozvoli rivalu da uveća kolekciju od osam trofeja, osvojenih u kneževini od 2005. do 2012.

"Sezona šljake" biće aktuelna u naredna dva mjeseca.

Dok Nadal, osim u Monte Karlu, sve do Vimbldona ne može bolje nego u 2013, Novak itekako ima prostora da zaradi nove bodove, prvenstveno u Madridu i Rimu. Kada se podvuče crta, Nadal brani gotovo 2.500 bodova više...

Prava poslastica za ljubitelje tenisa bio bi duel za titulu i prvo mjesto na Rolan Garosu, jedinom grend slem turniru koji Đokoviću nedostaje i kome se prošle godine - po sopstvenom priznanju - previše posvetio.

"Rolan Garos mi je tada bio konstantno u mislima. Uložio sam u njega mnogo energije - mentalne, fizičke i emotivne - što me je koštalo na drugim važnim turnirima. Ne kažem da ove godine ne želim da osvojim Rolan Garos. Želim, ali razmišljaću o tome tek kada dođe vrijeme", jasan je Đoković.

"Sada sam posvećen Monte Karlu, Madridu i Rimu, gdje mi je cilj da rezultatski dobro prođem i u smislu samopouzdanja steknem dobru osnovu za juriš na titulu u Parizu", dodao je svjetski No2.

Đoković ističe da u ovom trenutku ima visoku vjeru u svoje mogućnosti, poslije trijumfa u Indijan Velsu i Majamiju, kao i ubjedljive pobjede nad Nadalom u finalu (treća uzastopna, nakon šest poraza u sedam mečeva), ali dodaje i da se "samopouzdanje teško stiče, a lako gubi".

Sada je najvažnije da odigra na visokom nivou u Monte Karlu, gdje se Rafa prvi put u karijeri nalazi u ulozi izazivača...

"Kada igraš protiv jednog od najboljih tenisera u istoriji, onda je i poraz opcija. Vidjećemo, svake godine je drugačije, nemoguće je prognozirati... Ali, jedno znam - da bi bio uspješan na bilo kom turniru, moraš 100 odsto da poštuješ svakog protivnika i da cijeniš svaki poen", opomenuo nas je Nadal da je pogrešno svoditi čitave turnire na njegov okršaj sa Đokovićem.

Ipak, to je ono što bi većina navijača - u Srbiji i Španiji, svakako - željela da vidi u nedjelju popodne!

KO, KOLIKO I GDJE BODOVA BRANI
NADAL: Monte Karlo 600 (finale), Barselona 500 (osvojio), Madrid 1.000 (osvojio), Rim 1.000 (osvojio), Rolan Garos 2.000 (osvojio) - ukupno 5.100.

ĐOKOVIĆ: Monte Karlo 1.000 (osvojio), Madrid 10 (drugo kolo), Rim 180 (četvrtfinale), Rolan Garos 720 (polufinale) - ukupno 2.630 bodova.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Clive Brunskill)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC