• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Het-trik Hamiltona, ali Rozberg je lider!

"Jedan-dva" Mercedesa u Kini, jedinog tima koji je pobjeđivao ove sezone.

Sezona 2014 u Formuli 1 počinje da bude dosadna.

Zahvaljujući fantastičnom timu Mercedesa, koji se najbolje snašao u drastičnim promjenama pravila koje je ove zime naložila FIA.

Četvrta trka u šampionatu, četvrta pol-pozicija za Mercedes, četvrta pobjeda Mercedesa, a treća uzastopna Luisa Hamiltona.

Niko Rozberg je dobio premijeru sezone u Australiji, na Melburn Parku, a onda het-trik šampiona svijeta iz 2008. godine: Malezija, na pisti Sepang, Bahrein, na pisti Šakir i ovog nedjeljnog jutra, na Uskrs, novi ubjedljiv trijumf na Velikoj nagradi Kine.

Hamilton je na pisti u Šangaju vodio od prvog do posljednjeg, 56. kruga i sa 19 sekundi prednosti prošao ispred Rozberga.

Dan ranije, na zvaničnom treningu, on je bio ubjedljivo najbrži - 1:53,860, a iza njega startovali su Danijel Rikardo (Red Bul), svetski šampion Sebastijan Fetel (Red Bul), klupski kolega Rozberg (Mercedes), Fernando Alonso (Ferari), Felipe Masa (Vilijams), Valteri Botas (Vilijams), Niko Hulkenberg (Fors Indija), itd.



Konačni poredak? Prilično istumban!

Iza Hamiltona, kroz ciljnu ravninu provezao se Rozberga za Mercedesov "jedan-dva", iza njih, uprkos velikim problemima sa pneumaticima, prošao je Alonso za prvi Ferarijev podijum ove sezone, a bodove su osvojili još Rikardo, Fetel, Hulkenberg, Botas, Kimi Raikonen (Ferari), Serhio Perez (Fors Indija) i debitant iz Rusije Danil Kvjat, koji je u bolidu Toro Rosa završio i četvrtu trku od početka sezone, a treći put osvojio bodove.

U finišu trke bilo je samo koliko-toliko neizvjesnosti u borbi za treće mjesto, gdje je Rikardo pokušavao da stigne Alonsa, koji je jedva vozio na ostacima guma, ali nije uspio...

Hamilton je u posljednjih desetak krugova, a svi vozači u bodovima su išli na dvije zamjene guma, imao prednost između 15 i 20 sekundi u odnosu na Rozberga, koji je pritom bio na bezbjednih pet do sedam sekundi ispred Alonsa.

Na kraju, Alonso je "pobjegao" Rikardu za tri sekunde i izbjegao neizvjesnu završnicu trke...

Počelo je burno sa nekoliko udaraca "guma o gumu" u prvoj krivini poslije starta, ali je potom trka ušla u mirniju fazu i prošla bez incidenata, što nije bio slučaj u Bahreinu. Najveći gubitnik je Felipe Masa, tj. Vilijams, koji je greškama izvukao svog vozača iz borbe za bodove, pa je Brazilac završio tek na 15. mjestu.

Odustali su Sebastijan Grožan iz Lotusa u 28. krugu i prije toga Adrijan Sutil iz Zaubera, u 6. krugu.

Najveće razočaranje svakako je plasman Meklarenovih pilota: Dženson Baton bio je 11, a debitant Kevin Magnusen 13.

Hamilton je došao do 25. pobjede u karijeri i u tom smislu pretekao je legendarnog Huana Manuela Fanđa, petostrukog prvaka svijeta. Izgleda da će biti neizvjesnosti samo između Mercedesovih vozača ove sezone. Drugim mjestom u Kini, Rozberg je zadržao lidersku poziciju u generalnom plasmanu sa 79 bodova, ali Hamilton sada zaostaje samo četiri poena.

Treći je Alonso sa 41 bodom, četvrti hrabri Hulkenberg sa 36, a slijede Fetel sa 33, Rikardo i Botas sa 24, Baton sa 23, Magnusen sa 22, Perez sa 18, Masa sa 12, Raikonen sa 11.

Bodove su osvajali samo Žan-Žak Vernj i Kvjat iz Toro Rosa, koji imaju po četiri.

Mercedes je odmakao sa 154 boda, ispred Red Bula koji ima 57 i Fors Indije, tima koji je sve iznenadio sa 54 boda. Ferari? Samo 52, devet više od Meklarena...

Naredna trka je 11. maja u Španiji, Barseloni, na pisti "Katalunja". Tada počinje serija evropskih trka, koju će isjeći samo VN Kanade koja je "ubačena" između Monte Karla i Austrije, Britanije, Nemačke, Mađarske, Belgije, Italije...

Do 21. septembra i trke u Singapuru karavan će samo jednom napustiti Evropu

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Clive Mason, Beta/AP/Mark Baker)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC