• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Ni u Turskoj ništa novo. Baton...

Poslije šeste pobjede u sedam trka sezone, Britanac iz Bron GP-a ima 26 bodova više od prvog pratioca i kolege, Rubensa Barikela. Da li je gotovo?

 F1: Ni u Turskoj ništa novo. Baton... Izvor: MONDO

U istoriji su to uradili Huan Manuel Fanđo, Džim Klark i Mihael Šumaher... Šestom pobjedom u prvih sedam trka, Dženson Baton svrstao se u društvo velikih legendi Formule 1 i moto-sporta.

Britanac u Bron GP-u, suvereno je osvojio i VN Turske, iako nije startovao sa prve pozicije kao što je često bio slučaj ove sezone.

"Ovo je prva trka na kojoj je moj bolid bio apsolutno savršen. Ovo vozilo je sjajno. Prije trke mislio sam da su vozila Red Bula brža, ali uvjerio sam se da smo korak ispred njih", rekao je Britanac.

Drugi je kroz cilj prošao Mark Veber iz Red Bula, a treći njegov kolega Sebastien Fetel, koji je imao pol-poziciju (odmah je urpskao) i ujedno ostao jedini vozač koji je ove sezone osvojio trku, pored Batona, na VN Kine.

U nedelju popodne, na Otodromu kraj Istanbula, lider šampionata dozvolio je Fetelu da vodi u prvih devet krivina, a onda je iskoristio njegovu grešku, preuzeo vođstvo i nije se osvrnuo nošen moćnim Mercedesovim motorom u bijelom bolidu. Baton VN Britanije, na pisti Silverstoun za dvije nedelje, dočekuje sa 26 poena prednosti nad klupskim kolegom Rubensom Barikelom, koji je startovao treći, odmah pao na 12. mjesto i sedam krugova kasnije odustao...

Iako je do kraja sezone ostalo još mnogo trka, poslije ovakvog raspleta VN Turske, malo je vjerovatno da će bilo ko moći da stane na put čovjeku, koji je u karijeri prije osnivanja Bron GP-a imao jednu pobjedu, u 114. pokušaju, a onda trijumfovao šest puta u sedam nastupa u 2009. godini.

Često ponavljan podatak, da je Bron GP osnovan na temeljima ugašene Honde, svega nekoliko nedelja pred start šampionata, dodatno podiže dramatičnost Batonovih rezultata, odnosno sunovrata ostalih timova u suočavanju sa novim pravilima.

Poslije 58 krugova i jedan čas, 26 minuta i 24,848 sekundi vožnje po usijanom asfaltu u prestonici Turske, samo je svjetski šampion Luis Hamilton u Meklaren Mercedesu uspio da izbjegne da ga Baton ne pretekne za cio krug, a završio je trku kao 13, ispred klupskog kolege Heikija Kovalainena.

Baton je u poslednji krug ušao sa skoro 17 sekundi prednosti ispred Australijanca Vebera, koji je do druge pozicije došao zahvaljujući svom timu Red Bulu, a na račun kolege Fetela. Naime, mladi Nijemac bio je "setovan" na tri dolivanja goriva kao vlasnik pol-pozicije, što je i imalo smisla da je Fetel zadržao čelnu poziciju do prvog odlaska u boks.

Ali, kada je pogriješio u prvom krugu i dozvolio Batonu da ga pretekne, onda je Red Bul morao da odreaguje i "prebaci" ga na dva dolivanja goriva. Tako bi, možda, Fetel mogao da prati Batona, a ovako je njihov duel sredinom trke bio samo "fatamorgana", jer je vozač Red Bula morao još dva puta da odlazi na pit-stop, a lider jednom.

Ne samo da je Fetel izgubio Batona sa horizonta, nego je izgubio i drugo mjesto.

Četvrti je bio Jarno Truli u Tojoti, peti Niko Rozberg u Vilijamsu, šesti Felipe Masa u Ferariju, sedmi Robert Kubica u BMW Zauberu, a jedan bod osmom pozicijom osvojio je Timo Glok iz Tojote. Prvi "ispod crte" bio je Kimi Raikonen u Ferariju, odmah ispred Fernanda Alonsa u Renou, koji se tokom cijele trke mučio sa neposlušnim bolidom.

REZULTATI VN TURSKE


1. Dženson Baton (Bron GP) 1 čas 26:24,848
2. Mark Veber (Red Bul) +6,714
3. Sebastien Fetel (Red Bul) +7,461
4. Jarno Truli (Tojota) +27,843
5. Niko Rozberg (Vilijams) +31,539
6. Felipe Masa (Ferari) +39,996
7. Robert Kubica (BMW Zauber) +46,247
8. Timo Glok (Tojota) +46,959

VOZAČI

1. Dženson Baton (Bron, Engleska) 61
2. Rubens Barikelo (Bron, Brazil) 35
3. Sebastian Fetel (Red Bul, Nemačka) 29
4. Mark Veber (Red Bul, Australija) 27,5
5. Jarno Truli (Tojota, Italija) 19,5
6. Timo Glok (Tojota, Nemačka) 13
7. Niko Rozberg (Vilijams, Nemačka) 11,5
8. Felipe Masa (Ferari, Brazil) 11
9. Fernando Alonso (Španija, Reno) 11
10. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) 9

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC