• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RG: Federer konačno u redu Musketara

Švajcarac osvojio jedini gren slem trofej koji mu je nedostajao pobjedom nad Robinom Soderlingom - 6:1, 7:6, 6:4.

 RG: Federer konačno u redu Musketara Izvor: MONDO

Rodžer Federer je bogatoj riznici trofeja konačno dodao i Kup musketara. Švajcarac je u finalu Rolan Garosa pobijedio, ipak nedoraslog, Robina Soderlinga 3:0 (6:1, 7:6, 6:4).

Poslije 115 minuta bacio se na koljena i pustio suzu. Ali za razliku od prethodnog puta kada nije mogao da podnese poraz od Rafaela Nadala, sada su to bile suze radosnice. Zasluženo!

Federer je tako zakoračio u legendu. Njegov uspjeh na pariskoj šljaci ima prefiks istorijski iz više razloga.

Samim plasmanom na završnu predstavu izjednačio je rekord Ivan Lendla, jer mu je to bilo 19. gren slem finale, a trijumfom nad Šveđaninom, postao je tek šesti teniser koji je osvojio sva četiri najveća turnira. Simbolično, pehar mu je uručio Andre Agasi, poslednji igrač kome je to uspjelo.

Takođe, Federer je izjednačio i rekord Pita Samprasa ¬po broju osvojenih gren slem trofeja - 14.

Poslednju prepreku pred ulazak u legendu predstavljao mu je čovjek koji mu je sa puta sklonio najtežeg mogućeg rivala - Rafaela Nadala. Soderling je izbacio četvorostrukog uzastopnog osvajača Rolan Garosa, a zatim je Federer preko njegovih leđa došao do trona u Parizu.

Bio je to deseti duel njih dvojice i deseta pobjeda trenutno drugog tenisera svijeta.

Od početka meča se mogao naslutiti epilog. Soderling (25. na ATP listi) je samim ulaskom u finale, prije koga je bio bolji od Ferera, Nadala i Gonzaleza, napravio najveći uspjeh u karijeri. Korak dalje nije mogao.

U meč je ušao sa okovima oko nogu, a sa druge strane mreže je stajao silno motivisani Federer, koji nije imao namjeru da razgaljuje srca ljubitelja tenisa atraktivnim poenima već da racionalnom igrom dođe do toliko željenog trofeja.

U većem dijelu meča nekadašnji "broj jedan" svjetskog tenisa djelovao je skoncentrisano i smireno, naročito pri servisu, koji mu je bio najjače oružje (16 asova).

Šveđanin nije ni postao svjestan da igra u finalu gren slema, a Švajcarac je već vodio 1:0 u setovima. Poslije samo 23 minuta, Federer je načinio čak tri brejka - 6:1.

Opustio se senzacionalni finalista drugog gren slema u 2009. godini u nastavku, zaigrao mnogo bolje i sveo greške na minimum. Ipak, i dalje nije imao rješenje za Federerov servis...

Tokom četvrtog gema počela je da pada kiša, ali meč nije prekinut zbog vremenske neprilike već zbog navijača koji je istrčao na teren, došao do Federera, mahao pred njim zastavom, a kada je počeo da bježi preko mreže, stiglo ga je obezbjeđenje i iznijelo sa terena.



To kao da je malo poljuljalo Švajcarca, ali nedovoljno da bi njegov rival to iskoristio.

Ušlo se u taj-brejk...

A onda je Federer ponovo počeo da "puca" nepogrešivo. Uz četiri asa, stigao je do 7:1. Drugi set trajao je 49 minuta.

"U tom periodu igre bilo je teških trenutaka, a upravo je drugi set prelomio meč",
ocijenio je pobjednik.

On je odmah na startu trećeg seta (trajao 43 minuta) ponovo oduzeo servis rivalu. Pa iako se Soderling ni poslije toga nije predavao, pokazalo se da nije dovoljno zreo da u tako važnom meču parira takvoj veličini kakav je Federer.

Švajcarac je, međutim, načinio dvije velike greške i dozvolio Soderlingu da dođe do jedine dvije brejk prilike na meču, pri vođstvu Federera 2:1 i 5:4. Ipak, izvukao se i odmah zatim iskoristio prvu meč loptu.

"Dao si mi lekciju kako se igra tenis. Za mene, ti si najbolji igrač u istoriji", obratio se Šveđanin Federeru poslije meča.

"Šalio sam se sa najbližim saradnicima da niko ne može da me pobijedi deset puta. Ali, može",
dodao je Soderling zahvaljujući se svima koji su mu pomogli da načini veliki uspjeh.

Zatim je mikrofon uzeo Rodžer Federer.

"Teško je bilo šta reći u ovom trenutku. Osjećaj je magičan", počeo je priču sa suzama u očima, a onda se okrenuo ka Andreu Agasiju.

"Sada znam kakav je osjećaj osvojiti sva četiri gren slema. Drago mi je što sam trofej dobio baš od tebe", rekao je na kraju Rodžer Federer.

Najzanimljivije momente meča pogledajte u FOTOGALERIJI, a video format na našem sajtu www.mtsmondo.com.

(MONDO, foto AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC