• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković čeka Nadala ili Mareja!

Autor mondo.rs

Najbolji srpski teniser u polufinalu Rolan Garosa pobedio Letonca Ernestsa Gulbisa - 6:3, 6:3, 3:6, 6:3.

Ginter Breznik nije bio daleko od istine!

Njegov pulen Ernests Gulbis odigrao je solidan meč, čak je osvajanjem jednog seta prevazišao trenerova očekivanja. Ali, pobeda i finale ostali su van njegovog domašaja u petak rano popodne - 6:3, 6:3, 3:6, 6:3, nakon dva sata i 35 minuta vrlo intenzivnog tenisa.

Novak je posle razmene brejkova početkom četvrtog seta (2:0, 2:2) prvi prekinuo "uspavanku" na pariskom suncu.

Kako je taj set odmicao, činilo se da će bez mnogo oscilacija "gurati" sve do 6:6, ali je srpski teniser pri vođstvu od 4:3 pronašao način da to promeni. Uspeo je da 30:0 za Gulbisa pretvori u ključni brejk, uzevši mu četiri poena zaredom.

Poveo je tako sa 5:3, a poslednji gem predstavljao je puku formalnost, jer se Letonac praktično predao...

Đoković je tako prešao pretposlednji korak na putu ostvarenja svog velikog cilja - osvajanja jedinog grend slem turnira koji mu nedostaje.

On je od Rafaela Nadala izgubio finalni meč 2012, a prošle godine i "finale pre finala", kada su zbog Nadalove povrede i neuobičajeno niskog plasmana na ATP listi morali da se sastanu već u polufinalu.

Ostaje da se vidi hoće li se njih dvojica treću godinu zaredom naći na istom mestu, ili Endi Marej ima kvalitet da poremeti taj scenario.

Novakov skor u finalima grend slem turnira je 4:0 na Australijan openu, na Rolan Garosu 0:1, na Vimbldonu 1:1 i na US openu 1:4. Ukupno 6:6!

Zanimljivo je da je sada ostvario tek drugu pobedu u šest polufinala Frenč opena, savladavši Gulbisa peti put u šest susreta.

Letonac je u Pariz došao kao 17. na ATP listi, a od ponedeljka će se prvi put u karijeri naći među 10 najboljih. Sasvim zasluženo, posle dve titule osvojene ove sezone, u Nici i Marseju, a onda i prvog grend slem polufinala.

Đoković je ukupno trijumfovao na 44 turnira, od toga je u 2014. podigao pehare na Mastersima u Indijan Velsu, Majamiju i Rimu.

IZ GEMA U GEM

I SET

Da li zbog činjenice da nema šta da izgubi, Ernests Gulbis, koji prvi put igra polufinale na turniru u Bulonjskoj šumi, veoma dobro je počeo meč protiv drugog tenisera sveta.

Šest poena u nizu doprineli su da dobije na samopouzdanju i da se odmah rastrči po terenu. On je već u četvrtom gemu dobio priliku da napravi brejk, ali  su fantastična duboka lopta, pa sjajan servis spasili Đokovića kada je Gulbis imao 40:15 na njegov servis. Sa četiri snažna udarca u nizu stigao je do izjednačenja, a ujedno i započeo ključnu seriju za preokret u prvom setu.

Već u narednom gemu uspeo je da oduzme protivniku servis, posle žestoke borbe, realizujući tek četvrtu priliku.

Đoković je iskoristio izlazak na mrežu Gulbisa da bekhend paralelom "probuši" njegovu nebranjenu desnu stranu za 40:30, ali nije uspeo odmah da materijalizuje prednost. Drugu brejk šansu je prokockao nakon što je u "šetnji" od 17 razmena udaraca bolji bio Gulbis, a onda ni treća nije bila sreća. Ipak, iskoristio je četvrtu loptu, nakon što je posle dubokog riterna naterao Letonca da izbaci loptu u aut - 3:2.

Nakon toga Đoković je iskusno čuvao prednost, dobijajući svoje gemove ubedljivo, a onda je posle 41 minuta igre i okončao prvi set u svoju korist još jednim brejkom - 6:3.

II SET

Mnogo neizvesnija borba viđena je u drugom setu. Đoković je lagano rešavao gemove na svoj servis, ali je i Gulbis, uprkos rezultatskom zaostatku igrao svoj najbolji tenis.

Srpski teniser je vrebao pravu priliku da stigne do prednosti i iskoristio ju je tek u osmom gemu. Poveo je sa 30:0 na servis protivnika, Gulbis je to stigao, ali je Novak opet krenuo u ofanzivu i uspeo da povede sa 5:3.

Nakon toga lagano je rešio i naredni gem u svoju korist, čime je poveo sa 2:0 u setovima, prepustivši rivalu samo šest poena na njegov servis.

III SET

Gulbisu je bilo jasno da više nema šta da izgubi, pa je u ovom delu meča dao "pun gas", dok je Novakov nivo igre opao u odnosu na prva dva seta.

Letonac je bez mnogo problema osvajao gemove na svoj servis, a Đokovića je jakim udarcima, naročito bekhendom, pokušavao da satera u defanzivu.

Prvu šansu za brejk propustio je pri vođstvu od 1:0, a kod 3:2 čak pet prilika, od toga tri vezane (0:40). Novak je nekako uspeo da odoli, ali nije mogao da se nametne svojim stilom igre, pa ga je Gulbis napokon "brejknuo" u osmom gemu - 5:3, zadavši mu završni udarac moćnom bekhend paralelom.

Novak je u sledećem gemu imao 0:15 i 15:30, ali su njegovi pokušaji da uzvrati stali na tome... ubrzo je bilo 6:3 za Gulbisa!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC