• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarka: Zakon "žulja" OKS i FSB

Ministarka reagovala na nedavno pismo koje je predsjednik OKS Vlade Divac uputio predsjedniku i premijeru Srbije Borisu Tadiću i Mirku Cvetkoviću.

 Ministarka: Zakon "žulja" OKS i FSB  Izvor: MONDO

Ministar omladine i sporta Snežana Samardžić Marković izjavila je da je Zakon o sportu u proceduri u vladi, da se u ministarstvima vodi diskusija šta je potrebno uskladiti sa postojećom regulativom i da taj zakonski prijedlog ne daje "nikome monopol da rukovodi srpskim sportom".

Ističući da su na taj predlog burno reagovali "samo dvije istance" - Fudbalski savez Beograda i Olimpijski komitet Srbije, ona je za RTS rekla da su u Ministarstvu djelimično očekivao takav stav Olimpijskog komiteta, zato što se u ovom zakonu ne daje nikome monopol da rukovodi srpskim sportom.

Ministarka je reagovala na nedavno pismo koje je predsjednik Olimpijskog saveza Srbije Vlade Divac uputio predsjedniku i premijeru Srbije Borisu Tadiću i Mirku Cvetkoviću.

On je tada iznio nekoliko zamjerki na Nacrt zakona o sportu. Istakao je neusklađenost sa strategijom razvoja srpskog sporta, odsustvo autonomije sporta, apostrofirao dominaciju ministarstva nad sistemom sporta, nepostojanje sistema sporta sa jasnim nadležnostima i odgovornošću, i naglasio da postoje pritisci na saveze da se odreknu dijela prihoda u korist finansiranja programa OKS.

"Do sada su granski savezi davali sve programe Sportskom savezu Srbije, koji ih je potom dostavljao Ministarstvu, a sada je, međutim, predloženo da svi granski savezi imaju tri mogućnosti - da svoje programe daju preko Sportskog saveza Srbije, preko Olimpijskog komiteta i treća da daju Ministarstvu", navela je ministarka.

Ona je ocijenila da Olimpijski komitet "žulja" to što granski savezi nemaju obavezu da samo preko OK daju svoje programe i naglasila da je netačna teza da se predloženim zakonom gase sportska udruženja, odnosno nevladine organizacije.

Samardžić Marković je istakla da u zakonu postoje mogućnosti organizovanja sportskog udruženja i organizovanja sportskog privrednog društva.

Ona je rekla da je završena javna rasprava o tom prijedlogu zakona, u kojoj je učestvovalo 1.000 sportskih radnika u devet gradova Srbije.

Ističući da u postojećem zakonu o sportu OKS uopšte ne postoji, ona je navela da se taj komitet uvodi u sistem Republike i spominje na 16 mjesta u zakonu i da je Ministarstvo, prema predloženom zakonu, dužno da traži mišljenje od OKS kada se organizuju međunarodna takmičenja, kao i za finansiranje.

Prema nacrtu zakona, Ministarstvo je obavezno da formira komisiju koja će opredijeljivati sredstva za granske saveze, a Olimpijski komitet je dio te komisije, objasnila je ministarka.

"Uvodimo mogućnost da OK ima predstavnika u Upravnom odboru Republičkog zavoda za sport, koji je državna institucija, znači uvodimo nevladin sektor u mogućnost da upravlja vladinom institucijom", rekla je ona.

"Takođe, tražimo od njih mišljenje kod podzakonskih akata i oni učestvuju u kategorizaciji sportista, što do sada nisu učestvovali. Ako to nije poseban status, ja vas pitam šta jeste", dodala je ministarka.

Ona kaže da je "opredijeljenje da svi klubovi prođu kroz privatizaciju", da je "to potrebno i Zvezdi i Partizanu" i da je potrebno da se promijeni njihov trenutni status.

"Oni imaju status nevladinih organizacija, odnosno udruženja građana, a prema postojećem zakonu, udruženja građana imaju mogućnost da upravljaju, ali ne da raspolažu društvenom imovinom, tako da u suštini ne mogu da raspolažu ni stadionima, ni svim onim što je u društvenoj imovini", istakla je Samardžić Marković.

Kada bi se promijenio taj status u otvorena akcionarska društva, oni bi na taj način mogli da pribavljaju prihode i imali tretman sportskog privrednog društva, objasnila je ona.

Ministarka vjeruje da će po stupanju na snagu zakona biti prodata oba kluba, jer ima interesenata što važno, pošto se trenutno društvena imovina smatra kao "alajbegova slama" i da je potrebno da se zna titular vlasništva.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC