• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rukometašice Srpske i Srbije: Ovo je važno!

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Igračice i selektori reprezentacija Republike Srpske i Srbije prezadovoljni prijateljskom humanitarnom utakmicom koju su odigrali u Banjaluci. "Ovog nam treba više, posebno zbog svih ovih djevojčica", poručili su nakon meča.

 Rukometašice Srpske i Srbije: Ovo je važno! Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Banjalučani su u utorak uveče gledali pravi rukometni spektakl u dvorani Borik, a njega su im priredile rukometašice Republike Srpske i Srbije odigravši meč koji će ostati upisan u istoriji kao prvi nastup žnske reukometne reprezentacije RS.

Srbija je očekivano slavila 42:26, ali mnogo više od rezultata pamtiće se atraktivni potezi, lijepe akcije i mnoštvo mladih rukometašica koje su sa tribina banjalučkog Borika gledale svoje idole, te koristili svaku priliku prije, za vrijeme i poslije utakmice da se fotografišu ili dobiju autogram.

Najveću pažnju privukle su reprezentativke Srbije Andrea Lekić i Sanja Damnjanović, koje su zajedno sa Draganom Cvijić odigrale po poluvrijeme u dresu obje selekcije.

Kapiten reprezentacije Srbije Andrea Lekić, čija porodica je porijeklom iz Prnjavora bila je presrećna zbog odigravanja ovog meča.

"Iskreno sam oduševljena što sam imala priliku da prisustvujem ovom istorijskom meču između Republike Srpske i Srbije i za mene je stvarno bila čast i zadovoljstvo da se nađem ovdje, možda iz malo više razloga nego što su ih imale ostale djevojke. Vežu me korijeni ovdje, dobar dio moje familije je ovdje tako da je ovo bila posebna draž za mene. Mene raduje ovoliki broj djevojčica ovdje, nisam očekivala ovoliki broj i nisam uopšte imala predstavu koliki to broj polaznika trenira rukomet, međutim, vidim po ovom prizoru u hali da je to nevjerovatno i to je ono što mene raduje. Voljela bih da se ovakva dešavanja malo češće organizuju, jer Beograd je blizu, Banjaluka je blizu i to je moguće ostvariti jer smatram da to zaista donosi mnogo dobrog", rekla je poslije meča Lekićeva.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Zvanično najbolja rukometašica svijeta imala je strpljenja za sve djevojčice i dječake koji su joj prišli da uzmu autogram i fotografišu se, dijelila im je savjete, a nije odustajala uprkos sugestijama obezbjeđenja da je druženju došao kraj.

"Upravo uspjesi reprezentacije vežu klince za nas, gledaju nas kao idole, ali to je prava stvar. Sportisti su pravi primjer ovoj djeci i to je ono na šta treba da se ugledaju. Ja sam bila jedna od njih, isto ovako sam uzimala autograme, jurila po hali sve moguće igrače i to je sasvim normalno, ali opet postoji ona čuvena 'rad, rad i samo rad', to je ono što će ih dovesti u igračke visine i to je ono što bih im najtoplije preopručila, da nikada ne odustaju. Ja sam isto trenirala na betonu kao oni, isto nisam imala uslove, ali eto u dve godine se sve okrene. U dve godine reprezentacija Srbije je postala jedna od najboljih na svijetu i prosto zvuči nevjerovatno ali je istinito za mene", poručila je Lekićeva.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Dvostruka uloga domaćina i gosta na ovoj utakmici pripala je i Sanji Damnjanović, čija majka takođe vuče porijeklo sa ovih prostora, a na pitanje u kojem dresu je bilo ljepše igrati, naravno, nije mogla dati odgovor.

"Teško je odlučiti. Šalu na stranu, zadovoljstvo mi je bilo igrati jedan ovakav jubilarni meč za moju reprezentaciju i reprezentaciju Republike Srpske. Drago mi je da smo uspjeli da uljepšamo ovaj dan, a posebno jer je utakmica bila humanitarnog karaktera. Nadam se da će što veći broj djevojčica početi da trenira rukomet jer ipak mi imamo taj sportski inat i to trebamo da iskoristimo. Dugo nisam uživala u jednoj ovakvoj utakmici sa puno egzibicija i lijepih poteza, bilo je stvarno jedno lijepo veče“, rekla je reprezentativka Srbije i kratko se osvrnula na izazove koji dolaze:

"Evropsko prvenstvo je teže od Svjetskog i svaka grupa je teška. Nama su apetiti porasli, moramo da kažemo da idemo na medalju jer ako nemamo dobar cilj teško je bilo šta ostvariti".

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Tanja Kekić jedna je od rukometašica koja će ostati upisana u istoriji kao član reprezentacije Srpske na njenom prvom nastupu.

"Jako mi je drago što je u dvorani Borik bilo ovoliko ljudi jer je ovo promocija rukometa i sporta u RS. Drago mi je što je sve bilo ovako lijepo, naravno rezultat nije bio upitan ali nije ni bio u prvom planu. Znamo da je reprezentacija Srbije mnogo kvalitetniji protivnik, mi se nadamo da ćemo se ugledati na njih i po njihovom receptu, kako su oni napravili reprezentaciju i mi za buduće naraštaje da napravimo reprezentaciju koja može da raste po turnirima i da to bude cilj kojem treba da strepe djevojke koje dolaze. Drago mi je što je bilo puno djevojčica kojem su uzor djevojke iz reprezentacije Srbije, možda i poneka iz reprezentacije RS. Lijep je osjećaj nostiti dres Republike Srpske, uvijek je lijepo nastupati za neku reprezentaciju, pa i za RS, iako nismo zvanično priznati imamo pravo da igramo utakmice, a na ljudima iz Saveza je da vide šta i kako dalje. Nadam se da ovo neće ostati samo na ovoj jednoj utakmici i da ćemo u budućnosti ići ka reprezentativnom putu Republike Srpske", poručila je Kekićeva.

Selekciju Srpske sa klupe je vodio Rade Unčanin, proslavljeni as Borca s kojim je osvojio sve što se osvojiti moglo u Jugoslaviji i okitio titulom evropskom titulom, te dugogodišnji trener ŽRK Borac.

"Naravno, presrećan sam, bez obzira na rezultat koji je svakako bio u drugom planu. Ne možemo nešto više očekivati protiv selekcije Srbije koja ne samo da je vicešampion svijeta već njihove igračice igraju u nekim od najboljih evropskih klubova i to najbolje govori o snazi selekcije Srbije. Publika u dvorani Borik mogla je da uživa u pravim rukometnim potezima kakvi dugo nisu viđeni ovdje ni na muškim mečevima. Na nama je da im se zahvalimo što su došli i odigrali utakmicu, a naše djevojke mogle su dosta da nauče, da pokušaju da neka od njih bude buduća reprezentativka Srbije, kakav je slučaj u odbojci i košarci“, rekao je Unčanin.

Andrea Lekić u dresu reprezentacije Republike Srpske
Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Ni selektor Srbije Saša Bošković nije krio emocije poslije utakmice, kako je istakao "dva tima jedne zemlje“.

"Ja sam pun emocija i ono što sam očekivao je da mi se san ostvari, da budem selektor na jednoj ovakvoj utakmici gdje igraju praktično dva naša tima. Malo sam bio i na klupi RS, u stvari oni su bili u našooj reprezentaciji. Hvala ovim divnim ljudima što su došli ovdje da gledaju rukomet, stvarno sam pun emocija. Moramo prvo da vratimo djevojkama koje su igrale ovdje večeras, da one dođu u Srbiju, svoju zemlju, da ih ugostimo bar malo kao oni nas. Hvala svim ljudima, hvala Banjaluci i nadam se da ćemo nastaviti ovo, da je ovo tek prva utakmica i da ćemo kad god budemo imali vremena, a za RS moramo imati vremena, igrati utakmice, kao i muška reprezentacija“, rekao je Bošković koji nije mnogo govorio o svojoj selekciji i narednim obavezama.

"Slijedi turnir u Umagu, ali turnir u Umagu je nebitan, za mene je bitnije ovo večeras", istakao je Bošković.

Reprezentacija Srbije u srijedu putuje iz Banjaluke za Umag, gdje će od 9. do 11. oktobra učestovati na turniru "Croatian Cup", zajedno sa selekcijama Hrvatske, Poljske i Njemačke.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC