• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lazarov za MONDO: Srbija mora biti prvak svijeta!

Srednji bek Zagreba otkrio za MONDO da će Červar preuzeti Metalurg, zbog čega "orlovi" pripadaju svjetskom vrhu, zašto je Karabatić vanzemaljac...

 Lazarov za MONDO: Srbija mora biti prvak svijeta! Izvor: MONDO

Jedan od najboljih rukometaša današnjice, Makedonac Kiril Lazarov ubjedljivo je najpopularniji sportista južnog srpskog susjeda. Makedonac je postao najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj sa 92 postignuta gola, ali i najbolji golgeter u istoriji šampionata.

Postao je rukometni "besmrtnik" nadmašivši dosadašnjeg rekordera Kjung-Šin Juna iz Južne Koreje, koji je stao na brojci 86.

Srednji bek Zagreb Kroacija Osiguranja, koji je važio za evropski "drim tim" u protekloj sezoni Lige šampiona, postao je u rukometnim krugovima potencijalna zvijezda prelaznog roka.

Skopski mediji su pisali da će Lazarov, poslije Pelistera iz Bitolja, ponovo obući dres jednog makedonskog kluba – Metalurga za vrtoglavih 300.000 evra po sezoni. Rukovodstvo Zagrepčana na čelu sa Zoranom Gopcem odlučno je demantovalo spekulacije, a pravu istinu o svemu progovorio je Makedonac u intervjuu za MONDO.

"Tačno je da je vlasnik Metalurga Milčo Jordanov veliki zaljubljenik u rukomet i da smo razgovarali, ali nije bilo nikakvih konkretnih ponuda, niti su se spominjali ikakvi novčani iznosi. Obzirom da me sa Zagrebom veže ugovor na još dvije godine, ostajem u dresu hrvatskog prvaka",
počeo je Lazarov razgovor za MONDO.



On je otkrio da je 99 odsto sigurno da će selektor Hrvatske i bivši trener Zagreba Lino Červar postati novi šef stručnog štaba Metalurga.

"To je koliko ja znam gotova stvar! Gospodin Jordanov želi da stvori jedan tim koji će u narednom periodu biti u samom evropskom vrhu".

Zagreb CO je nedavno doživio veliki udarac jer je jedan od najboljih pivotmena svijeta Igor Vori iskoristio klauzulu u ugovoru po kojoj može da promijeni klub, ako mu bude kasnila plata jedan dan. Kako se to dogodilo, potpisao je trogodišnji ugovor sa njemačkim Hamburgom.

"Žao mi je zbog Vorijevog odlaska, ali on je tako odlučio i tu nema pomoći. Klub je već našao zamjenu na mjestu kružnog napadača a to je odlični Norvežanin Frank Loke. Možda više nismo favoriti u Ligi šampiona, ali siguran sam da ćemo mnogima da pomrsimo račune u predstojećoj sezoni elitnog takmičenja".

Lazarov je posebno ponosan na činjenicu da je dao možda i najveći doprinos činjenici da je rukomet postao nacionalni sport u Makedoniji.

"Dobro smo radili u proteklih nekoliko godina, mislim i na ženski rukomet. U klupskim okvirima Vardar i Metalurg su jake ekipe, reprezentacija se uvijek bodri od strane navijača. Oko 4.000 Makedonaca je došlo na SP u Hrvatskoj. To je stvarno bilo sjajno, ali moram da naglasim da nam za neke veće domete nedostaje bolja organizacija. Nismo ni blizu skandinavskih reprezentacija u tom smislu, ali uz malo dobre volje, mogli bi postati konstantni učesnici velikih takmičenja. Mislim da igrački imamo kvalitet".

Prema njegovim riječima, zbog balknskog mentaliteta, Makedonija nije uspjela da izbor učešće na Evropskom prvenstvu u Austriji naredne godine.

"Malo nas je ’opio uspjeh’ na SP, gdje smo pobijedili Poljsku, koja je kasnije uzela bronzu, pa smo po sistemu ’lako ćemo’ igrali mečeve kvalifikacija. To nam se osvetilo, ali uvjeren sam da ćemo se vratiti na veliku scenu već na šampionatu svijeta 2011. godine u Švedskoj".

Lazarov je priznao takođe da pomno prati zbivanja u srpskom rukometu.

"O smjeni selektora Jovice Cvetkovića nemam šta da kažem, osim da Srbija ne može biti zadovoljna osmim mjestom na SP. ’Orlovima’ mora biti neuspjeh sve ispod polufinala jer igrački gledano, Srbi imaju najbolju reprezentaciju na planeti. Na svakom mjestu, ima po barem tri ekstra kvalitetna igrača, što znači da bi uskoro mogli na krov svijeta. Niko nema takvu širinu kao Srbija. Ni Francuska, i Hrvatska, niko... "

Makedonski reprezentativac zbog toga nije mogao da se odluči ko je po njemu najbolji srpski rukometaš.

"Imaju ih mnogo, ali evo izdvojiću nekoliko najboljih - Momir Ilić, Ratko Nikolić, Danijel Anđelkovkić, Mladen Bojinović... Ma svi, ponavljam na svakom mjestu, od pivotmena, preko bekova do krila, imaju genijalne igrače i u budućnosti moraju biti prvaci svijeta. Kad su mogli Hrvati, koji ni približno nemaju takvu igračku infrastrukturu, može i Srbija".

Od ostalih svjetskih rukometnih imena izdvojio je Nikolu Karabatića, kao trenutno najkompletnijeg igrača planete.

"Njegov pristup svakoj utakmici je impresivan, bilo prethodne sezone u Kilu ili reprezentaciji Francuske. Uvijek daje 100 odsto mogućnosti, vrhunski je fizički pripremljen i snažan, ali jako pametan. Ma, čovjek je vanzemaljac".


"Fantastičan je i moj saigrač iz Zagreba Ivano Balić, ali su ga poslednjih godina omele povrede, da bude ’broj jedan’. Svako u karijeri ima uspona i padova, pa sam siguran da će Balić od ove sezone biti onaj pravi, na koga su navikli, ljubitelji ovog sporta".

O skandalu koji je na šampionatu svijeta u Hrvatskoj, kada je njegov kolega iz makedonske reprezentacije Rade Stojanović vraćen u Skoplje zbog sukoba (pominjani su i fizički obračuni) sa selektorom Ilijom Tenokovskim nije želio previše da govori.

U kuloarima se pominjalo da iza svega stoji upravo Lazarov, koji je želio da oslobodi mjesto za rođenog brata.

"Ja sam najveći kritičar svog brata i uvijek ga savjetujem da bude profesionalac. Niko ozbiljan ne bi dozvolio sebi takve stvari. Ne želim da ispadne da se pravdam, ali to su najobičnije budalaštine. To šta se dogodilo u svlačionici znaju najbolje selektor i sam Stojanović".


(N. Šatara, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC