• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO: Opušteno u Rim, pa šta bude

Srpski vaterpolisti mogu da budu prijatno iznenađenje na SP u Rimu. Mnogi ih stavljaju u drugi plan, a iz te opušrenosti može da se rodi nešto lijepo.

 VATERPOLO: Opušteno u Rim, pa šta bude Izvor: MONDO

Vaterpolo je najtrofejniji srpski sport. Od vaterpolista se uvijek očekuje medalja. Uglavnom, zlatna, a kada se sa nekog međunarodnog takmičenja vrate sa odličjem manjeg sjaja, mnogi nezadovoljno vrte glavom.

Smjena generacija je učinjena. Novu predvodi as Pro Reka Vanja Udovičić, a prvo veliko iskušenje imaće od 20. jula na Svjetskom prvenstvu u Rimu.

U vaterpolu nema mnogo ekipa koje bi mogle da dođu do medalje. Hrvati brane zlato, Mađari su olimpijski šampioni, Crnogorci dolaze sa reputacijom vladara Evrope i osvajača Svjetske lige, Amrikanci, olimpijski vicešampioni iz Pekinga uvijek su nezgodni, a mogu da iznenade i Australijanci, koji su u Beogradu na Univerzijadi osvojili prvo mjesto sa velikim brojem igrača koji će se pojaviti i u Rimu...

Srbija je nekako stavljena u drugi plan, mada nas se i dalje svi pribojavaju. To što u ekipi više nema istinskih asova Vladimira Vujasinovića, Dejana Savića, Danila Ikodinovića, Aleksandra Ćirića i Aleksandra Šapića, mnogima daje za pravo da Srbiju maltene otpisuju...

Takva uloga, međutim, odgovara mladom timu Dejana Udovičića. Na oproštaju pred odlazak u Rim selektor je u razgovoru sa novinarima djelovao opušteno, gotovo bezbrižno.

"Nemamo obavezu da stignemo do odličja. Bićemo rasterećeni, bez pritiska. Svjetsko prvenstvo u Rimu je jedno od takmičenja u nizu u ovom olimpijskom ciklusu, a glavni cilj je zlato na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Sada udaramo temelje za taj cilj", ponovio je Udovičić više puta izrečen stav.

Glavna stvar koju Udovičić želi da vidi u Rimu od svojih izabranika biće to kako se novi "delfini" boe sa pritiskom, da li su spremni da odgovore na neke izazove i da li se tokom priprema dobro radilo i šta bi eventualno trebalo popraviti.

"Bićemo plasirani kako zaslužujemo, bićemo pametni da iskoristimo sve šanse koje nam se ukažu i pokažemo sve što možemo. Važno je da budemo hladne glave i da svaki meč odigramo pametno", rekao je Udovičić.

Srbija je u grupi sa Španijom, Australijom i Kazahstanom. Objektivno, sa Australijom će se voditi borba za prvo mesto u grupi koje donosi slobodan dan više i nešto slabijeg protivnika u četvrtfinalu.

To što mnogi optisuju Srbiju, Udovičića ne zanima previše. Čak ga, reklo bi se, to i raduje. "Ne vodimo računa o tome što nas otpisuju. Ne znam zašto tako razmišljaju, ali nama to samo može da pomogne, jer pritiska nema", kaže selektor srpskih "delfina".

Nije samo Srbija izmenila sastav za Svjetsko prvenstvo u Rimu. Gotovo sve reprezentacije iz vrha su to učinile, osim Crne Gore i Amerikanaca.

Hrvati će igrati bez golmana Frane Vićana, Mile Smodlake i Zdeslava Vrdoljaka, koji su se oprostili od reprezentacije, ali i dalje imaju tim za respekt - golman Josip Pavić, Miho Bošković, Igor Hinić, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Pavo Obradović, Srđan Antonijević...

Tim Ratka Rudića, istina, baš i nije u nekoj formi, ali su se u poslednje vreme "probudili". Žele da poprave loš utisak koji su ostavili u Pekingu.

Mađari su takođe ostali bez vedeta - Tamaša Kašaša, Tibora Benedeka, Tamaša Molnara, Tamaša Varge, koji su se ranije oprostili od državnog tima. Iznenađenje je što u Rimu neće braniti Zoltan Seči, odlukom selektora Deneša Kemenjija.

Ali, tu su takvi asovi poput Petera Biroša, Gergelji Kiša, Norberta Madaraša, Deneša Varge, Martina Sinvoša, Deneša Varge, zvezde u usponu Norberta Hošnjanskog...

Srbija je prošle nedelje zabilježila vrijedan rezultat, pobjedivši Mađarsku na njenom bazenu u Unikum kupu. Rezultat koji je dao krila "delfinima".

Interesantno je viđenje i prognoza "alfe i omege" svjetskog i evropskog vaterpola Đanija Loncija. Najviše šansi daje Mađarima, za Hrvatsku veruje da dolazi u Rim da se "iskupi" za loš nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu, potom Crna Gora i SAD, koja treba da potvrdi kontinuitet...

Za Srbiju kaže: "Srbija je pripremila jednu novu ekipu, neće biti jednostavno zameniti igrače kao što su Vujasinović i Šapić. Ali materijala stvarno imaju dosta".

Sastavi grupa:

A GRUPA - Mađarska, Nemačka, Kanada, Južna Afrika;

B GRUPA - Crna Gora, Hrvatska, Kina, Brazil;

C GRUPA - Srbija, Australija, Španija, Kazahstan;

D GRUPA - SAD, Italija, Rumunija, Makedonija.

Raspored u grupi C:


PRVO KOLO (20. jul): Srbija - Španija (18.20h)
DRUGO KOLO (22. jul): Srbija - Kazahstan (13.30)
TREĆE KOLO (24. jul): Srbija - Australija (10.50)

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC