• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBOJKA (F6): U Arenu po milion dolara!

Finalni turnir Svjetske lige počinje u srijedu u Areni i to reprizom prošlogodišnjeg finala: Srbija - SAD. Ulaznice mogu da se kupe za oko četiri KM!

 ODBOJKA (F6): U Arenu po milion dolara! Izvor: MONDO

Drugi put u poslednje četiri godine, Beograd će ugostiti najbolje odbojkaške svijeta. Drugi put kao domaćini, a 12. put u istoriji, odbojkaši Srbije imaće priliku da - ovoje FIVB Svjetsku ligu!

Bolju od ove, pred vjerovatno 20.000 ljudi u Areni, Nikola Grbić, Ivan Miljković, Andrija Gerić i ostali majstori odbojke, neće imati u narednih nekoliko godina, a stariji - u karijeri.

Final 6 u srijedu počinje u Areni, ako kruna XX izdanja Svjetske lige, oformljene 1990. godine. Učestvuju Srbija, Rusija, SAD, Brazil, Kuba i Argentina, a ko bude najbolji poslije pet dana atomske odbojke, biće bogatiji za milion dolara.

Najskuplja odbojka na svijetu, Beograđanima je dostupna za svega četiri odnosno osam, devet KM za tribine (dnevno), odnosno osam i 12 KM za polufinala i finale, dok se cijena paketa za svih deset mečeva, od srijede do nedelje, kreće od osam do 50 KM, zavisno od udaljenosti od terena.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama Arene, ali i naručiti preko sajta www.tickets.rs.

Igre počinju u srijedu u 17.30, kada će teren osjetiti Argentina i Kuba, a u 20.30 časova počeće pravi spektakl - duel domaćina i zvaničnog šampiona, SAD.

Biće to ujedno i repriza prošlogodišnjeg finala u Riju, kada su na Ameri pobijedili sa 3:1, iako ih je Srbija glatko dobila prije toga u grupi. Reprezentacija SAD je u polufinalu tada dobila Brazil sa 3:0 i na surov način, u prestonici sambe, okončala petogodišnju vladavinu Brazilaca u Svjetskoj ligi.

Dan kasnije, Srbi su osvojili svoje prvo zlato, a srpska reprezentacija doživjela je treći poraz u finalima SL.

Pomenuli smo petogodišnju vladavinu Brazila, koja bi trajala i sedam uzastopnih godina (2001-2007), da 2002. godine titulu nije osvojila Rusija. I, evo podatka zbog kojeg srpski odbojkaši možda imaju i teži posao u ulozi domaćina, nego što bi imali da se ovaj F6 održava u nekoj drugoj državi.

Naime, Brazil je i te 2002. godine bio domaćin i - nije osvojio titulu, kao ni prošle sezone.

Brazil je pobijedio u finalu 2005. godine, takođe u Areni, s tim što su se tada zvali Srbija i Crna Gora... Dvije godine prije toga, u finalu Svjetske lige u Madridu, igrali su Brazil i Srbija i Crna Gora, "karioke" su bile bolje sa 3:2, a taj duel kasnije proglašen je za najbolji odbojkaški meč u istoriji.

Poveli su Brazilci sa 25:16, pa su Srbi uzvratili sa dva uzastopna seta - 25:21 i 25:19, da bi se ipak igrala majstorica poslije bolje igre Brazila u četvrtom setu - 25:23. U majstorici bilo je - 31:29 za Žibu, Andre Helera, Nalberta Bitenkura, Dantea, Serža i ostale igrače, članove najtrofejnije generacije u istoriji odbojke.

Većinu tih igrača, Beograđani će moći da vide na djelu i ovog jula u Areni.

Italijana nema, ali oni su i dalje najtrofejnija nacija u SL, sa osam zlata, tri srebna i dvije bronze. Brazil ima sedam zlata, dva srebra i četiri bronze, a po jedno zlato sakupili su Kuba, Rusija, Holandija i SAD. Pored ovih zemalja, medalje su osvajali samo još Srbija, odnosno SCG i SRJ (tri srebra, bronza) i Francuska (bronza).

"Nije mogla da bude jača grupa, ali to je ujedno i dobra stvar. Da li postoji veći izazov od mečeva protiv takvih sila kao što su SAD i Rusija? Motivacija bar nije problem", kaže primač Bojan Janić.

"To što Loj Bol, po mom mišljenju njihov najbolji igrač, nije više tu, ne znači da su slabi, niti da će nama biti lakše. Oni će igrati kao i svi Amerikanci - agresivno, a nama ostaje da budemo mirni, hladne glave, hrabri...", dodaje Janić.

Prilika za revanš Amerikancima, zbog Rija?

"Ne volim tu riječ, jer ne donosi dobro. Učinićemo sve što možemo da ih pobijedimo. Vjerujem, pred punom Arenom", istakao je Janić.

Upravo se zbog Arene i izazova - prvo zlato u istoriji - srpski kapiten Nikola Grbić "aktivirao" iz reprezentativne penzije.

GRUPA E: Srbija, SAD, Rusija.

GRUPA F: Argentina, Kuba, Brazil.

RASPORED TAKMIČENJA:

SRIJEDA, 22. jul: Argentina - Kuba (17.30), Srbija - SAD (20.30).

ČETVRTAK, 23. jul: Kuba - Brazil (17.30), SAD - Rusija (20.30)

PETAK, 24. jul: Brazil - Argentina (17.30), Rusija - Srbija (20.30)

SUBOTA, 25. jul (polufinale): F1 - E2 (17.30), E1 - F2 (20.30)

NEDELJA, 26. jul: Za treće mesto (17.30), finale (20.30)

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC