• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski sport u 2014: I sjaj i očaj

Autor mondo.rs

U godinu na izmaku mnogo stvari obeležilo je srpski sport. Bilo je lepih trenutaka i uspeha, koji će zauvek ostati u sećanju, ali i ružnih stvari. Ovo su deset najupečatljivihih događaja koji su obeležili 2014. godinu

 Srpski sport u 2014: I sjaj i očaj Izvor: MN PRESS

1. SREBRO KOŠARKAŠA NA SVETSKOM PRVENSTVU

Košarkaška reprezentacija Srbije ispraćena je na Svetsko prvenstvo u Španiji sa velikom dozom skepse, ne samo zbog trenerskog neiskustva selektora Aleksandra Đorđevića, nego i zato što je javnost navikla na otkaze igrača, ali i na promenu odnosa snaga u svetskoj košarci. Reprezentacija je, međutim, demantovala sve skeptike i osvojila srebrnu medalju.

Srbija ne samo da je postala vicešampion sveta, već je to učinila u velikom stilu - sjajnom igrom i fantastičnim timskim duhom, koji je podsetio naciju na periode najvećeg uspeha i oživeo mitski "kult reprezentacije".

2. KRAH FUDBALSKE REPREZENTACIJE, DRON

Fudbalski zvaničnici Srbije su posle neuspeha u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu govorili da je prioritet plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. U julu je mesto selektora preuzeo slavni holandski stručnjak Dik Advokat, ali je Srbija u prve tri utakmice u kvalifikacijama osvojila samo jedan bod.

Ono što je, međutim, obeležilo fudbalsku jesen jesu incidenti na utakmici protiv Albanije u Beogradu u oktobru, koji su eskalirali kad se nad terenom pojavila bespilotna letelica noseći zastavu "Velike Albanije". Utakmica je prekinuta, UEFA je oštro kaznila oba tima, a Srbiji su oduzeta tri boda. Advokat je podneo ostavku posle poraza kod kuće od Danske, a ljubitelji fudbala u Srbiji su se već oprostili od Evropskog prvenstva.

Izvor: MN PRESS

3. CRVENA ZVEZDA - ŠAMPION BEZ EVROPE

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su titulu prvaka Srbije posle punih sedam godina, prekinuvši tako niz "večitog" rivala od šest uzastopnih šampionskih titula. Navijači su se nadali evropskim spektaklima sa velikim klubovima, ali je UEFA vratila srpskog šampiona u realnost i suspendovala ga iz Evrope na godinu dana zbog kršenja njenih finansijskih pravila. Iako je opšta ocena javnosti bila da je to "najveće poniženje u istoriji kluba", odluka je prihvaćena mirno, jer su i mediji i navijači shvatili da je odluka verovatno bila i blaža od realne za klub koji ima više od 50 miliona evra duga. U kvalifikacije za Ligu šampiona otišao je vicešampion Partizan, a Zvezda se ponovo okrenula prvenstvu i novim pokušajima da se povrati ugled i obezbedi opstanak kluba.

4. POVRATAK NOVAKA ĐOKOVIĆA NA VRH

Najuspešniji srpski sportista u svetu, teniser Novak Đoković, vratio se ove sezone na prvo mesto ATP liste i osvojio je sedam titula. Između ostalog, bio je ponovo šampion Vimbldona i treći put uzastopno je osvojio završni Masters sezone. U raznim izborima proglašen je za najboljeg tenisera godine. Đoković je osim sportskih trofeja ponovo pokazao humanost, pošto je pažnju globalne javnosti skrenuo na poplave u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, a za pomoć ugroženima donirao je kompletnu novčanu nagradu sa turnira u Rimu. Mediji u Srbiji su, međutim, više pažnje posvetili njegovom venčanju i rođenju sina Stefana nego sjajnim uspesima koje postiže već godinama u kontinuitetu.

5. USPESI SRPSKOG VATERPOLA

Vaterpolo reprezentacija Srbije oporavila se od, za njene standarde, neuspešne 2013. godine i u 2014. je odbranila evropsko zlato, a osvojila je i Svetski kup i Svetsku ligu. "Delfini" su celu takmičarsku godinu odigrali bez svog dotadašnjeg vođe Vanje Udovičića, koji seu političke vode i postao ministar sporta u Vladi Srbije. Na uspehe reprezentacije nadovezao se i Radnički iz Kragujevca, koji je igrao finale Lige šampiona, u kome je poražen od Barselonete sa golom razlike. Vaterpolo je 2014. ponovo dokazao zašto je najuspešniji reprezentativni sport Srbije u istoriji.

6. MEDALJE VELIMIRA STJEPANOVIĆA

Plivač Velimir Stjepanović je nastavio da napreduje i ove godine, koju je završio sa dva evropska zlata u olimpijskim bazenima i bronzom na Svetskom prvenstvu u malim bazenima. Ta medalja sa svetskog šampionata je prva za Srbiju. Ovaj 21-godišnji plivač popravio je tako uspehe iz 2013. i nastavio da napreduje u susret Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

7. GODINA IVANE ŠPANOVIĆ

Ivana Španović se učvrstila u vrhu najboljih skakačica u dalj na svetu. U 2014. godini bila je treća na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Poljskoj, druga na Evropskom prvenstvu u Cirihu i druga na Kontinentalnom kupu u Maroku. Ove godine je postavila lične rekorde i u dvorani i na otvorenom, a takmičenje u prestižnoj Dijamantskoj ligi završila je na drugom mestu. Na uspehe Ivane Španović nadovezala se i bacačica koplja Tatjana Jelača, koja je na EP u Cirihu bila druga, a tada je zabeležila i lični rekord. Ova generacija atletičara Srbije pokazala je tako i ove godine da može da ostvaruje velika dela.

Izvor: MN PRESS

8. SRBIJA BEZ ŠAMPIONA U ABA LIGI, PROMENA KOŠARKAŠKOG RELJEFA

Tek drugi put od sezone 2002/2003. neki klub iz Srbije nije postao šampion regionalnog košarkaškog takmičenja. U finalu u Beogradu igrali su zagrebački klubovi, Cedevita i konačni osvajač takmičenja Cibona. Srbija je tako ostala bez predstavnika u Evroligi, ali je Crvena zvezda naknadno uvrštena u takmičenje.

Partizan je prvi put posle sezone 2001/2002. ostao bez Evrolige, ali je zbog finansijskih teškoća ostao i bez skoro celog tima. Crno-beli su za utehu osvojili 13. uzastopnu titulu prvaka Srbije, ali su u Evrokupu bili neuspešni. Zvezda je osvojila drugi uzastopni kup, a u Evroligi se plasirala u Top 16 na impresivan način. Crveno-beli su kalendarsku godinu u ABA ligi ove sezone završili ubedljivo prvi i bez poraza.

Izvor: MN PRESS 9. NEUSPEH ODBOJKE, SUNOVRAT RUKOMETA

Reprezentacija Srbije u odbojci nastupala je na svetskom prvenstvu i u muškoj i u ženskoj kategoriji, ali bez uspeha kome se javnost nadala. Odbojkaši su na SP u Poljsku otišli sa bronzom sa prošlog šampionata, ali su takmičenje završili na devetom mestu. Selektor Igor Kolaković je zbog toga podneo ostavku, posle osam godina na čelu nacionalnog tima. Odbojkašice su SP završile na sedmom mestu i prvi put posle 2008. završile godinu bez ijedne medalje.

Rukometane selekcije su potpuno podbacile. Rukometaši nisu uspeli da se plasiraju na Svetsko prvenstvu u Kataru, a rukometašice su zauzele 15. mesto na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj, i pritom postavile negativan rekord po broju golova u poluvremenu, pošto su protiv Francuske dale samo tri.

10. KOSOVSKI SPORT ULAZI NA SVETSKU SCENU

Međunarodni olimpijski komitet priznao je početkom decembra Kosovo i tako mu omogućio da nastupa na svim njegovim takmičenjima sa sopstvenim obeležjima. Brojni kosovski sportisti nastupali su do sada pod zastavom Albanije, ali će sada moći da se takmiče pod svojom. To se naročito odnosi na džudistkinju Majljindu Keljmendi. Ova 23-godišnja Pećanka osvojila je ove godine drugo uzastopno zlato na Svetskom prvenstvu, kao i zlato na Evropskom nastupajući pod grbom Međunarodne džudo federacije (IJF), da bi na kraju godine dobila priznanje te organizacije kao najbolja džudistkinja godine u svim kategorijama. Keljmendijeva je tako postala predvodnik kosovskog sporta u budućnosti.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC