• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakva će biti sportska 2015. godina?

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Svjetsko prvenstvo u rukometu i Eurobasket sportski su događaji koji će biti u centru pažnje planetarne javnosti u 2015. godini.

 Kakva će biti sportska 2015. godina? Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Od 15. januara od 1. februara u Kataru održaće se Svjetsko prvenstvo za rukometaše. Na prvom šampionatu koji će se igrati na Srednjem istoku nakon Egipta 1999. godine nastupiće 24 reprezentacije među kojima i četiri nacionalna tima iz bivše Jugoslavije - Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Slovenci će nastupiti u Grupi „A“ gdje će za protivnike imati Španiju, Katar, Bjelorusiju, Brazil i Čile. Grupu „B“ sačinjavaće Hrvatska, Makedonija, BiH, Austrija, Tunis i Iran. Državni bh. tim po prvi puta nastupiće na nekom od velikih takmičenja, a turnir u Kataru otvoriće istorijskim duelom sa Iranom 16. januara. Sve četiri balkanske selekcije prioritetno žele izboriti plasman u drugi krug takmičenja, (prve četiri ekipe iz četiri grupe izboriće učešće u osmini finala).

Zanimljivo, 19 od 24 reprezentacije kroz kvalifikacije izborile su plasman na planetarnom prvenstvu. Domaćin Katar i aktuelni prvak svijeta Španija direktno su se plasirali na SP, dok je Njemačka dobila pozivnicu za učešće. Nakon što su od takmičenja odustali Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati tzv „vajld kartu“ (pozivnicu) dobili su i Island i Saudijska Arabija.

Svjetsko prvenstvo za rukometašice održaće se od 5. do 20. decembra u Danskoj, gdje će titulu braniti Brazilke. Učestvovaće 24 reprezentacija, a utakmice će se igrati u četiri grada Koldingu, Naestvedu, Herningu i Frederikshavnu.

Evropsko prvenstvo za košarkaše igraće se po prvi put u četiri zemlje, Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Letoniji, koje su dobile organizaciju nakon što je šampionat u Ukrajini otkazan zbog sukoba na istoku zemlje.

Eurobasket 2015 počeće 5. septembra i trajaće do 20. dana u devetom mjesecu godine. Učestvovaće 24 reprezentacije, od kojih će BiH igrati u Grupi „A“ u francuskom Monpeljeu protiv Rusije, Finske, Poljske, Izraela i domaćina Francuske.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

U Grupu „B“ u Berlinu svrstana je Srbija. U glavnom gradu Njemačke za plasman u drugu rundu takmičenja boriće se protiv Islanda, Turske, Španije, Italije i Njemačke.

Grupa „C“ je balkanska, ne samo zato što će se igrati u Zagrebu, već što će u njoj igrati Hrvatska, Makedonija i Slovenija. I Grčka, Holandija i Gruzija iz prestolnice najmlađe članice Evropske unije (EU) tražiće svoju priliku za nastavkom takmičenja.

U utakmicama Grupe „D“ uživaće publika u baltičkoj Rigi (Letonija, Estonija, Litvanija, Ukrajina, Belgija, Češka Republika). Titulu prvaka Evrope osvojenu 2013. godine na prvenstvu u Sloveniji braniće Francuzi.

Evropsko prvenstvo za košarkašice održaće se u Rumuniji i Mađarskoj od 11. do 28. juna na kojem će učestvovati 20 selekcija podijeljenih u četiri grupe.

U Grupi „A“ nastupiće Crna Gora, dok su zajedno u Grupu „C“ svrstani Srbija i Hrvatska. Košarkašice Španije pokušaće odbraniti titulu osvojenu 2013. u Francuskoj. Fudbal u 2015. neće imati velikih reprezentativnih takmičenja.

Finale najprestižnijeg klupskog takmičenja, Lige evropskih šampiona igraće se na Olimpijskom stadionu u Berlinu 6. juna. Finale UEFA Lige Evrope zakazano je za 27. maj na Nacionalnom stadionu u Varšavi.

Super kup UEFA na programu je 11. avgusta na stadionu „Boris Paichadze Dinamo Arena“ u Tbilisiju. Dvanaesto FIFA Svjetsko klupsko fudbalsko prvenstvo igraće se u Indiji ili Japanu u decembru.

Svjetsko prvenstvu u skijanju u alpskim disciplinama održaće se u američkom Biver Kriku (Kolorado) od 2. do 15 februara. Sezona Svjetskog kupa biće okončana 22. marta u francuskom Maribelu, mondenskom skijalištu u kojem je 29. decembra 2013. godine tokom rekreativnog skijanja stradao sedmostruki prvak planete u Formuli 1 Mihael Šumaher.

Sezona Formule 1 u 2015. počeće Velikom nagrade Australije 15. marta. Posljednja od 21 trke biće održana u Abu Dabiju. Prvi teniski Gren Slem sezone Australijan Open igraće se od 19. januara od 1. februara. Rolan Garos, odnosno Otvoreno prvenstvo Francuske biće od 19. maja do 7. juna, a Vimbldon u Londonu od 29. juna do 15. jula. US Open u kalendar takmičenja 2015. upisan je od 31. avgusta do 13. septembra.

I oni koji se bave „kraljicom sporta“ atletikom okušaće se na Svjetskom prvenstvu koje će se održati od 22. do 30. avgusta u glavnom gradu Kine, Pekingu. Prestižna Dijamantska atletska liga u 2015. imaće 14 mitinga. Sezona počinje 15. maja u Dohi, a biće okončana u Briselu 11. septembra.

Svjetsko prvenstvo održaće se i u odbojci. Odbojkaši će planetarnu smotru imati od 8. do 23. septembra u Japanu. Na šampionatu će nastupiti 12 reprezentacija, a turnir će biti i kvalifikacioni za Ljetne olimpijske igre u Rio de Žaneiru (Brazil) koje ćemo gledati 2016. godine. U ženskoj konkurenciji SP, takođe, biće u Japanu, i to od 22. avgusta do 6. septembra. I kod odbojkašica nastupiće 12 najboljih državnih timova na planeti.

Izvor: MN PRESS

Vrhunac godine i u vodenim sportovima biće 16. Svjetsko prvenstvo u Kazanu (Rusija) od 24. jula do 9. avgusta, što potvrđuje da će ljetni period biti sa pregršt vrhunskih sportskih događaja.

Svjetski šampionat imaće i hokejaši na ledu od 1. do 17. maja u Češkoj Republici, tačnije u Pragu i Ostravi.

Điro d' Italia voziće se u ukupnoj dužini od 3.481 kilometara od 9. do 31. maja. Prva etapa je od San Lorenza do San Rema, a završna u dužini od 185 kilometara od Torina do Milana. Druga najznačajnija trka iz biciklističkog kalendara Tur de Frans održaće se po 102. put i to od 4. do 26. jula. Biće vožena 21 etapa u dužini od 3.344 kilometara.

Borilački sportovi imaće svoje planetarno, ali i dva kontinentalna takmičenja. Jubilarno 50. Evropsko seniorsko prvenstvo u karateu biće u Istanbulu od 19. do 22. marta, dok će džudisti odlučivati o najboljima na Starom kontinentu u Glazgovu od 9. do 12. aprila.

Prvenstvo svijeta u amaterskom boksu povjereno je i sportski super bogatoj Dohi (Katar) od 5. do 18. oktobra. U 2015. godini premijerno biće upriličene Prve Mediteranske igre na pijesku, od 21. do 30. avgusta u Peskari, u Italiji . U Bakuu u Azerbejdžanu organizovaće se prve do sada Evropske igre. To će biti uzbudljiv i inovativan multi-sportski događaj koji će se održati od 12. do 28. juna. Nastupiće oko 6.000 sportista iz 49 nacionalnih timova u 19 sportova, 16 olimpijskih i tri neolimpijska.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC