• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jevrosimović: Masovnošću do "dijamanata"

Autor mondo.rs

Prvi čovek Atletskog saveza Srbije kaže da je i pored velikog broja medalja poslednjih godina, taj sport kod nas "tek na pola puta".

Ivana Španović, Asmir Kolašinac, Tatjana Jelača, Emir Bekrić i ostali srpski atletičari kontinuirano dobrim rezultatima vraćaju srpsku "kraljicu sportova" na mesto koje joj pripada.

Sa svakog velikog takmičenja donose medalje, a poslednje u nizu su zlato Ivane Španović i srebro Asmira Kolašinca sa Evropskog dvoranskog prvenstva u Pragu.

"Ja sam najsrećniji predsednik u ovom momentu, kad imam ovakve atletičare", rekao je predsednik ASS Veselin Jevrosimović u intervjuu agenciji Beta.

"Mi smo tek na pola puta, ima tu još dosta da se radi, ali kada sa jedne strane imate talenat, sa druge struku i sa treće sistem, onda to mora da donese rezultate".

Prema rečima Jevrosimovića, kao nacija smo talentovani za atletiku, pogotovo za tehničke discipline i trčanje na srednjim deonicama, ali je istakao da dobrih rezultata ne bi bilo bez vrhunskih trenera.

"Imamo stručne trenere koje je trebalo vratiti atletici. Bilo je slučajeva da su nam vrhunski treneri zbog vrlo loših primanja bežali u druge sportove. To je bila rupa koju smo imali godinama i koju nismo mogli da nadoknadimo", rekao je on.

Za publiku su glavne zvezde atletičari, ali za Savez su to treneri.

"Ako nemamo dobre trenere, ako ne ulažemo u trenere, nećemo imati ni dobre atletičare. Svedoci smo i toga koliko je talenata propalo, jer su bili u pogrešnim rukama".

Jevrosimović je istakao da su za ASS na svakom velikom takmičenju cilj medalje, što bolji plasman, što više učesnika.

NE TRAŽIMO PUNO


Kako je naveo Veselin Jevrosimović, srpska atletika pre šest godina nije imala nijednog sponzora, a danas oni pokrivaju 40 odsto godišnjeg budžeta ASS. U tom pulu je i njegova kompanija "Com Trade".

"Fali dosta novca, ali mi smo uspeli da 40 odsto budžeta pokriju sponzori i to je neverovatan uspeh za atletiku. Mi ne tražimo puno. Novca nikad nije dovoljno, uvek treba više, ali smo i sa ovim zadovoljni".

Taj cilj je postavljen i za Olimpijske igre u Rio de Žanieru, ali Jevrosimović ne želi da licitira brojem osvojenih medalja.

"Ne bi atletika bila 'kraljica sportova' da je to baš tako lako. To su nivoi gde nijanse odlučuju".

ASS teži i omasovljavanju atletike, kao sporta kojim "mogu svi da se bave".

"Naš cilj je masovnost, propagiranje atletike ne kao profesionalnog sporta, atletika to ne može ni da bude, već kao sporta za zdrav život. Kroz tu masovnost i popularizaciju atletike mi ćemo da dobijemo 'dijamante' u koje ćemo da ulažemo".

Jevrosimović je na čelu Saveza od 2009. godine, a iako dobar sistem rukovođenja i poslovanja smatra timskim uspehom, posebno ističe zasluge generalnog sekretara ASS i nekadašnjeg reprezentativca Slobodana Brankovića.

"Na početku mandata sam rekao da nemam čarobni štapić, da neko ko skače šest metara preko noći skoči sedam. Postavio sam plan da tek posle osam godina počnemo da osvajamo medalje, ali krenuli smo mnogo ranije".

Centralni atletski događaj ove godine je Svetsko prvenstvo na otvorenom, od 22. do 30. avgusta na čuvenom stadionu "Ptičije gnezdo" u Pekingu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC