• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Domaći planinari osvojili najviši vrh Olimpa

Autor mondo.ba

Planinari iz Banjaluke, Prijedora, Beograda, Doboja i Kneževa vratili su se iz Grčke, gdje su uspješno savladali Mitikas visok 2.918 metara, najviši vrh planine Olimp, te vrh Skala (2.866 metara).

Grupa planinara doputovala je iz Grčke, gdje su osvojili najviši vrh Olimpa. U organizaciji PAK SUMMIT-a iz Banjaluke, na Mitikas visok 2.918 metara uspješno su se popela 32 planinara, dok je nekoliko planinara ostalo ispod Mitikasa, na vrhu Skala koji je visok 2.866 metara.

"Uprkos promjenljivom vremenu, planinari su se bez problema popeli najviši vrh Olimpa i tako ostvarili cilj da budu na vrhu planine koja je posebna za sve visokogorce, ali i poznavaoce grčke mitologije, jer su na Olimpu prema toj mitologiji živjeli bogovi", rekao je Miroslav Bundalo, koji je bio i vođa uspona na Olimp.

Bundalo je dodao da je putovanje u Grčku postalo tradicionalan izlet u njihovom klubu, te da je sve proteklo bez ikakvih problema.

"Ono što me raduje da je svake godine sve više zainteresovanih za penjanje na Olimp, tako da smo ove godine smo imali planinare iz Banjaluke, Prijedora, Beograda, Doboja, Kneževa, i čak jednog planinara koji je došao iz Španije. Takođe me raduje što je većina planinara izašla na sami vrh, i većini njih je ovo bio visinski rekord. U grupi je bilo mnogo više djevojaka nego muškaraca što pokazuje da je ova sportsko-rekreativna aktivnost sve više popularna kod pripadnica ljepšeg pola, a kao i svake godine planinari su tradicionalno na samom vrhu nazdravili sa pićem bogova, banjalučkim Nektar pivom", izjavio je Miroslav.

Najviši vrh Olimpa Mitikas (Mytikas), što na grčkom znači "nos" je i najviši vrh u Grčkoj. Na Olimpu ima 46 vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine. Uspon na najviši vrh Olimpa, Mitikas (2.918 m), pri samom kraju bio je zahtjevan i opasan, a većinu puta prolazi se uz ponor od nekoliko stotina metara, što zahtjeva dobro planinarsko iskustvo.

Olimp je najviša i najljepša grčka planina te je od 1983. godine pod zaštitom UNESCO-a, a sama je planina nacionalni park. To je ujedno i drugi po redu najviši vrh na Balkanu, iza Musale u Bugarskoj (2.925 m).

Olimp je poznat po bogatoj flori s oko 1.500 biljnih vrsta, od čega su 23 endemske vrste.
Ljudska je noga prvi put na vrh Olimpa kročila tek 2. augusta 1913, a u ekspediciji su bili Grk Hristos Kakalos iz Litohora te Švajcarci Frederik Bojsonas i Danijel Baud-Bovi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC