• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prokletstvo traje: Srbija opet izgubila finale!

Autor mondo.rs

I u petom finalu Svetske lige - peti poraz. Francuzi su nas "počistili" u Riju, 3:0. Ipak, sve čestitke za Grbića i momke na rezultatu u paklenoj konkurenciji.

Bilo je vreme, da posle Brazila, Italije, Rusije, SAD, Kube, Holandije i Poljske, svet dobije novog prvog osvajača Svetske lige u odbojci.

Biće to, nažalost, Francuska!

Odbojkaška reprezentacija Srbije, koja je na putu ka petom finalu Svetske lige u svojoj istoriji na dramatičan način izbacila i svetske prvake, a potom i branioca trofeja, nije imala snage da načini još jedan podvig, pa je zabeležen i – peti poraz u finalima.

Brazilci su nas nadigrali 2003, 2005. i 2009. godine, Amerikanci 2008. a ovog puta hrabru četu maestralnog Nikole Grbića rastužila je Francuska. Potpuno zasluženo. Umor nije mogao da bude izgovor, jer su Francuzi sinoć, posle nas, igrali pet setova protiv Poljaka. Imali smo i otvorenu podršku brazilske publike, ali ne i rešenje za servis i blok "petlova".

Srbija - Francuska 19:25, 20:25, 23:25!

"Orlovima", međutim, mora se čestitati na načinu na koji su nosili dres i predstavljali našu zemlju ove sezone, a naročito selektoru Grbiću koji je već iz prvog pokušaja vratio našu reprezentaciju gde nismo bili od 2009. godine i to praveći neverovatne zamene i poteze u završnicama dramatičnih eliminacionih utakmica sa Poljacima (3:2) i Amerikancima (3:2).

Naša reprezentacija, pod imenima Srbija i Crna Gora, odnosno Srbija, gubila je finala 2003. u Madridu od Brazila, 2005. u Beogradu od Brazila, 2008. u Brazilu od Sjedinjenih Država i 2009. u Beogradu – od Brazila! Francuzi su igrali samo jedno finale, 2006. u Moskvi i izgubili od – Brazila, a ovog puta su kući poneli zlato i nagradu od milion dolara.

Našem savezu pripalo je utešnih 500.000 dolara, što svakako nije zanemarljiv novac za odbojkaške prilike.

Odbojkaši Sjedinjenih Američkih Država osvojili su bronzanu medalju ubedljivom pobedom u utakmici za treće mesto nad indisponiranom selekcijom Poljske - 25:22, 25:23, 25:23.



TOK MEČA:

Brazilska publika  nas bodri, hrabri, podiže - malo zbog očiglednih simpatija prema našem timu, u punoj meri ispoljenih juče protiv Amerikanaca, a malo i zbog toga da finale potraje i ne bude završeno bez prave borbe.

"Crveni" su im se na otvaranju trećeg, za nas već odlučujećeg seta zahvalili prednošću 5:3.

Morao je da reaguje i kapiten Stanković, koji je prvo rečima pokušao da digne naš tim, a potom i delima - prvi tempo za 8:6 i prvu našu prednost na nekom tehničkom tajm-autu od početka meča! Blagu prednost koju smo teško stekli Francuzi su stigli kod 10:10 dobrim servisima Le Rua, u trenucima dok smo se u napadu uglavnom oslanjali na Stankovića.

On i Uroš Kovačević doneli su nam blokom preko potreban poen za 13:11, ali samo dva minuta kasnije morao je Grbić da traži tajm-aut posle bloka Ruzijea za 13:14. Nije upalilo, opet smo izblokirani za 13:15. Dva poena prednost s prvog pretvorili smo u dva poena zaostatka kod drugog tehničkog tajm-auta, daa ne bude i poslednji na utakmici pobrinuli su se Stanković i Nikola Kovačević blokovima za 16:16.

Čelendž je "upalio", publika je skočila - vodimo 18:17 nakon što su sudije proglasile as Starovića za aut, tj. servis grešku, a onda i blok naših za 19:17 i tajm-aut Tija. Možda je ohladio svoje igrače, ali ne i - Starovića! Još jedna bomba i imamo 20:17.

Publika je u transu, a mi se pitamo - imamo li snage za preokret? 'Ajde!

Na lukav način Uroš Kovačević doneo nam je 22:18, ali smo kod narednog prijema servisa pomereni i kažnjeni iz kontre za 22:20, što je Grbića nateralo na tajm-aut. A onda as servis Ngapeta uprkos tome što je glasno izviždan pre servisa... Plus izjednačenje zbog blok-auta, serija 0:4 za 22.22.

Grbić je vratio Anastasijevića, a Anastasijević nam doneo preko potreban poen za 23:22, međutim nismo potom uspeli da uhvatimo Ruzijea - 23.22.

Kakva (ne)sreća! Servis Francuza pogodio je mrežu i samo skliznuo u naše polje - 23:24, meč lopta za Francuze, a onda i - POBEDA NAŠIH RIVALA!

DRUGI SET

Asom Anastasijevića došli smo do 4:2, ali je potom Petrić izblokiran i nije uspeo da primi servis, pa je očas posla na semaforu pisalo 4:5, što je bila i prednost Francuza i na prvom tehničkom tajm-autu (7:8) nakon prestupa naših igrača u kontri.

Pune tribine videle su divnu odbojku sredinom drugog seta, s puno dobrih odbrana na obe strane. Fantastičan poen na 9:8 pripao je nama, ali su Francuzi dobili naredna dva dramatična poena, odličnom odbranom i blokom za 10:10. "Klackalica" je trajala do 14:14, ali je tada Le Ru poentirao dva puta za prednost Franucza na drugom tehničkom tajm-autu - 14:16.

Francuska sjajno servira u drugom setu.

Selektor Grbić pokušava čestim izmenama da nađe pravu šestorku, samo Stanković za sada nije ulazio - ali konstantno kaskamo za "petlovima", naročito posle poena na 16:18 kada smo "sve" pohvatali što je stiglo s druge strane, a onda - bili izblokirani. Uhvaćen je Nikola Kovačević, nakon što su nam Kostić i Lisinac blokovima držali priključak posle drugog tehničkog tajm-auta.

Grbić je morao da zatraži novi tajm-aut na 16:19. Podraščanin je blokom sprečio kontru Francuza za 17:21, ali i dalje ne uspevamo da priđemo našim protivnicma na više od dva poena zaostatka - a naizgled imali smo i sreće kada je naš loš prijem Toniuti "napucao" u aut "iz prve".

Zatražili su Francuzi tada "čelendž" koji je pokazao da je Toniutijev smeč "okrznuo" prst jednog naše odbojkaša pa nije bilo - 20:22, već 19:23. Posle sjajnog smeča Ngapeta za 20:24, Francuzi su prvu set loptu prokockali servis greškom, a drugu realizovali akcijom za primača - 20:25.

Nalazimo se na set od poraza - 0:2.

PRVI SET

Počeli smo – anemično! Francuzi su poveli 0:5, pre nego što je proradio naš napad i blok, pa smo preko Anastasijevića uglavnom stigli do 5:5 i držali egal do 10:10. Tada se razigrao Ngapet i doneo Francuskoj 11:16 za "plus" 5 pred drugi tehnički tajm-aut.

Selektor Grbić zatražio je tada da se pojača servis, što je poremetilo francuski prijem, ali i dovelo do dve servis greške, pa su rivali držali prednost do 13:18, a posle bloka Ruzijea za 16:21, Grbić je zatražio tajm-aut u poslednjem pokušaju da nam uvodni set finala ne "ode" bez prave borbe.

Blokom Podraščanina prišli smo na 18:22, ali je tada Starović napravio svoju prvu, a ukupno sedmu servis grešku našeg tima u prvoj setu za 18:23, posle čega su "petlovi" rutinski priveli posao kraju - 19:25, za 0:1.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC