• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klinja je razvalio

Autor mondo.rs

Girmaj Gebreselasije iz Eritreje ispisao je novu stranicu atletske istorije na Svetskom prvenstvu u Pekingu

  Svet je dobio novog svetskog šampiona u maratonu - Girmaja Gebreselasija iz Eritreje.

Mladog Gerbeselasija mnogi su zapamtili zbog identičnog prezimena kao Hajle, legendarni trkač iz Etiopije koji je u karijeri osvajio četiri svetska zlata na 10.000 metara i koji je još uvek vlasnik svetskog rekorda u maratonu.

Šesnaest godina nakon Hajleove poslednje zlatne medalje na SP, 19-godišnji Girmaj ispisao je atletsku istoriju.

Trijumfovao je u maratonskoj trci u Pekingu, na svom prvom nastupu na svetskim šampionatima i postao najmlađi pobednik svih vremena.

Gebreselasije je ostvario rezultat 2:12,27 časova, prošavši kroz cilj ispred Jemana Cegaja iz Etiopije (2:13,07) i trećeplasiranog Solomona Mutaje iz Ugande (2:13,29).

Gebreselasije
Izvor: YouTube

Girmaj je ujedno prvi atletičar iz Eritreje koji je osvojio zlatnu medalju na SP. Pre njega najbolji rezultat ostvario je Zersenaj Tadese, koji je 2009. godine u trci na 10 kilometara stigao do srebra.

"Osvojio sam prvu zlatnu medalju za Eritreju na svetskim prvenstvima što je posebna čast i radost za mene. To mi daje motivaciju da nastavim da radim još bolje do Olimpijskih igara u Riju naredne godine", izjavio je mladi Girmaj posle trijumfa.

"Očekivao sam da će ostvariti odličan rezultat u Pekingu jer je u vrhunskoj formi, ali ne i pobedu. Ipak, kada sam mu na 40. kilometru pružio flašicu sa vodom video sam da je svež, da ima snage i pomislio sam da može da trijumfuje. Koliko me je Girmaj iznenadio, toliko me je u drugom slislu iznenadio i Stiven Kiprotič, branilac titule i olimpijski šampion iz Londona 2012, koji je zauzeo tek šesto mesto", izjavio je menadžer novog svetskog šampiona Jos Hermens, čovek koji je svojevremeno brinuo i o karijeri mnogo slavnijeg Gebreselasija.

Mladi Girmaj otkrio je da ga roditelji dugo nisu podržavali u atletskoj karijeri, već su želeli da završi studije. On se nada da im je današnjom pobedom konačno dokazao da je vredelo okrenuti se sportu.

"Ova trka mi je pokazala da ako radiš naporno, možeš postići svaki cilj koji zacrtaš u životu. Bilo je zaista teško, ali mi Eritrejci nikada ne odustajemo od onoga što naumimo", dodao je Gebreselasije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC